Μετρά τις πληγές η Θεσσαλονίκη- Αυτοψία έκτακτης ανάγκης στον Δήμο «Μελά»

Μετρά τις πληγές η Θεσσαλονίκη- Αυτοψία έκτακτης ανάγκης στον Δήμο «Μελά»

Καταστροφές άφησαν πίσω τους οι χείμαρροι λάσπης από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή της Ευκαρπίας, στη Δυτική Θεσσαλονίκη. O Δήμος «Παύλου Μελά» ζητά να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ αυτοψία στην περιοχή πραγματοποιεί ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, υπόγεια πλημμύρισαν και οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα οχήματά τους. Η ισχυρή βροχόπτωση που συνοδευόταν από δυνατές ριπές ανέμων έπληξε -κυρίως- τον Εύοσμο, την Ευκαρπία και το Ωραιόκαστρο.

Συνεργεία του δήμου καθαρίζουν τους δρόμους, μαζεύουν χώματα και κλαδιά ,ενώ οι κάτοικοι μετρούν τις ζημιές που υπέστησαν. Πάνω από 40 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές.

Οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν από χθες το βράδυ εννέα διασώσεις ανθρώπων, κυρίως στην περιοχή της Ευκαρπίας.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 150 κλήσεις για βοήθεια και απάντληση. Σε δεκαεπτά περιπτώσεις επενέβησαν για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κυρίως και ισόγειους χώρους. Το έργο της άντλησης συνεχίζεται σήμερα το πρωί σε περιοχές του Λαγκαδά όπως στο Περιβολάκι, τα Λαγυνά, το Καβαλάρι και τη Νικόπολη.

Όπως καταγγέλλουν πληγέντες, είναι η τρίτη φορά μέσα σε 10 χρόνια που βλέπουν τα σπίτια τους να πλημμυρίζουν και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Στην κεντρική Μακεδονία, είναι πιθανό να σημειωθούν και σήμερα ασθενείς βροχοπτώσεις, ενώ βαθμιαία ο καιρός βελτιώνεται σε όλη τη χώρα με «έκπληξη ηλιοφάνειας» από τη Δευτέρα και υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 30 βαθμών Κελσίου.

Πτώση σημειώνουν πάντως τις τελευταίες ώρες, οι θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα. Μάλιστα, στο Χιονοδρομικό Κέντρου του Βόρα ή Καϊμακτσαλάν, καταγράφηκε ελάχιστη τιμή -1.8°C. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 χαμηλότερες ελάχιστες θερμοκρασίες όπως καταγράφηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου.

ΕΡΤ3-Ρεπορτάζ: Φρόσω Βαρβάρα
Σχετική είδηση:Προβλήματα από την έντονη κακοκαιρία – Η πρόγνωση του καιρού (video)

www.ert.gr

Σοφία Χούντα