Τι σημαίνει το refresh rate για την οθόνη του κινητού μας

Techblog.gr

Refreh rate 90Hz Smartphones

Οι κατασκευάστριες smartphones έχουν αρχίσει και εφοδιάζουν τα τηλέφωνα τους με οθόνες που υποστηρίζουν 90Hz ρυθμό ανανέωσης. Τι ακριβώς είναι ο ρυθμός ανανέωσης, τι προσφέρει, και κατά πόσο είναι χρήσιμο το υψηλό refresh rate σε ένα κινητό;

Τι είναι ο ρυθμός ανανέωσης

Το refresh rate μετρά την ταχύτητα με την οποία ανανεώνεται η εικόνα σε μία οθόνη. Στην ουσία μετράει πόσες φορές πραγματοποιείται επανασχεδιασμός της εικόνας στην οθόνη. Η μονάδα μέτρησης του ρυθμού ανανέωσης είναι τα hertz, οι περισσότεροι τα γνωρίζουμε ως “Hz”.

Ένα σύνηθες λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να μπερδεύουν τον ρυθμό ανανέωσης με τα fps. Στη βάση τους είναι ίδια, ουσιαστικά δείχνουν τον αριθμό των φορών που μία στατική εικόνα εμφανίζεται στην οθόνη σε διάστημα ενός δευτερολέπτου. Ωστόσο, τα fps αναφέρονται στο ρυθμό του ίδιου του περιεχομένου, ενώ ο ρυθμός ανανέωσης αφορά τη συχνότητα του σήματος του βίντεο ή της οθόνης.

Τι προσφέρει το refresh rate 90Hz

Ο ρυθμός ανανέωσης 90Hz δίνει υπέροχη αίσθηση κατά το gaming. Όλα μοιάζουν να κινούνται απίστευτα ομαλά, χωρίς κολλήματα και απότομες αλλαγές στα γραφικά. Περίπου το ίδιο ισχύει και στην αναπαραγωγή βίντεο, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το πολυμέσο να έχει τα fps.

Το refresh rate 90Hz κάνει την κάθε κίνηση στην οθόνη να μοιάζει αστραπιαία. Ακόμη και η περιήγηση στα μενού, το άνοιγμα των εφαρμογών, το scrolling, δίνουν την αίσθηση της “ρευστότητας”. Οπότε, μάλλον η OnePlus δεν ονομάζει τυχαία τις οθόνες των νέων της flagships “Fluid AMOLED”.

Είναι χρήσιμος ή όχι ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης στα κινητά;

Όπως είπαμε, οι κατασκευαστές κυκλοφορούν διαρκώς smartphones με υψηλό refresh rate. Την αρχή την έκανε η Razer και το trend δημιούργησε η OnePlus με το 7 Pro. Από τότε έχουν κυκλοφορήσει αρκετά κινητά με ρυθμό ανανέωσης 90Hz. Κάποια διαθέτουν κατάλληλο hardware που προσφέρει την απόλυτα ομαλή εμπειρία, και άλλα, όπως τα Google Pixel 4, έχουν κλειδωμένο refresh rate μέσω κώδικα.

Στην ερώτηση αν είναι χρήσιμος ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης στα κινητά, άλλοι θα πούνε όχι και άλλοι ναι. Η αλήθεια κρύβεται κάπου στη μέση. Όταν μιλάμε για gaming, τότε το υψηλό refresh rate προσφέρει μία αναβαθμισμένη εμπειρία.

Στην περίπτωση της θέασης βίντεο, εκεί θα πρέπει και το ίδιο το βίντεο να είναι στα 60fps ή και παραπάνω fps. Διαφορετικά δεν έχει κανένα νόημα. Όσον αφορά την πλοήγηση, το refresh rate 90Hz την κάνει πιο “ρευστή” και σίγουρα πιο ευχάριστη.

Οπότε, ναι, ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης είναι χρήσιμος σε ένα κινητό, και κατά περίπτωση εκτοξεύει την εμπειρία χρήσης σε άλλα επίπεδα. Ωστόσο, θα πρέπει το smartphone να έχει και το κατάλληλο συνολικό hardware, διαφορετικά δεν πρόκειται να αξιοποιεί σωστά τις δυνατότητες του υψηλού refresh rate.

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος