Άρχισε η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία – Η ΕΡΤ παρακολουθεί τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας (video)

Άρχισε η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία (video)

Ξεκίνησε η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέσω twitter. Η ΕΡΤ παρακολουθεί απ’την πρώτη στιγμή τις εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας.

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, μαζί με τον Συριακό Εθνικό Στρατό, μόλις εξαπέλυσαν την επιχείρηση #OperationPeace Spring κατά των ΡΚΚ/ YPG και τρομοκρατών του Νταές στη βόρεια Συρία. Η αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου [sic] μέσα από τα νότια σύνορά μας, και να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή», αναφέρει ο Ερντογάν στο πρώτο του tweet, το οποίο ακολουθείται από το εξής:

«Η επιχείρηση #OperationPeaceSpring θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές εναντίον της Τουρκίας και θα οδηγήσει στην ίδρυση μιας ασφαλούς ζώνης, που θα διευκολύνει την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στα σπίτια τους.

Θα διαφυλάξουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τρομοκράτες».

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Νωρίτερα, οι Κούρδοι της Συρίας κάλεσαν τη Μόσχα να διαδραματίσει ρόλο «εγγυητή» σε μια διαδικασία «διαλόγου» με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Κάνοντας λόγο για έναν «διάλογο» με «τη συριακή κυβέρνηση», η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «ελπίζει ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει έναν ρόλο υποστηρικτή και εγγυητή».

Η διοίκηση των Κούρδων της Συρίας προσθέτει πως η θέση της εδώ και καιρό είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί η συριακή σύγκρουση είναι μέσω του ενδοσυριακού διαλόγου.

Όπως ανέφερε η τουρκική προεδρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν τη σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία.

Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η προεδρία.

Από τη ρωσική πλευρά επισημαίνεται ότι ο Πούτιν κάλεσε τον Ερντογάν να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης.

«Συνεχίσθηκε η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις συμφωνίες που επετεύχθησαν τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των εγγυητριών χωρών που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Αστάνα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια που ανακοίνωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Τούρκους εταίρους να σταθμίσουν λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μην βλάψουν τις κοινές προσπάθειες για την διευθέτηση της συριακής κρίσης», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου όπου τονίζεται ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

Λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί σχετικά με την επιχείρηση, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Η-Β Παπαϊωάννου