Συνάντηση του ΓΓ Αποδήμων Γ. Χρυσουλάκη με τον πρόεδρο των Ελλήνων Ν. Αφρικής

Συνάντηση του ΓΓ Αποδήμων Γ. Χρυσουλάκη με τον πρόεδρο των Ελλήνων Ν. Αφρικής

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), Γιάννης Χρυσουλάκης, συναντήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Νοτίου Αφρικής, κ. Γιάννη Φιλίππου, στην έδρα της ΓΓΑΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης μετέφερε τους χαιρετισμούς του Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, καθώς και τη διαβεβαίωσή του για τη διαρκή στήριξη της Ελληνικής Πολιτείας και ειδικότερα του Υπουργείου Εξωτερικών στο έργο της Ομοσπονδίας.

Ο κ. Γιάννης Φιλίππου ενημέρωσε τον κ. Χρυσουλάκη για τον ελληνισμό της Νοτίου Αφρικής, ο οποίος, όπως ανέφερε, ανέρχεται αυτή τη στιγμή περίπου σε 45.000 Έλληνες. Η ομογένεια είναι ευαισθητοποιημένη στα ελληνικά θέματα και μάλιστα έκανε σημαντική δωρεά προς όφελος των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο Μάτι. Η Ομοσπονδία έχει στο δυναμικό της 20 σωματεία και 19 κοινότητες και αποτελεί κοινή ομοσπονδία Ελλήνων και Κυπρίων. Υπάρχουν στη χώρα τρεις Ελληνορθόδοξες Μητροπόλεις, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την ομογένεια. Οι κοινότητες των Ελλήνων έχουν αγαθές σχέσεις με τις κοινότητες της Εβραϊκής Διασποράς. Δραστηριοποιούνται έντονα σε θέματα ελληνικού πολιτισμού και λαϊκής παράδοσης και δίνουν μεγάλο βάρος στα τμήματα εκμάθησης ελληνικών παραδοσιακών χορών και διοργανώνουν και μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Στον ευαίσθητο τομέα των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών για τη νεολαία, η Ομοσπονδία έχει άριστη συνεργασία με το ελληνικών ενδιαφερόντων σχολείο SAHETI. Το σχολείο αυτό ιδρύθηκε το 1974 υπό την φωτισμένη καθοδήγηση του ομογενούς δικηγόρου Γεωργίου Μπίζου, ο οποίος ήταν ο έμπιστος δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα. Το σχολείο είναι ιδιαίτερα καταξιωμένο στη χώρα, εδρεύει στο Γιοχάνεσμπουργκ, έχει 1300 μαθητές, είναι αγγλόφωνο, διαθέτει τμήματα για παιδιά από την προσχολική ηλικία μέχρι και την μέση εκπαίδευση και έχει προσανατολισμό στην ελληνική κλασσική παιδεία. Τα παιδιά του SAHETI, όπως και τα υπόλοιπα ομογενειακά σχολεία, έχουν λάβει μέρος για τρεις δεκαετίες στα προγράμματα εκπαιδευτικής φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού για τα Απόδημα Ελληνόπουλα.

Οι πρωτοβουλίες της Ομοσπονδίας, πέραν της στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, αφορούν και στη γενικότερη αναγνώριση της ελληνικής γλώσσας. Δεν είναι τυχαίο ότι το κράτος της Νοτίου Αφρικής αναγνωρίζει επισήμως στις σχέσεις κράτους – πολίτη και την ελληνική γλώσσα. Οι υπόλοιπες γλώσσες που αναγνωρίζονται είναι οι τοπικές γλώσσες: η αγγλική, η γαλλική, η ιταλική και η κινεζική.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν τα θέματα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Σωματείων Νοτίου Αφρικής, οι δυνατότητες ενίσχυσης της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας με έμψυχο δυναμικό, η χρήση σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας εξ αποστάσεως, καθώς και η διοργάνωση θερινών σχολείων προς όφελος της ομογενειακής νεολαίας.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης δήλωσε: «Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης και η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού θα είναι εμπράκτως στο πλευρό του ελληνισμού της Νότιας Αφρικής και θα συμβάλουν ενεργά στη στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης. Θα καταβληθεί προσπάθεια για να αναπτυχθούν κοινές πρωτοβουλίες της ΓΓΑΕ και της Ομοσπονδίας προς όφελος του ελληνισμού».

www.ert.gr

Δημήτρης Κοντογιάννης