‘Εκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου-Ασφυκτιά η Λέσβος

‘Εκτακτη σύσκεψη για το μεταναστευτικό στο Μαξίμου-Ασφυκτιά η Λέσβος

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το μεταναστευτικό, θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κατάσταση στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι ασφυκτική και οι ροές παραμένουν αμείωτες. Μόνο αυτή την εβδομάδα έφτασαν πάνω από 2.300 μετανάστες και πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια, ενώ ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στη Μόρια της Λέσβου ξεπερνά τις 13.500.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών, από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στη χώρα μας περίπου 33.000 άτομα, αριθμός σχεδόν 50% αυξημένος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.

Το προσφυγικό, όπως επίσης τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις παράνομες ενέργειες της Αγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Τουρκίας την ερχόμενη Τετάρτη, στο περιθώριο της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Συνεχίζονται ωστόσο, οι απειλές της Αγκυρας κατά της Κύπρου. «Όσοι νομίζουν ότι ο πλούτος του νησιού ανήκει μόνο σε εκείνους, θα έρθουν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητά μας», είπε χθες ο Ταγίπ Ερντογάν. Έντονη ήταν η αντίδραση της Λευκωσίας, που ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία για ακόμα μία φορά, αρνείται να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

www.ert.gr

Σοφία Χούντα

Αφήστε μια απάντηση