EΓΣEE: Συνάντηση Γ. Βρούτση με ΓΣΕΕ – Αντιδράσεις από το ΠΑΜΕ

EΓΣEE: Συνάντηση Γ. Βρούτση με ΓΣΕΕ – Αντιδράσεις από το ΠΑΜΕ

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Βρούτση είχε η ΓΣΕΕ για την παράταση ισχύος της ΕΓΣΣΕ (εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας).

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, δήλωσε:

«Όπως ξέρετε δεν έχει η υπογραφεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, γιατί μετά τις πρωτοφανείς βιαιότητες που άσκησε το ΠΑΜΕ στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, δεν πραγματοποιήθηκε Συνέδριο και δεν μπορούμε να υπογράψουμε Σύμβαση. Έτσι ο κόσμος της εργασίας δεν είχε την κάλυψη της μετενέργειας της Εθνικής Σύμβασης. Θέσαμε αυτό το ζήτημα στον Υπουργό, κάλεσε και τις εργοδοτικές οργανώσεις και υπήρξε συμφωνία να παραταθεί η μετενέργεια της Σύμβασης μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, όπου ελπίζουμε ότι θα έχουμε μπορέσει να υπογράψουμε τη νέα Σύμβαση.

Ερώτηση δημοσιογράφου: από 1/1/2020 τι θα ισχύσει; Επιστρέφουν οι συλλογικές συμβάσεις;

Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις δυστυχώς βρίσκονται υπό τη δαμόκλειο σπάθη και του νομοσχεδίου που ψηφίζεται όσον αφορά στην επέκτασή τους. Δυστυχώς πάνω στη νομοθεσία που θέσπισε η προηγούμενη Κυβέρνηση, η νέα Κυβέρνηση προσθέτει και νέα μεγάλα εμπόδια στην επέκταση των συλλογικών συμβάσεων. Αν οι ΣΣΕ δεν επεκτείνονται οι εργοδότες θα αυθαιρετούν και θα γίνεται ανταγωνισμός μέσω του κόστους εργασίας.
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πάντως θα έχει ισχύ μέχρι τέλος του χρόνου και βεβαίως έχουμε τη δυνατότητα, όχι όμως για μισθολογικά ζητήματα μόνο για θεσμικά, να ξαναϋπογράψουμε.

Όπως γνωρίζετε μας αφαιρέθηκε η δυνατότητα με τη μνημονιακή νομοθεσία να υπογράφουμε για τα οικονομικά ζητήματα μέσω της ΕΓΣΣΕ γι΄αυτό διεκδικούμε την επαναφορά προσδιορισμού του κατώτερου μισθού όχι με νόμο αλλά μέσω Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Το τι θα ισχύσει από 1/1/2020 θα εξαρτηθεί από την πορεία των διαπραγματεύσεων όταν θα υπάρχει Διοίκηση εκλεγμένη στη ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις. Γιατί όπως γνωρίζετε μόνο η ΓΣΕΕ μπορεί να υπογράφει Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, κανένα ΠΑΜΕ και κανένα κόμμα.

Ερώτηση δημοσιογράφου: το σχόλιό σας σχετικά με το χθεσινό tweet του Πρωθυπουργού;

Διαφωνώ με τον Πρωθυπουργό. Όταν υπάρχουν προβλήματα οι απεργίες είναι επιβεβλημένες. Προφανώς οι απεργίες δε γίνονται για συνδικαλιστικά προνόμια. Αν υπάρχουν τέτοια τα απεκδυόμεθα όλα.
Οι απεργίες γίνονται για να επεκτείνονται οι συλλογικές συμβάσεις και να υπάρχει ισχυρός Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας που δυστυχώς και με τη νέα νομοθεσία παραβιάζεται ακόμη και η Συνταγματική πρόβλεψη, όπως λέει και η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΠΑΜΕ

Για τη συγκεκριμένη συνάντηση το ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ για μία ακόμα φορά εξαπατά τους εργαζόμενους. Η παραπλάνηση και η κοροϊδία τους έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Προχωρούν τάχα σε διαβούλευση με τον Υπουργό Βρούτση και τον ΣΕΒ για την παράταση της ΕΓΣΣΕ, δηλαδή την παράταση της καθήλωσης των μισθών, όταν είναι ήδη γνωστό πως από κοινού έχουν συμφωνήσει στο χτύπημα της ΕΓΣΕΕ και των κλαδικών συμβάσεων.

Επίσης το ΠΑΜΕ απευθύνει σε σωματεία και φορείς, σειρά καλεσμάτων για κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα:

-Στην 24ωρη Απεργία την Παρασκευή 4 Οκτώβρη και συγκέντρωση στο ΥΕΝ στις 8:30 το πρωί που θα γίνει η συζήτηση για την οριστική απόφαση για το αν θα μπει τέλος στη ναυπηγοεπισκευαστική χρήση στους μόλους ΔΕΗ και Δραπετσώνας.

-Κινητοποίηση Ενάντια στην Στρατιωτική Συμφωνία με τις ΗΠΑ το Σαββάτο 5 Οκτώβρη, στις 12μμ στο Σύνταγμα και πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

-Παράσταση Διαμαρτυρίας έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την Τρίτη 8 Οκτώβρη, στις 9 το πρωί, όπου θα εκδικάζεται η προσφυγή των Βιομηχάνων, του ΣΕΒ, ενάντια στο ξεπάγωμα των τριετιών.

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση