Συντάξεις χηρείας : Αρχίζει η καταβολή των αυξημένων ποσών

Μηνιαίες αυξήσεις πάνω και από 300 ευρώ και άνω των 1.550 ευρώ δείχνουν οι πληρωμές στις «νέες» συντάξεις χηρείας μετά τις διορθώσεις στο ποσοστό του νόμου Κατρούγκαλου από το 50% στο 70%. Παράλληλα, τα αναδρομικά από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα καταβληθούν με την σύνταξη του Νοεμβρίου, δηλαδή στο τέλος του επόμενου μήνα.

Η διαδικασία επαναφαναφοράς των συντάξεων χηρείας ολοκληρώθηκε και απεστάλησαν σήμερα, Πέμπτη τα αρχεία πληρωμών για την αύξηση των ποσών από 50% στο 70%, προκειμένου να καταβληθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων αύριο, Παρασκευή.

Ποιους αφορούν οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας

Συνολικά, έγινε επαναφορά στο προ του νόμου Κατρούγκαλου ποσοστό (70%) σε 66.323 συντάξεις (χήρες και ορφανά τέκνα), εκ των οποίων 10.543 είναι του Δημοσίου.

Από τις υπόλοιπες 55.780 συντάξεις του πρώην ΙΚΑ, για τις 13.182 δεν προέκυψε αύξηση στο καταβαλλόμενο ποσό, λόγω π.χ. του γεγονότος ότι ελάμβαναν το κατώτατο όριο.

Για 3.178 τέκνα προκύπτει μείωση, λόγω ανακατανομής μεταξύ των ποσοστών της χήρας και των τέκνων. Για 247 συντάξεις δεν κατέστη δυνατή η ολοκλήρωση της διαδικασίας και αυτή θα ολοκληρωθεί εντός του Οκτωβρίου, οπότε και θα καταβληθούν οι προκύπτουσες αυξήσεις.

Για τις συντάξεις που προέκυψε αύξηση, ο μέσος όρος αύξησης ανά σύνταξη ανέρχεται στα 208 ευρώ για το πρώην ΙΚΑ και τα 290 ευρώ για το Δημόσιο.

Ειδικότερα, αν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος, δικαιούται το 70% της σύνταξης που λάμβανε ο θανών, αν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο), το ποσοστό σύνταξης για τον διαζευγμένο ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, δηλαδή 17,5% του ποσού της σύνταξης του θανόντος, ενώ αν ο θανών αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξής του.

Εάν το παιδί είναι και από τις δύο πλευρές ορφανό, τότε λαμβάνει 50%. Στην περίπτωση που ο θανών αφήνει δύο παιδιά και υπάρχει επιζών στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%. Αν όμως δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Τα αυξημένα ποσά θα λάβουν στη σύνταξη Οκτωβρίου 68.850 ευρώ δικαιούχοι με σύνταξη χηρείας, λόγω θανάτου συζύγου μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Η καθυστέρηση της καταβολής των αυξήσεων οφειλόταν στη χρονοβόρα διαδικασία προσαρμογής του λογισμικού καθώς μπορεί οι διατάξεις για την αύξηση των συντάξεων χηρείας να ψηφίστηκαν το Μάιο από την προηγούμενη κυβέρνηση όμως δεν είχε προβλεφθεί εγκαίρως η τεχνική προσαρμογή. ούτε και το κονδύλι για τις πληρωμές.

Οι συντάξεις χηρείας

Με τη σύνταξη Νοεμβρίου που πληρώνεται στο τέλος Οκτωβρίου, δηλαδή του επόμενου μήνα, θα λάβουν αναδρομικά 4 μηνών, καθώς η αύξηση του ποσοστού στις συντάξεις χηρείας από το 50% στο 70% ισχύει για τις συντάξεις των μηνών Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τις ημερομηνίες που καταβάλλουν συντάξεις τα ταμεία, οι αυξήσεις στα μηνιαία ποσά άρχισαν να πιστώνονται από χθες το απόγευμα σε συνταξιούχους του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.

Οι αυξήσεις, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ξεπερνούν και τα 300 ευρώ σε χιλιάδες περιπτώσεις ενώ στις συντάξεις χηρείας του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ φτάνουν ακόμα και τα 450-470.

Σχετικό παράδειγμα

Χήρα συνταξιούχου του Δημοσίου θα πληρωθεί τη σύνταξη χηρείας με ποσό στα 880 ευρώ μικτά, αντί για 579 μικρά που έπαιρνε με το νόμο Κατρούγκαλου.

Στο εξής αυτή θα είναι η μηνιαία σύνταξη (880 ευρώ). Τον επόμενο μήνα, με τη σύνταξη του Νοεμβρίου, θα πληρωθεί και τα αναδρομικά 4 μηνών, με ποσό 1.200 ευρώ. Η πληρωμή του επόμενου μήνα θα έχει, δηλαδή, τα 880 ευρώ της σύνταξης χηρείας και τα 1.200 ευρώ των αναδρομικών, δηλαδή, ένα ποσό της τάξης των 2.080 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση