120 δόσεις : Εκπνέει τα μεσάνυχτα η ρύθμιση για τις οφειλές

Εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την ένταξη στην ρύθμιση για οφειλές προς την εφορία σε 120 δόσεις, μετά και από την παράταση των επτά ημερών που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, εκτός αν υπάρξουν τεχνικά προβλήματα στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το συνολικό ποσό για το οποίο έχουν υποβληθεί αιτήσεις υπερβαίνει τα 3,85 δισ. ευρώ (2,65 δισ. ευρώ κεφάλαιο και 1,2 δισ. ευρώ προσαυξήσεις).

Από αυτά τα 2,3 δισ. ευρώ έχουν ήδη επικυρωθεί με την καταβολή της πρώτης δόσης από τους οφειλέτες. Την τελευταία εβδομάδα η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πήρε «φωτιά» ενώ συνολικά πάνω από 310.000 ΑΦΜ έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Οι 120 δόσεις και οι οφειλέτες

Οι οφειλέτες πάντως που θα αποφασίσουν την τελευταία στιγμή να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς τους με την Εφορία θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση:

  •  Υποχρεωτικά: Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων έως και 31.12.2018 οφειλών

Προαιρετικά:

  • Οφειλές που τελούν σε αναστολή είσπραξης
  • Οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση ν.4152/2013 (σε 12 – 24 δόσεις)
  • Οφειλές που έχουν υπαχθεί σε πάγια ρύθμιση ν.4174/2013 (σε 12 – 24 δόσεις)
  • Οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις που χορηγούνται σε εξαιρετικές περιπτώσεις σεισμών, πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών (παρ.5 αρθρ.5 ν.2275/1994)
  • Οφειλές που βεβαιώνονται μέχρι την ημερομηνία της αίτησης υπαγωγής σε ρύθμιση και αφορούν σε υποχρεώσεις ετών, υποθέσεων και περιόδων μέχρι και 31.12.2018, εξαιρουμένων των οφειλών για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δήλωσης λήγει μετά την 31.12.2018.

Για να ενταχθούν στη ρύθμιση τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν υποβάλει τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας 5ετίας, με τελευταίο έτος το φορολογικό έτος 2017, δηλαδή από το φορολογικό έτος 2013 έως και το 2017.

Στην αίτηση υπαγωγής αναγράφονται το έτος ή τα έτη εντός της ανωτέρω 5ετίας για τα οποία ο οφειλέτης δεν είχε υποχρέωση υποβολής δήλωσης.

Έρχονται κατασχέσεις

Όταν κλείσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα όσοι από τους οφειλέτες δεν έχουν ενταχθεί στην ρύθμιση θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών ενώ θα δουν τα ακίνητά τους να βγαίνουν στο σφυρί.

Αφήστε μια απάντηση