Thomas Cook : Βαθιά πληγή άνοιξε στον ελληνικό τουρισμό – Τα μέτρα της κυβέρνησης

Μεγάλο πλήγμα για την εγχώρια οικονομία αναμένεται να αποτελέσει η χρεωκοπία της Thomas Cook η οποία αποτελούσε πρωταγωνιστή στην τουριστική αγορά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κληροδοτεί κυρίως στους ξενοδόχους της Κρήτης, της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Σκιάθου ζημιές ύψους τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.

«Τσουνάμι» στον τουρισμό από την Thomas Cook

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), η ζημιά για τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση της Thomas Cook θα κυμανθεί από 250 έως 500 εκατ. ευρώ.

Ο ΣΕΤΕ κάνει λόγο για τεράστιες επιπτώσεις στην ελληνική τουριστική αγορά που κάνουν ήδη την εμφάνισή τους και προτείνει τη λήψη άμεσων μέτρων και στήριξης των επιχειρήσεων από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού.

Διαβάστε επίσης: Thomas Cook: Το golden boy που κατέστρεψε έναν κολοσσό

Η Thomas Cook «έστελνε» στην Ελλάδα περισσότερους από 3.000.000 επισκέπτες. Η εταιρεία είχε το σήμα της σε 48 ξενοδοχεία και από αυτά, τα τέσσερα ήταν ιδιόκτητα.

Την ίδια στιγμή, εκτελούσε ένα επενδυτικό πρόγραμμα 150 εκατ. ευρώ, με αγορά, ανακαίνιση και εκμετάλλευση ξενοδοχείων.

Όσον αφορά στους ταξιδιώτες που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην χώρα μας, η Thomas Cook όπως κάθε τουριστικό γραφείο, που λειτουργεί μόνιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει εγγυήσεις για τους πελάτες της.

Τα ασφαλιστικά συμβόλαια εξασφαλίζουν:

  • Την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί από ή για λογαριασμό των ταξιδιωτών, στον βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται λόγω αφερεγγυότητας των διοργανωτών
  • Τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, εφόσον η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού και ενδεχομένως τη δυνατότητα συνέχισης του ταξιδιού εφόσον οι σχετικές εγγυήσεις της συγκεκριμένης εταιρίας την παρέχουν.

Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης

Στη λήψη πρόσθετων μέτρων για την ανακούφιση του τουριστικού κλάδου με μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την κατάργηση του τέλους διαμονής προχωράει το υπουργείο Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης: Thomas Cook : Καταργείται προσωρινά το τέλος διαμονής για τα ξενοδοχεία που επλήγησαν

Έτοιμη είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής, για το διάστημα από 23 Σεπτεμβρίου έως 10 Οκτωβρίου, οι πελάτες των ξενοδοχειακών μονάδων που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook.

Αυτό ανέφερε παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι συλλέγονται στοιχεία και από το εξωτερικό (π.χ. από την Ισπανία που είχε μεγαλύτερη «έκθεση» στην Thomas Cook) για τις επιπτώσεις.

Όταν ολοκληρωθεί η συγκέντρωσή τους, τότε θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες και για τη στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, προσέθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, οι τουρίστες που ήλθαν στην Ελλάδα το διάστημα αυτό μέσω της Thomas Cook ανέρχονται σε 50.000.

Το υπουργείο Τουρισμού, πριν τη σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων, προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που «έτρεχε» από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ. Με την κίνηση αυτή, το υπουργείο περιέσωσε 1,1 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση