Δίκη Χρυσής Αυγής: Ώρα απολογιών για τα βασικά της στελέχη

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ώρα απολογιών για τα βασικά της στελέχη

«Με τις απολογίες Σιατούνη-Στράτου (απόπειρα ανθρωποκτονίας στο στέκι Αντίπνοια), Παπαβασιλείου (εμπρησμός Cointreau) και Πόπορη (αστυνομικός Πειραιά, κατηγορούμενη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και οπλοκατοχή), ολοκληρώθηκαν σήμερα, 30/9/2019, οι απολογίες όλων των κατηγορούμενων πλην των πρώην βουλευτών. Για την Τετάρτη 2/10, καλείται ο κατηγορούμενος και πρώην βουλευτής Αρβανίτης», σημειώνει η Πολιτική Αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Θα ακολουθήσουν με αλφαβητική σειρά, οι απολογίες των κορυφαίων στελεχών της, που δεν έχουν δώσει το παρόν για περίπου 400 συνεδριάσεις του δικαστηρίου.

Οι απολογίες τη Δευτέρα 30/10

Απολογήθηκαν στο δικαστήριο οι Βασίλης Σιατούνης, Αθανάσιος Στράτος, Νίκος Παπαβασιλείου και η αστυνομικός Βενετία Πόπορη. Όλοι τους επιχείρησαν να αποσυνδέσουν τις κατηγορίες από την εγκληματική οργάνωση, ενώ ένας από αυτούς παραδέχθηκε πως είχε μένος για τους αλλοδαπούς.

Ο κ. Σιατούνης έχει καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 χρόνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 4 ατόμων που δέχτηκαν επίθεση στον χώρο «Αντίπνοια» στα Πετράλωνα τον Ιούνιο του 2018. Στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος δήλωσε υποστηρικτής και όχι μέλος της Χρυσής Αυγής, αν και στη δικογραφία υπάρχει έγγραφο που τον περιλαμβάνει στα εγγεγραμμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Δήλωσε επίσης ότι δεν γνώριζε απολύτως τίποτε για συμπλοκή που είχε γίνει έξω από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, μεταξύ μελών της Χρυσής Αυγής και αντιεξουσιαστών την ημέρα που δικαζόταν για την επίθεση στα Πετράλωνα. Όπως ανέφερε, δεν γνώριζε τίποτα για τη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τη δικαστική αίθουσα, αλλά αναγνώρισε ανάμεσα στους συγκεντρωμένους τους πρώην βουλευτές Ηλία Κασιδιάρη και Γιάννη Λαγό, τους οποίους -υποστήριξε- δεν γνώριζε προσωπικά.

Και ο Αθανάσιος Στράτος, που επίσης είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για τα Πετάλωνα, δήλωσε στο δικαστήριο πως δεν συμμετείχε στην επίθεση, πως μόνο φυλλάδια πήγε να πετάξει και πως δεν ακούμπησε άνθρωπο: «Κάναμε 4,5 χρόνια φυλακή και δεν ακουμπήσαμε άνθρωπο. Πληρώσαμε τα λάθη και τις παραδρομές των απολογιών μας. Δε θα μπλεκόμασταν σε περιστατικό βίας», ανέφερε

Ο Νίκος Παπαβασιλείου, που έχει καταδικαστεί για εμπρηστική επίθεση στο μπαρ «Κουαντρώ» στην πλατεία Αμερικής το 2013, ιδιοκτησίας πολίτη από το Καμερούν, είπε στο δικαστήριο ότι έχει μένος με τους μετανάστες: «Ζούσα στην περιοχή και μετά από επίθεση μετανάστη στη μητέρα μου, άρχισα να έχω μένος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους».

Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως παρακολουθούσε «τα δρώμενα» της Χρυσής Αυγής και πήγαινε σε εκδηλώσεις της γιατί «μου άρεσε που συναναστρεφόμουν με Έλληνες».

Για την επίθεση στο μπαρ είπε πως πήγαν νύχτα και πέταξαν ένα στουπί με βενζίνη γιατί ο ιδιοκτήτης «ήταν πολύ προκλητικός», «συνέβαιναν συνέχεια έκτροπα έξω από το μαγαζί του». Ο κατηγορούμενος δήλωσε πως τον εκφράζει το «πας μη Έλλην, βάρβαρος» και τόνισε πως η Χρυσή Αυγή «δεν είχε ρατσιστικές απόψεις. … Ζητούσε να «υπάρχει ποσόστωση.. Δεν μπορεί στα Κάτω Πατήσια να υπάρχουν 30 Έλληνες και 130 μετανάστες. … Αλλιώς να πάμε κι εμείς αλλού».

Η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη, που κατά τη δικογραφία έδινε υπηρεσιακές πληροφορίες στη Χρυσή Αυγή, είπε στο δικαστήριο πως μετά τις εκλογές του 2012 ζήτησε από τα κεντρικά του κόμματος να μεταταχθεί στη φύλαξη βουλευτών της Χρυσής Αυγής, κάτι που δεν έγινε τελικά. Όπως είπε ήταν ψηφοφόρος της Χρυσής Αυγής «για ίδιον όφελος» καθώς ήθελε να φύγει από την υπηρεσία και να την πάρουν στο κόμμα.

Η κατηγορουμένη δέχθηκε δεκάδες ερωτήσεις από την Έδρα για όπλα, σιδηρογροθιές και μαχαίρια, αλλά και φυσίγγια που είχε στο σπίτι της. Η αστυνομικός είπε πως οι δύο συνομιλίες που είχε πριν και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με κατηγορούμενο στην υπόθεση, τον οποίο γνωρίζει πολλά χρόνια, ήταν απολύτως άσχετες με το έγκλημα.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος

Αφήστε μια απάντηση