Αντικειμενικές αξίες : Φέρνουν μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρους ακινήτων

Λίφτινγκ στον ΕΝΦΙΑ και στους φόρους των ακινήτων φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που σχεδιάζει ο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν στα ακίνητα όλης της χώρας θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2020 και ανάλογα με το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα φανεί αν υπάρχει το περιθώριο να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντελεστές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Η κυβέρνηση δρομολογεί νέες φορολογικές ελαφρύνσεις στην ακίνητη περιουσία με όχημα την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τη διεύρυνση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση προωθεί νέες ελαφρύνσεις στους φόρους ακινήτων ταυτόχρονα με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών ακινήτων και την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού σε 7.000 περιοχές όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται.

Διαβάστε επίσης : Mείωση του ΕΝΦΙΑ με τις νέες αντικειμενικές

Το ίδιο στέλεχος  εκτίμησε ότι υπάρχουν τα περιθώρια για την νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και των άλλων φόρων επί των ακινήτων την επόμενη χρονιά.

Τα περιθώρια αυτά δημιουργούνται κυρίως από την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα νέων περιοχών καθώς επίσης και από την εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στοχεύει στο κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των εμπορικών και αντικειμενικών αξιών.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα υποψήφιες για αυξήσεις είναι οι συνοικίες του κέντρου της Αθήνας όπως τα Εξάρχεια, η Κυψέλη, οι Αμπελόκηποι, τα Ιλίσια, το Παγκράτι, και η Ευελπίδων. Αυξήσεις αναμένονται και αρκετά προάστια όπως το Μαρούσι, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, η Γλυφάδα.

Εκτός από τις ανωτέρω περιοχές αναπροσαρμογές προς τα πάνω αναμένονται και σε πολλές από τις 4.132 περιοχές της χώρας, όπου η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Ιούνιο να κρατήσει τις τιμές στα ίδια επίπεδα προκειμένου να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ.

Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και στα ακριβότερα προάστια της Αττικής. Στο Παλαιό Ψυχικό, παρά τη μείωση που έγινε, η απόκλιση παραμένει σχεδόν στο 30%, στην Εκάλη στο 37% και στη Φιλοθέη στο 43,5%.

Οι αλλαγές που φέρνουν οι αντικειμενικές αξίες

Υπολογίζεται ότι από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες μπορεί να προκύψει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος έως και 500 εκατ. ευρώ.

Ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αναμόρφωση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σχεδιάζεται να διατεθεί:

– Για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών να μην ακυρώσει την πρόσφατη μείωση του φόρου μεσοσταθμικά κατά 22% αλλά και να γίνει η δεύτερη μείωση προκειμένου συνολικά να ανέλθει στο 30% που είναι και η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης

– Αναμόρφωση της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με επανεξέταση των αφορολόγητων ορίων και των συντελεστών για φόρους μεταβίβασης πρώτης κατοικίας, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικών παροχών.

Αφήστε μια απάντηση