Αχτσιόγλου : Ταξικά μεροληπτική η απόφαση του ΣτΕ

«Εξαιρετικά προβληματική» και «ταξικά μεροληπτική» χαρακτήρισε την απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Η κυρία Αχτσιόγλου εστίασε την κριτική της σε τρία σημεία: τον τυπικό λόγο για τον οποίο το ΣτΕ έκρινε τον νόμο Κατρούγκαλου αντισυνταγματικό, την «προβληματική» απόφαση για το όριο προστασίας των 1300 ευρώ και για την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδέχθηκε την ουσία της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την ίδρυση του ΕΦΚΑ και την ύπαρξη ενός ταμείου με ενιαίους κανόνες για όλους ως σύμφωνη με τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Το ΣτE περαιτέρω δικαίωσε θεμελιώδεις νομικές επιλογές του νόμου 4387/2016, όπως αυτή του επανυπολογισμού των συντάξεων και επιβεβαίωσε ότι η αναμόρφωση του συστήματος έγινε σύμφωνα με τις αρχές του Συντάγματος.

Είναι κατά τη γνώμη μας προβληματικό ότι για έναν τυπικό λόγο, που αφορά την απουσία του τύπου της αναλογιστικής μελέτης για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, η πλειοψηφία έκρινε αντισυνταγματικό τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που υπήρχαν οι αναλογιστικές προβολές που παρείχαν όλα τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και τεκμηριώσεις για τη συνολική οικονομική κατάσταση του φορέα και την εξέλιξή του όπως ορθά επισημαίνει η ισχυρότατη μειοψηφία του δικαστηρίου. Τούτη η κατά το δικαστήριο έλλειψη, βέβαια, μπορεί εύκολα να διορθωθεί με την προσκόμιση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης  από την παρούσα κυβέρνηση.

Εξαιρετικά προβληματική όμως είναι η απόφαση του ΣτΕ αναφορικά με το όριο προστασίας των 1300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης  που είχε νομοθετηθεί προκειμένου να μην υποστούν μειώσεις όσοι λαμβάνουν χαμηλά ποσά συντάξεων. Πρόκειται για μια κρίση ταξικά μεροληπτική εις βάρος των αδυνάμων.

Εξίσου προβληματική εις βάρος των αδυνάμων θεωρούμε την κρίση του δικαστηρίου που βρίσκει αντισυνταγματική την αντίστροφη προοδευτικότητα που έχουν τα ποσοστά αναπλήρωσης προκειμένου ακριβώς να εξασφαλίζονται ικανοποιητικές συντάξεις σε ασφαλισμένους με χαμηλές αποδοχές και ασταθή εργασιακό βίο.

Αυτό που σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε τον κύριο Βρούτση είναι να μην αποτολμήσει να αξιοποιήσει επιμέρους κρίσεις του ΣτΕ στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε ξανά βιώσιμο το ασφαλιστικό στη χώρα μας, προκειμένου να εφαρμόσει τη βαθιά ιδεοληψία και μεροληψία της κυβέρνησης της ΝΔ, κόβοντας συντάξεις και ιδιωτικοποιώντας την επικουρική ασφάλιση.

Αφήστε μια απάντηση