120 δόσεις : Σκληρό μπρα ντε φερ για παράταση της ρύθμισης

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να δώσει παράταση για την ένταξη των οφειλετών στις 120 δόσεις και σε αλλαγές στο σύστημα των πάγιων ρυθμίσεων, οι Ευρωπαίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόδοση της ρύθμισης.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν υπερβεί τα 104 δισ. ευρώ και εκατομμύρια φορολογούμενοι να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να απέκρουσε τις πιέσεις των δανειστών για να τεθούν εμπόδια στις ρυθμίσεις χρεών προς την Εφορία.

Οι πρώτες διαπιστώσεις των τεχνοκρατών των δανειστών από την τριήμερη επίσκεψή τους στην Αθήνα ενδεχομένως να παρουσιαστούν συνοπτικά στην συνεδρίαση του Euro Working Group.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χώρα μας με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του.

Οι 120 δόσεις

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τέθηκαν οι 120 δόσεις στις οποίες φαίνεται πως η απόσταση των θεσμών με το υπουργείο Οικονομικών έχει μειωθεί.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζουν να δοθεί μια παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου, προκειμένου να ενταχθεί περισσότερος κόσμος στη ρύθμιση.

Διαβάστε επίσης: Εφορία: Διπλάσιες δόσεις για πληρωμή οφειλών – Στα 15 ευρώ η ελάχιστη δόση

Από την άλλη, οι θεσμοί ζητούν εξηγήσεις για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2020.

Λίγο πριν την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2020 στη Βουλή η κυβέρνηση καλείται να υλοποιήσει τις φοροελαφρύνσεις αλλά και επιτευχθεί ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Τα μέτρα αυτά δεν θα αφορούν σε αυξήσεις φόρων ή σε μειώσεις δαπανών, αλλά θα είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, όπως π.χ. η ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Το νομοσχέδιο

Στο νομοσχέδιο θα ενσωματωθεί το σύνολο των φοροελαφρύνσεων που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης για την προσεχή χρονιά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, δηλαδή:

  • Η μείωση του φόρου των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% (για τη χρήση του 2019)
  • Η μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%
  • Η διατήρηση του αφορολογήτου ορίου και η προσαύξησή του κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί
  • Η καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας φυσικών προσώπων 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Σήμερα ο εισαγωγικός συντελεστής είναι 22%.
  • Μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής (τριετής αναστολή του φόρου υπεραξίας στα παλαιά ακίνητα και του ΦΠΑ στα νέα, έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων)
  • Μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου, κράνη.
  • Φόρος 10% για νέα αγροτικά σχήματα.

Αφήστε μια απάντηση