Παιδιά και ζώα… σχέση αγάπης αλλά και ζωής

  • Γράφει η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
  • Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας
  • Άρθρο του psychologynow.gr
Μέσα από τα ζώα καλλιεργούνται στα παιδιά οι αξίες του ανθρωπισμού, της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης, του αλτρουισμού. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της συμβίωσης του παιδιού με ένα κατοικίδιο ζώο… Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσετε στο παιδί σας μια νέα συντροφιά;

Τα περισσότερα παιδιά, αν όχι όλα, από τη φύση τους αγαπάνε τα ζώα και απολαμβάνουν τη συντροφικότητα τους. Άλλωστε μια γρήγορη ματιά στο υπνοδωμάτιο ενός μικρού παιδιού, όπου εκεί επικρατούν τα λούτρινα ζωάκια και τα φανταστικά πλάσματα των παραμυθιών, θα μας πείσει ότι περιτριγυρίζεται, έστω και σαν ιδέα, από τα ζώα. Μήπως λοιπόν, αντί ένα παιδί να έχει ψεύτικα σκυλάκια και γατάκια, είναι καλύτερο να ζει με αληθινά και να μεγαλώνει μαζί τους;

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ένας σκύλος ή μια γάτα το μόνο που θα φέρουν στο σπίτι είναι χαρά και πολλά οφέλη τόσο για την υγεία όσο και για την ψυχολογία του παιδιού αλλά και ολόκληρης της οικογένειας. Καταρχάς, όταν ένα παιδί μεγαλώνει με ένα κατοικίδιο αναπτύσσει πιο γρήγορα το αίσθημα της ευθύνης. Φυσικά δεν μπορεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ανατροφή του ζώου, όμως μαθαίνει να διεκπεραιώνει κάποιες εύκολες υποχρεώσεις, όπως να του βάζει φαγητό. Επίσης, ένα ζώο συντροφιάς μπορεί να δώσει στο παιδί σπουδαία μαθήματα βαθιάς συμπόνιας και ενσυναίσθησηςδηλαδή της ικανότητας αντίληψης και κατανόησης των συναισθημάτων των άλλων. Με απλά λόγια του διδάσκει να είναι ευγενικό και γεμάτο καλοσύνη.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσα παιδιά ζούνε με κατοικίδια, έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Γατί άραγε συμβαίνει συμβαίνει αυτό; Πιθανώς επειδή έχουν πάντα έναν τετράποδο φίλο να παίξουν και να του μιλήσουν, ακόμα και όταν κανείς άλλος δεν είναι γύρω τους. Αργότερα όταν το παιδί πάει στο σχολείο, το κατοικίδιο θα το βοηθήσει στα σχολικά αλλά και ακαδημαϊκά του προσόντα. Οι μελέτες υποστηρίζουν ότι η ανάγνωση μεγαλοφώνως στους πιστούς τετράποδους, οι οποίοι δεν κρίνουν ποτέ τον αναγνώστη, μπορεί να ανεβάσει ακόμη και την αυτοπεποίθηση των παιδιών.

Και τα οφέλη δεν σταματούν εδώ, γιατί οι ειδικοί λένε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα συντροφιάς, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες, χάρη στην πρώιμη έκθεση σε ορισμένα βακτήρια. Επιπλέον, κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων τείνουν να αρρωσταίνουν λιγότερο. Για παράδειγμα μια μελέτη που έγινε το 2012 έδειξε ότι τα παιδιά που ζούσαν με σκυλιά, ήταν γενικά πιο υγιή κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής τους, με λιγότερα αναπνευστικά προβλήματα και λοιμώξεις του αυτιού.

Ένα άλλο όφελος που προσφέρουν απλόχερα τα κατοικίδια, είναι η σύσφιξη των οικογενειακών δεσμών. Αν ρωτήσετε ένα παιδί και τους γονείς, αν ο σκύλος ή η γάτα τους είναι μέλος της οικογένειας τους, θα σας απαντήσουν ότι φυσικά και είναι. Ένα ζώο συντροφιάς είναι συχνά το επίκεντρο των δραστηριοτήτων που κάνει μαζί όλη η οικογένεια. Οι γονείς και τα παιδιά μπορούν να βγάλουν τον σκύλο τους για βόλτα ή να παίξουν όλοι μαζί του. Ένα ζώο μόνο να ενώσει τα μέλη της οικογένειας μπορεί και να προσφέρει την αγάπη του ανιδιοτελώς.

Ακόμα και ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες μόνο θετικά μπορεί να λάβει από ένα ζώο συντροφιάς. Και αυτό συμβαίνει γιατί μερικά παιδιά με αυτισμό ή άλλες μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να επικοινωνήσουν καλύτερα με τα ζώα, παρά με τους ανθρώπους. Επίσης, όταν ένα αυτιστικό παιδί συνδέεται με έναν σκύλο, θα μπορέσει αργότερα να αλληλεπιδράσει πιο εύκολα με τους ανθρώπους και θα νιώθει πιο ήρεμο.

Η επίδραση των ζώων επομένως στα παιδιά είναι πολλαπλά ευεργετική. Έχοντας κατοικίδια ζώα τα παιδιά αναπτύσσουν:

  • ικανότητα στη μάθηση
  • συναισθηματική νοημοσύνη
  • αίσθημα ασφάλειας
  • αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης
  • υπευθυνότητα
  • φροντίδα για τους άλλους
  • διάθεση για περισσότερη σωματική άσκηση
  • αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση

Κλείνοντας, τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια έχουν τη δυνατότητα να μάθουν εμπειρικά τον κύκλο της ζωής: την αναπαραγωγή, τη γέννηση, τα γηρατειά, την ασθένεια και την απώλειαόταν έρχεται η ώρα του θανάτου. Παρατηρώντας θα κατανοήσουν βιωματικά τις αναλογίες της ανθρώπινης ζωής με αυτή των ζώων, αποκτώντας μια καλύτερη επαφή με την ανθρώπινη φύση και τις υπαρξιακές διαστάσεις της.

Σύμφωνα με πολλές ψυχολογικές θεωρίες, η βιωματική μέθοδος γνώσης, η εμπειρία, ενισχύει ουσιαστικά το άτομο. Τα παιδιά που συμβιώνουν με ένα ζώο αντιμετωπίζουν τη ζωή πιο ρεαλιστικά και βιώνουν πιο εύκολα τις απώλειες στη ζωή τους. Τα ζώα συντροφεύουν τον άνθρωπο στη μοναξιάτου. Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών, η θεραπευτική συμβολή των ζώων συντροφιάς σε παιδιά με προβλήματα νοσολογικά, συναισθηματικά αλλά και συμπεριφοράς είναι ανεκτίμητη.

Εν κατακλείδι, μέσα από τα ζώα καλλιεργούνται στα παιδιά οι αξίες του ανθρωπισμού, της οικολογικής συνείδησης, της ηθικής ευθύνης, του αλτρουισμού. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα οφέλη της συμβίωσης του παιδιού με ένα κατοικίδιο ζώο… Μήπως ήρθε η ώρα να χαρίσετε στο παιδί σας μια νέα συντροφιά;

πηγή: psychologynow.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση