Ημέρες δράσης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Ημέρες δράσης για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή

Kινητοποιήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τους λόγους που αυτή εκδηλώνεται, θα πραγματοποιηθούν σε πολλές χώρες του κόσμου αυτή την περίοδο, αλλά και την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου.

EUROKINISSI

Η ΟΛΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «είναι σημαντικό στα σχολεία να ενημερώνουμε σταθερά τους μαθητές μας και τους γονείς τους για τις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές και οικονομικές επιλογές. Ο κεντρικός στόχος χρειάζεται να είναι να πάρουμε εμείς, ως κοινωνία, τις τύχες μας στα χέρια μας και να διασώσουμε τον πλανήτη και τις ζωές μας, που απειλούνται άμεσα από την καταστροφή, που προκαλείται από τις ανεξέλεγκτες δράσεις επιχειρηματιών και κρατών.

Χρειάζεται ως κλάδος να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τις πολύτιμες δράσεις, που συντελούνται σε πολλά σχολεία μας και στις τοπικές κοινωνίες. Χρειάζεται ως κλάδος μαζί με τους μαθητές μας και τους γονείς τους να συμμετάσχουμε σε ευρύτερες δράσεις και κινητοποιήσεις, που οργανώνονται για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας.

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις για τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την κλιματική αλλαγή με αφετηρία τις 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις».

Γιατροί του Κόσμου, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους: «Ο Πλανήτης μας νοσεί. Μαζί του νοσούμε και εμείς. Τα δάση καίγονται, οι πάγοι λιώνουν και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι γίνονται πρόσφυγες εξαιτίας των φυσικών καταστροφών.

Συμμετέχουμε στην παγκόσμια γενική απεργία για το κλίμα στις 27 Σεπτεμβρίου και παράλληλα στηρίζουμε την αυριανή μαθητική πορεία, που θα ξεκινήσει στις 12:00, από την πλατεία Συντάγματος.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας γιατί δεν υπάρχει ψυχική και σωματική υγεία για κανέναν άνθρωπο πάνω σε έναν άρρωστο πλανήτη.

Δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο την Κοινή Ανακοίνωση της «Συμμαχίας για το κλίμα» 

Το απόγευμα της Παρασκευής

Στο Σύνταγμα στις 6μμ την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια παγκόσμιας κινητοποίησης, συγκέντρωση με στόχο τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Συμμετέχουν οικολογικές, αυτοδιοικητικές κινήσεις, κοινωνικές οργανώσεις και ακτιβιστές που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή: «Την Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη παίρνουμε μέρος στην παγκόσμια κινητοποίηση για να σταματήσουμε την περιβαλλοντική καταστροφή και να απαιτήσουμε άμεσες λύσεις για τη σωτηρία του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή.

Είμαστε αλληλέγγυοι με τα εκατομμύρια πολιτών, και πρώτα απ’ όλα των νέων και των μαθητών/τριών, που θα διαδηλώνουν και θα απεργούν την ίδια μέρα σε δεκάδες χώρες και εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Το διεθνές κίνημα συντονίζεται και κλιμακώνει τις δράσεις του, εν όψει και της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα στις 23/9, και δηλώνει αποφασιστικά «αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα»!
Ενώνουμε τη φωνή μας μαζί του!
Οι βασικές αιτίες υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι γνωστές και καταγεγραμμένες από τις αρμόδιες επιτροπές του ΟΗΕ, τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, αλλά και τα κινήματα και την κοινωνία των πολιτών. Αφορούν στη χρήση των ορυκτών καυσίμων, την υπερχειλίζουσα αστικοποίηση, την αποψίλωση των δασών, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ανεξέλεγκτη ρύπανση των θαλασσών, την αλλαγή των διατροφικών συνθηκών».

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Πολύ πρόσφατα ζήσαμε τις πυρκαγιές τεραστίων διαστάσεων στον Αμαζόνιο και τη Σιβηρία, το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική, τη μόλυνση από τη διαρροή αργού πετρελαίου στα ανοιχτά της Χιλής. Όλα αυτά καταστρέφουν τις βάσεις επιβίωσης εκατομμυρίων πληθυσμών και τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, ο οποίος θα καταστεί αβίωτος αν δεν αναληφθούν επειγόντως δραστικές περιβαλλοντικές πολιτικές».

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, επισημαίνει πως: «Το ΕΚΑ με μακρόχρονη ενεργό παρουσία και δράση στην αντιμετώπιση των κρίσιμων περιβαλλοντικών προβλημάτων  στο Λεκανοπέδιο και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εργαζομένων,  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τον πλανήτη, καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη διαδήλωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου στις 6μ.μ.

www.ert.gr

Νάσος Μπράτσος