Με καλούς οιωνούς το roadshow στο Λονδίνο – Τετ α τετ Σταϊκούρα με επενδυτές

Ως κρίσιμο τεστ για τις αγορές και την ελληνική οικονομία χαρακτηρίσουν στελέχη το 14ο Ετήσιο Ελληνικό Roadshow του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ).

Το εφετινό roadshow ξεκινά με ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι εξελίξεις στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, όπου χθες το 10ετές κατέγραψε νέο ρεκόρ σπάζοντας το φράγμα του 1,4%, αγγίζοντας το 1,38%. Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι δείγμα επιστροφής της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η δρομολόγηση της πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ.

Το βασικό σκέλος του roadshow θα λάβει σήμερα Πέμπτη, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί σειρά παρουσιάσεων για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρ. Σταϊκούρα, ενώ σειρά συναντήσεων θα έχουν ο CEO του Ομίλου ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης και η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου.

Ο κ. Σταϊκούρας θα αναλύσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τη στόχευση της κυβέρνησης για ρυθμούς ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και για επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στην επόμενη διετία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αναμένεται να δώσει στην υποβολή του επίσημου αιτήματος για την πρόωρη αποπληρωμή 2,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του ΔΝΤ προς τη χώρα μας, η οποία πυροδότησε την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Τι κερδίζει η Ελλάδα από την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου

Η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και γενικότερα των μεταρρυθμίσεων αλλά και η πρόωρη αποπληρωμή ακριβών δανείων του ΔΝΤ λειτουργεί και ως βασικό επιχείρημα για το αίτημα της Αθήνας να μειωθεί ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα. Η συζήτηση με τους πιστωτές έχει ήδη αρχίσει ενώ επικουρικά συντελεί το γεγονός ότι σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί στο 1,38%.

Η νέα υποχώρηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων διευκολύνει το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στην ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν απομείνει από το PSI (τα οποία υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ). Η όλη διαδικασία σχεδιάζεται να προχωρήσει με επανάνοιγμα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου το οποίο υπενθυμίζεται ότι εκδόθηκε με κουπόνι 3,9%.

Πρόσθετος άσος στο μανίκι του υπουργού Οικονομικών είναι η διαφαινόμενη άμεση έγκριση του σχεδίου μείωσης των κόκκινων δανείων μέσω τιτλοποιήσεων (APS) από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).

Σύμφωνα με το Bloomberg το σχέδιο αυτό υπολογίζεται ότι μπορεί να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να «σβήσουν» από τους ισολογισμούς τους μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους έως 30 δισ. ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο θα διαθέσει εγγυήσεις ύψους έως 9 δισ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση