Έρευνα ΕΒΕΑ : Βελτίωση οικονομικού κλίματος και αισιοδοξία στα νοικοκυριά μετά τις εκλογές

Βελτίωση του οικονομικού κλίματος και αισιοδοξία στα νοικοκυριά καταγράφεται μετά τις εκλογές, σύμφωνα με έρευνα της Pulse για λογαριασμό του ΕΒΕΑ.

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι μειώσεις φόρων, όπως προκύπτει από την έρευνα.

Αναπτέρωση ηθικού για τους Έλληνες μετά τις μειώσεις φόρων

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Pulse για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) καταγράφεται βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αισιοδοξία στα νοικοκυριά, ενώ θετικά αποτιμώνται και τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, το ΕΒΕΑ υποστηρίζει πως οι πρόσφατες εθνικές εκλογές αποτελούν σημείο καμπής για το σύνολο των οικονομικών δεικτών. Αξίζει να σημειωθεί πως στην έρευνα οι θετικές και αισιόδοξες απαντήσεις καταλαμβάνουν, πλέον, την πρώτη θέση, από τις αρνητικές και απαισιόδοξες (σύγκριση με τις αντίστοιχες προηγούμενες έρευνες π.χ. Μάρτιος 2019).

Στα βασικότερα συμπεράσματα συγκαταλέγονται τα εξής:

* Το 55% εκφράζει την αισιοδοξία του για την ελληνική οικονομία και το 58% για την προσωπική οικονομική κατάσταση.

* Το 54% αξιολογεί θετικά τη σημερινή κυβέρνηση στην προσέλκυση επενδύσεων και το 53% στα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής.

* Οι πρώτες ενέργειες για τη μείωση του παρεμπορίου και της παραβατικότητας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με το 64%.

* Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης απαντά το 83%.

* Οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας κρίνει το 61%, με μοιρασμένες τις απόψεις για το αν αυτές θα συμβάλουν στη μείωση της φοροδιαφυγής (48% εκτιμάει πως όχι, έναντι 43% ναι) και τους περισσότερους να θεωρούν ότι δεν είναι επαρκείς (51% όχι έναντι 40% ναι).

* Τα μέτρα για τη διάσωση της ΔΕΗ κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση πιστεύει το 41%, ενώ αρνητικά απαντά το 39%. Για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ φοβάται το 62%.

Αντιστροφή κλίματος

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο: «Είναι εμφανές ότι το κλίμα στην αγορά έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά, δημιουργώντας έτσι μια θετική ψυχολογία για την επιτυχία των μεγάλων στόχων, που είναι η οριστική επιστροφή στην ανάπτυξη και η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Ο δρόμος, βέβαια, δεν είναι εύκολος, καθώς στη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης τα πλήγματα που υπέστησαν η εθνική οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και γενικότερα η κοινωνία ήταν πολύ βαριά».

Ο ίδιος αναφέρει πως «τα πρώτα δείγματα της κυβέρνησης συνηγορούν για μια θετική εξέλιξη. Η προσπάθεια για να επουλωθούν οι πληγές θα είναι δύσκολη. Πρέπει όμως να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και με συνεργασία μεταξύ της πολιτείας και των εκπροσώπων της αγοράς, ώστε η ανάκαμψη του κλίματος στην οικονομία που καταγράφεται στην έρευνα να μετουσιωθεί σε μετρήσιμο και κυρίως βιώσιμο κοινωνικό μέρισμα».

Αφήστε μια απάντηση