Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: «Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες»

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ: «Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες»

Νέο εκπαιδευτικό υλικό από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με τίτλο: «Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες», είναι διαθέσιμο για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Όπως αναφέρει η YA-OHE «Καθώς ο πληθυσμός των ανθρώπων παγκοσμίως που αναγκάζεται να αφήσει το σπίτι του εξαιτίας της βίας και των συρράξεων βρίσκεται σε ιστορικά επίπεδα, τα σχολεία σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ευρώπη και την Ελλάδα, φιλοξενούν έναν αυξανόμενο αριθμό μαθητών προσφύγων. Οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται έτσι αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις προσπαθώντας να κατανοήσουν αλλά και να εξηγήσουν στους μαθητές τους το φαινόμενο του αναγκαστικού εκτοπισμού και την πολυπλοκότητά του.

Από την άλλη, η πρόσβασή τους σε ευκαιρίες για επιμόρφωση και καθοδήγηση σχετικά με το πώς μπορούν να εντάξουν καλύτερα τα παιδιά πρόσφυγες στην τάξη τους, μπορεί να είναι περιορισμένη. Στο πλαίσιο των προσπαθειών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) να παράσχει υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς και σχολεία στην Ευρώπη, το περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης της Υ.Α. δημιούργησε μια σειρά εκπαιδευτικού υλικού σε αυτά τα θέματα, το οποίο διατίθεται δωρεάν στα ελληνικά και τα αγγλικά».

Η ιστοσελίδα «Μαθαίνουμε για τους πρόσφυγες» περιλαμβάνει προτεινόμενες δραστηριότητες για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση σε θέματα σχετικά με τους πρόσφυγες, το άσυλο, τη μετανάστευση και την ανιθαγένεια, καθώς και μια ενότητα με οδηγίες και συμβουλές προς τους εκπαιδευτικούς για την καλύτερη ένταξη των μαθητών προσφύγων στην τάξη τους. Οι εκπαιδευτικοί και οι επιμορφωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνδυαστικά το υλικό αυτό με άλλα αντίστοιχα ή να το προσαρμόσουν προκειμένου να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες και το υπόβαθρο των μαθητών τους.

Εκτός από τη διάθεση εκπαιδευτικού υλικού, η Αντιπροσωπεία της Υ.Α. στην Ελλάδα, τονίζει ότι: «προσπαθεί να συμβάλει μακροπρόθεσμα στην ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς σε θέματα προσφύγων μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα συνεργασίας με φορείς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αυτές οι προσπάθειες περιλαμβάνουν τον ετήσιο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τους πρόσφυγες, που θα υλοποιηθεί φέτος για 23η χρονιά. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, υλοποιείται το πρόγραμμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Κι αν ήσουν εσύ;», το οποίο έχει εμπλέξει μέχρι σήμερα πάνω από 8.000 εκπαιδευτικούς και 19.000 μαθητές μέσα από εργαστήρια, επιμορφωτικά σεμινάρια, μαθητικά φεστιβάλ και πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της κοινότητας».

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στις ακόλουθες ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
www.unhcr.org/gr/ekpaideutiko_yliko
www.unhcr.org/gr/πανελλήνιος-μαθητικός-διαγωνισμός
www.unhcr.org/gr/κι-αν-ήσουν-εσύ

 

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος