Windows 10X: Λειτουργικό σύστημα σχεδιασμένο για dual-screen συσκευές

Techblog.gr

Windows 10X

Στο Survace event, που πραγματοποίησε στις 2 Οκτωβρίου, η Microsoft παρουσίασε τα νέα Surface Pro 7 και Surface Pro X, το αναδιπλούμενο Android smartphone Surface Duo, τα ασύρματα ακουστικά Surface Earbuds, και τους νέους μικρούς φορητούς υπολογιστές Surface Laptop 3. Επιπλέον, η εταιρεία αποκάλυψε και τα Windows 10X, ένα λειτουργικό σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για dual-screen συσκευές.

Τα Windows 10X ανήκουν στην οικογένεια των ελαφρών λειτουργικών συστημάτων Windows Core OS και Windows Lite OS. Το λογισμικό αποτελεί την επόμενη έκδοση των Windows που σχεδιάστηκε από το μηδέν για dual-screen και foldable συσκευές, μεγαλύτερου μεγέθους από το Surface Duo.

Η Microsoft δήλωσε ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει να διαθέσει το συγκεκριμένο OS σε παραδοσιακά desktop συστήματα, αλλά δεν αποκλείει εντελώς το ενδεχόμενο. Όπως αναφέρει η εταιρεία, τα Windows 10X δεν δημιουργήθηκαν για χρήση σε παραδοσιακούς υπολογιστές, αλλά για να βελτιώσουν την εμπειρία χρήσης σε συσκευές με ιδιαίτερο σχεδιασμό.

Τα Windows 10x έχουν ένα νέο μοντέρνο Start μενού το οποίο προβάλλει τις πρόσφατες εφαρμογές και προτάσεις εφαρμογών που επιλέγονται από AI. Τα Live tiles έχουν αφαιρεθεί από το λειτουργικό και αντικαταστάθηκαν από τα βασικά εικονίδια των εφαρμογών, ακριβώς όπως στα Android και iOS.

Τροποποιήσεις έχει δεχθεί και η Taskbar. Στα Windows 10X το Start μενού και οι εφαρμογές είναι στοιχισμένες στο κέντρο της Taskbar. Μερικά ακόμη στοιχεία των Windows που έχουν διατηρηθεί και επανασχεδιαστεί στο νέο λειτουργικό είναι το Action Center και το εξελιγμένο περιβάλλον των ρυθμίσεων.

Αν και η Microsoft αναφέρει ότι τα Windows 10X είναι βασισμένα στην τελευταία desktop έκδοση του λειτουργικού της, στην πραγματικότητα τρέχουν πάνω στον πυρήνα των πολυσυζητημένων Windows Core OS. Επιπλέον, αποτελούν μέρος των κοινών τεχνολογιών που ονομάζονται “one core”.

Windows 10X

Είναι πολύ πιθανό τα νέα στοιχεία που αναπτύσσει η Microsoft για τα Windows 10X να τα δούμε κάποια στιγμή και στα Windows 10. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε το Start μενού και το Action Center θα αλλάξουν ριζικά, το Window Update θα προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία, και το λειτουργικό θα αποκτήσει νέα ταυτότητα.

Περιμένουμε ότι τα Windows 10X θα κάνουν την εμφάνιση τους στα Windows 10 Preview Builds με την έναρξη των δοκιμών του Fall 2020 Update, του οποίου η κωδική ονομασία είναι “Manganese”. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ακολουθεί μέχρι τώρα η εταιρεία, η Microsoft θα ξεκινήσει την ανάπτυξη του Windows 10 Manganese Update Preview Build την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2020.

Πηγή

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος