Ταξίδια απελπισίας : Σε μη ασφαλείς δομές τα προσφυγόπουλα στην Ελλάδα

Aπό την αρχή του έτους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας 12,900 προσφυγόπουλα.

Στην πιο τραγική πτυχή της προσφυγικής κρίσης, αυτή των ασυνόδευτων ανηλίκων, εστιάζει η πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ με τίτλο «Ταξίδια Απελπισίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της συγκεκριμένης έκθεσης, από την αρχή του έτους μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας 12,900 παιδιά.

Από αυτά τα 2,100 είναι ασυνόδευτα, δηλαδή έχουν ταξιδέψει χωρίς την παρουσία ενήλικου συγγενή τους.

Οι συνθήκες διαβίωσης των ασυνόδευτων στη Σάμο

Ειδική μνεία γίνεται στην έκθεση για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα ασυνόδευτα ανήλικα στο νησί της Σάμου, οι οποίες περιγράφονται έπειτα από επιτόπιες παρατηρήσεις των μελών της Ύπαστης Αρμοστείας.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στη Σάμο, εξαιτίας του σοβαρού υπερσυνωστισμού τα παιδιά αναγκάζονται να κοιμούνται εναλλάξ στον περιορισμένο χώρο που τους παρέχεται. Οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι τέτοιες ώστε η αστυνομία συνοδεύει τα κορίτσια στο μπάνιο, ενώ μερικά παιδιά αναγκάζονται να διαμένουν σε αυτοσχέδια καταλύματα εκτός του επίσημου κέντρου υποδοχής, όπου παραμένουν συχνά επί μήνες χωρίς πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και ασφάλεια»

Δύσκολες οι επανενώσεις των προσφυγόπουλων με τους γονείς τους

Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και για τα παιδιά, των οποίων οι γονείς βρίσκονται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αναζητούν την επανένωση της οικογένειάς τους.

Στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου για την επανένωση παιδιών προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα με μέλη της οικογένειάς τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε., η μέση διάρκεια των διαδικασιών ήταν περίπου 16 μήνες.

Η έκθεση καταλήγει με τον τραγικό αριθμό των 65 ανήλικων παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να εισέλθουν στην Ελλάδα από την Τουρκία είτε μέσω θαλάσσης είτε μέσω των χερσαίων συνόρων.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση