Generation Next: Νέο πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους

Techblog.gr

Generation Next: Νέο πρόγραμμα ανάπτυξης δεξιοτήτων με ελεύθερη πρόσβαση για όλους

Απαντώντας στην ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή των νέων της Ελλάδας στην ψηφιακή κοινωνία του αύριο, το Ίδρυμα Vodafone δημιούργησε τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα Generation Next. Η πλατφόρμα παρέχει σε μαθητές από όλη τη χώρα δωρεάν πρόσβαση σε μαθήματα νέων τεχνολογιών και επιστήμης, δίνοντάς τους έτσι τη δύναμη να ανακαλύψουν, να μάθουν και να δημιουργήσουν λύσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Χτίζοντας πάνω στην επιτυχία του βραβευμένου προγράμματος που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια και έφερε την καινοτομία σε 47 απομακρυσμένες τοπικές κοινωνίες, το Generation Next θέτει στο επίκεντρο μια ολοκληρωμένη ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα, www.vodafonegenerationnext.gr προσφέροντας σε μαθητές και καθηγητές από όλη την Ελλάδα την ευκαιρία να σκεφτούν διαφορετικά, να προσεγγίσουν με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο τη μάθηση και να ανακαλύψουν νέα γνωστικά πεδία, μέσα από την τεχνολογία και την επιστήμη.

Επιπλέον, το πρόγραμμα κινητοποιεί τους μαθητές να σχηματίσουν ομάδες με τη βοήθεια ενός καθηγητή, να εντοπίσουν ένα πρόβλημα της τοπικής τους κοινωνίας και αξιοποιώντας τη δύναμη των εκθετικών τεχνολογιών – σένσορες, AR/VR, mobile apps, προγραμματισμό – να αναπτύξουν μόνοι τους μια καινοτόμο κατασκευή που θα δίνει απάντηση στα ερωτήματα που οι ίδιοι έχουν θέσει για ένα καλύτερο μέλλον.

Η STEM εκπαίδευση υποστηρίζει έναν σύγχρονο τρόπο διδασκαλίας και μάθησης που ενθαρρύνει τον πειραματικό σχεδιασμό και την καινοτομία και ανοίγει τους ορίζοντες των παιδιών προς τις ψηφιακές και τεχνολογικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για το μέλλον. Παράλληλα, η συνεργασία δημόσιων, ιδιωτικών σχολείων και τοπικών κοινωνιών οδηγεί σε ανοιχτά σχολεία και συμβάλει στον ευέλικτο εμπλουτισμό του αναλυτικού προγράμματος.

Για τα οφέλη της εκπαίδευσης STEM, αλλά και την αποτελεσματική συνεργασία δημόσιων, ιδιωτικών φορέων και τοπικών κοινωνιών, μίλησαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση του προγράμματος Generation Next, εκπρόσωποι του επιστημονικού και εκπαιδευτικού χώρου σε πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, Παύλος Τσίμας.

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχε ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, πρόεδρος και συνιδρυτής του εκπαιδευτικού Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, ο Σοφοκλής Σωτηρίου, υπεύθυνος Έρευνας & Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής και η Γεωργία Τσιριγώτη, καθηγήτρια φυσικής του 2ου ΓΕΛ Καλύμνου που συμμετέχει στα εξωσχολικά εργαστήρια STEM του Ιδρύματος Vodafone. Επίσης, την εκδήλωση χαιρέτισε ο διευθυντής πληροφορικής, ερευνητής στο MIT Media Lab και πρεσβευτής του Ιδρύματος Vodafone, Μιχάλης Μπλέτσας, ο οποίος εστίασε στο πώς η STEM εκπαίδευση μπορεί να οδηγήσει τους νέους σε ένα καλύτερο αύριο.

Στο πλαίσιο του πανελλαδικού διαγωνισμού του Generation Next, οι μαθητές, σε ομάδες των 2-4 ατόμων και με επικεφαλής έναν καθηγητή ή εκπαιδευτικό, καλούνται να δώσουν λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας, διεκδικώντας ως έπαθλο ένα εκπαιδευτικό ταξίδι στη Silicon Valley. Συγκεκριμένα, καλούνται να εντοπίσουν ένα πρόβλημα, ζήτημα, ή πρόκληση που αντιμετωπίζουν στην τοπική τους κοινότητα και να αναπτύξουν μια κατασκευή ή τεχνολογική εφαρμογή για την επίλυσή του. Οι κατασκευές των μαθητικών ομάδων κινούνται γύρω από τις νέες, εκθετικές τεχνολογίες, με προτεραιότητα σε τομείς όπως η ασφάλεια και προστασία, οι «έξυπνες» πόλεις και οι αυτοματισμοί, η βιομιμητική, το περιβάλλον, οι εφαρμογές υγείας και οι ψηφιακές κατασκευές και υπηρεσίες.

Γι’ αυτή λοιπόν τη νέα γενιά που εξερευνά το σήμερα και δημιουργεί το αύριο, το Generation Next υπόσχεται μία μοναδική εκπαιδευτική εμπειρία. Περισσότερες πληροφορίες για το Generation Next, αλλά και για τον μεγάλο διαγωνισμό μπορείτε να δείτε στο www.vodafonegenerationnext.gr.

Techblog.gr

Αλέξανδρος Παππάς