Κομοτηνή: Μια νεαρή κοινωνική λειτουργός στο πλευρό των καρκινοπαθών

Κομοτηνή: Μια νεαρή κοινωνική λειτουργός στο πλευρό των καρκινοπαθών

Στο Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» εργάζεται η κα Παναγιώτα Αυγερίδου ως κοινωνική λειτουργός . Αν και νέα επιστημόνισσα γνωρίζει ήδη καλά πόσο σημαντικό είναι οι καρκινοπαθείς και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους να έχουν σωστή καθοδήγηση και στήριξη όταν βρεθούν αντιμέτωποι με την αρρώστια.

Στο Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Νομού Ροδόπης «Δύναμη Ψυχής» εργάζεται η κα Παναγιώτα Αυγερίδου ως κοινωνική λειτουργός

«Ο Σύλλογος «Δύναμη Ψυχής» είναι ιδιαίτερα δραστήριος. Θέλει να βοηθήσει τα άτομα που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο» δηλώνει η κα Αυγερίδου και εξηγεί ότι προσφέρει ήδη με επιτυχία βοήθεια με διάφορους τρόπους. Αρχικά πρακτική βοήθεια. «Προσφέρουμε περούκες για να μπορούν να νιώσουν καλύτερα οι ασθενείς όταν κάνουν χημειοθεραπεία και δεν έχουν μαλλιά. Επίσης, τους ενημερώνουμε για τα δικαιώματα που έχουν, πώς μπορεί να τους αναγνωριστεί κάποιο ποσοστό αναπηρίας και πώς μπορούν να το αξιοποιήσουν αυτό, ώστε να διασφαλίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής» εξηγεί επισημαίνοντας πως υπάρχουν πάρα πολλές δράσεις, όπου συμμετέχουν και οι καρκινοπαθείς και οι φίλοι . Δράσεις όπως:Γυμναστική, ζωγραφική, γιόγκα,συναντήσεις με ψυχολόγους, αλλά και μαθήματα εκμάθησης ξένων γλωσσών.

«Όταν κάποιος αντιμετωπίσει την ασθένεια αλλάζει ο ίδιος βλέπει την ασθένεια τελείως διαφορετικά. Όταν του δίνουμε το έναυσμα να δει την καλύτερη πλευρά της ζωής μέσα από την αλληλοβοήθεια που υπάρχει, του δείχνεις πόσο σημαντικό είναι να προσφέρει κανείς και στον άλλον που έχει ανάγκη, τότε αυτό όχι μόνο τον αλλάζει, αλλά βρίσκει καινούργιο νόημα στη ζωή του σαν να έχει μια καινούργια ζωή ξανά» δηλώνει.
Παράλληλα, προτρέπει όλους να ελπίζουν και να ζουν την κάθε στιγμή. «Αυτό θα πρέπει να το κάνουμε όλοι μας. Ναι, όλοι άνθρωποι είμαστε και αντιμετωπίζουμε δυσκολίες. Το να έχουμε μια αισιόδοξη στάση για τη ζωή και να μπορούμε να βοηθάμε τους άλλους, να τους δείξουμε τη θετική πλευρά είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε και βοηθιόμαστε και εμείς και οι άλλοι.»
Φώτο: Παναγιώτα Αυγερίδου ρεπορτάζ κείμενο φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου