Google Digital Wellbeing: Θα πρέπει να είναι εγκαταστημένο σε όλα τα smartphones

Techblog.gr

Google Digital Wellbeing to all devices

Η Google αποφάσισε να πάρει μέτρα κατά του εθισμού στις έξυπνες συσκευές και γι’ αυτό απαιτεί όλοι οι κατασκευαστές να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Digital Wellbeing.

Ο εθισμός στις έξυπνες συσκευές είναι τόσο υπαρκτός όσο και ο εθισμός στη νικοτίνη ή το αλκοόλ. Μάλιστα έχει πολλές αρνητικές συνέπειες, επηρεάζει την κοινωνική ζωή, την εργασία, τις σπουδές, ακόμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Κάποιες εταιρείες έχουν δημιουργήσει εφαρμογές που βοηθούν τον χρήστη να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ της πολύωρης χρήσης του smartphone και της πραγματικής ζωής. Μερικά παραδείγματα είναι το Zen Mode της OnePlus και το Digital Wellbeing της Google.

Το Digital Wellbeing έκανε το ντεμπούτο του το καλοκαίρι του 2018 και ήταν διαθέσιμο αποκλειστικά στα Pixel smartphones. Αργότερα η Google το διέθεσε σε μεγαλύτερο αριθμό συσκευών και από τις 3 Σεπτεμβρίου του 2019 η εταιρεία απαιτεί όλοι οι κατασκευαστές Android smartphones να το έχουν προεγκατεστημένο στις συσκευές τους.

Οι προγραμματιστές του XDA ανακάλυψαν ένα έγγραφο των Google Mobile Services (GMS) το οποίο ορίζει τους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι κατασκευαστές που επιθυμούν να χρησιμοποιούν τα Google Apps και Services.

Σύμφωνα με το έγγραφο, κάθε νέα συσκευή που κυκλοφορεί θα πρέπει να έχει προεγκατεστημένο Android 9 Pie ή Android 10, είτε να αναβαθμιστεί σε αυτό μετά τις 3 Σεπτεμβρίου. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει λειτουργίες γονικού ελέγχου και παρακολούθησης του χρόνου χρήσης, οι οποίες θα είναι τοποθετημένες στην κορυφή του μενού των ρυθμίσεων.

Google Digital Wellbeing to all devices

Google Digital Wellbeing to all devices

Οι κατασκευαστές είναι ελεύθεροι να δημιουργήσουν τις δικές τους εφαρμογές, όπως η OnePlus αναπτύσσει το Zen Mode. Ωστόσο, η Google προσφέρει σε όλους τη δυνατότητα χρήσης του Digital Wellbeing, το οποίο μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως βάση για τη δημιουργία μιας δικής τους παραλλαγής. Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τη δημιουργία του Zen Mode η OnePlus χρησιμοποιεί και την εφαρμογή της Google.

Google Digital Wellbeing to all devices
O γονικός έλεγχος του Digital Wellbeing σε OnePlus 7 Pro

Ελπίζουμε ότι η ευρεία διάθεση του Digital Wellbeing και η αναγκαστική προεγκατάσταση του στα smartphone θα βοηθήσει στη μείωση της αλόγιστης χρήσης των έξυπνων συσκευών. Ίσως τελικά να ξαναδούμε ανθρώπους στις καφετέριες που μιλούν μεταξύ τους αντί να κοιτούν μια οθόνη.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος