Τελεσίγραφο FIFA σε Ιράν μετά την τραγωδία με το «μπλε κορίτσι»: Αφήστε να μπαίνουν οι γυναίκες στα γήπεδα

Ξεκάθαρη εντολή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου προς την ομοσπονδία του Ιράν.

Η FIFA ενημέρωσε την ποδοσφαιρική ομοσπονδία ότι θα πρέπει να άρει την απαγόρευση που υπάρχει μέχρι και τώρα από το 1979 σχετικά με την είσοδο των γυναικών στα γήπεδα.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος των γυναικών», αναφέρει η σχετική οδηγία, την οποία συνυπογράφει και η Διεθνής Αμνηστία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ελπίζω ότι η ομοσπονδία του Ιράν αλλά και οι ιρανικές Αρχές θα αποδεχθούν τις εντολές μας και θα αλλάξουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση», ανέφερε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο σε σχόλιό του.

Πρόκειται για μια εξέλιξη μετά τον θάνατο της γυναίκας που της εμποδίστηκε η είσοδος στο γήπεδο, δικάστηκε,  και στην συνέχεια αυτοπυρπολήθηκε με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Η ιστορία της είχε αναδειχθεί σε μεγάλο θέμα συζήτησης τόσο στο Ιράν, όσο και διεθνώς, με τους χρήστες να χρησιμοποιούν το hashtag «μπλε κορίτσι», μια αναφορά στα χρώματα της αγαπημένης της ομάδας, Esteqlal, της Τεχεράνης.

Η γυναίκα,  συνελήφθη τον Μάρτιο όταν προσπάθησε να εισέλθει σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. H αδελφή της λέει πως είχε μεταμφιεστεί σε άνδρα και πως αποκάλυψε πως ήταν γυναίκα όταν έφτασε η ώρα του σωματικού ελέγχου για να μπει στο γήπεδο.

Οι αρχές την συνέλαβαν με την κατηγορία πως φορούσε απρεπώς τη χιτζαμπ.   Αφού φυλακίστηκε για τρεις ημέρες απελευθερώθηκε με εγγύηση και περίμενε έξι μήνες για την εκδίκαση της υπόθεσης. Αλλά, όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ανακάλυψε ότι είχε αναβληθεί η δίκη της.

Σύμφωνα με το ΒΒC και διεθνή μμε, όταν ήταν στο δικαστήριο θεωρείται ότι άκουσε κάποιον να λέει ότι εάν καταδικαστεί θα μπορούσε να περάσει από έξι μήνες έως δύο χρόνια στη φυλακή. Στη συνέχεια η γυναίκα αυτοπυρπολήθηκε μπροστά από το κτίριο του δικαστηρίου και αργότερα πέθανε στο νοσοκομείο.

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση