Τσίπρας: Η κυβέρνηση ξέχασε πολύ γρήγορα τους λεονταρισμούς για τα πλεονάσματα

Δριμεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της στο οικονομικό πεδίο, κατηγορώντας τη μάλιστα ότι «πολύ γρήγορα ξέχασε τους λεονταρισμούς της για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην άποψη ότι ενώ υπήρχε έτοιμο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωσή τους, μέσω της δημιουργία ειδικού λογαριασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση, μόνο και μόνο επειδή ήταν της προηγούμενης κυβέρνησης – κάτι ωστόσο που ο πρωθυπουργός απορρίπτει, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο ήταν μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα και δεν είχε συζητηθεί με κανέναν από τους θεσμούς.

Όμως, εξήγησε ο κ. Τσίπρας, τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα εξασφάλιζαν και περιθώριο για μεγαλύτερες φοροελαφρύνσεις. Ωστόσο, η ΝΔ «επιλέγοντας για άλλη μια φορά την επικοινωνία από την ουσία» όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, «δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Και πανηγυρίζουν λες και άνοιξαν τις πύλες του παραδείσου».

«Τρώνε από τα έτοιμα που με πολύ κόπο δημιουργήσαμε εμείς, όχι όμως για να ελαφρύνουν τη κοινωνική πλειοψηφία, αλλά για να διευκολύνουν εκείνους που κερδίζουν περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά.

«Η ΝΔ πολύ γρήγορα ξέχασε» όσα έλεγε για τα πλεονάσματα

Για αλλαγή πλεύσης σε σχέση τουλάχιστον με όσα έλεγε προεκλογικά για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πολύ γρήγορα η κυβέρνηση ξέχασε τους λεονταρισμούς της για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ενώ μάλιστα είχε την επιλογή να προχωρήσει στη δημιουργία του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δις που εμείς τον Μάιο ανακοινώσαμε, ώστε να μειώσει το στόχο κατά 1% ετησίως ως το 22, χωρίς να παραβιάζει τη συμφωνία και άρα χωρίς να χρειάζεται την έγκριση των εταίρων. Δεν το έκανε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Και εδώ το ζήτημα δεν είναι τεχνικό. Τα χαμηλότερα πλεονάσματα θα άνοιγαν την πόρτα για μεγαλύτερες φορολογικές ελαφρύνσεις και πιο ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική. Αντ’ αυτού επέλεξαν για άλλη μια φορά την επικοινωνία από την ουσία. Δίνουν λίγα στους πολλούς και πολλά στους λίγους. Και πανηγυρίζουν λες και άνοιξαν τις πύλες του παραδείσου».

«Τρώνε από τα έτοιμα για να διευκολύνουν τους έχοντες»

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσω των φοροελαφρύνσεων που εξήγγειλε ευνοεί κυρίως τους πλούσιους, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24% που η κυβέρνηση έσπευσε να εφαρμόσει.

«Το παράδειγμα της μείωσης του φόρου επιχειρήσεων από το 28 στο 24% για το 2020, είναι εδώ ενδεικτικό», τόνισε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε:

«Όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι παραγωγικοί φορείς, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με κερδοφορία μικρότερη των 5000.  Μιλάμε εδώ για το 90% των επιχειρήσεων περίπου.  Μια τέτοια λοιπόν επιχείρηση θα έχει ελάφρυνση λιγότερο από 200 ευρώ το χρόνο.»

» Αντίθετα οι μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα πάρουν την μερίδα του λέοντος από αυτή την φοροελάφρυνση. Καθώς μια επιχείρηση με κέρδη 1 εκ ευρώ θα έχει ελάφρυνση 40.0000 ευρώ το χρόνο. Ενώ μια επιχείρηση με κέρδη 5.000.000 θα έχει ελάφρυνση 200.000 ευρώ.  Για πολλούς λοιπόν τα ψίχουλα των 200 ευρώ, για τους λίγους η ελαφρύνσεις των 200.000».

«Αυτή είναι η ανάπτυξη για τους πολλούς;»

Και αναρωτιέμαι συνέχισε σε ειρωνικό τόνο ο κ. Τσίπρας «αυτή είναι η ανάπτυξη για όλους; Αυτή είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης ;
Είναι μεσαίοι αυτοί που έχουν κέρδη 5 εκατ. το χρόνο;»

Και αμέσως προχώρησε σε σύγκριση της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της νέας κυβέρνησης.

«Εμείς είχαμε προγραμματίσει το αντίστοιχο δημοσιονομικό χώρο για το 2020 να τον διαθέσουμε με δικαιοσύνη και στοχευμένα για τη μεσαία τάξη. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος. Με τη μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100 στο 50%.»

» Ενώ η ΝΔ αγνοεί τη μεσαία τάξη για να κάνει πιο γενναία δώρα στους φίλους και χορηγούς της. Το ίδιο όμως δεν έκανε και με τον ΕΝΦΙΑ; Όταν εμείς νομοθετήσαμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές και κατά 20% για τις μεσαίες περιουσίες, η ΝΔ μαζί με τον κ. Στουρνάρα, αμφισβητούσαν την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου για την ελάφρυνση αυτή.»

» Τώρα βέβαια που άλλαξε η κυβέρνηση, άλλαξαν οι κανόνες των μαθηματικών και τα νούμερα βγαίνουν. Ανακάλυψαν μάλιστα επιπλέον 250 εκατ. ευρώ για το 2019. Ως εδώ όλα καλά. Αλλά που αποφάσισαν να τον ξοδέψουν; Στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και για περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ».

«Αυτή είναι η δημοσιονομική και φορολογική πολιτική του κου Μητσοτάκη. Αυτά είναι τα κοινωνικά συμφέροντα που υπηρετεί. Αυτή είναι η αντίληψή του για την κοινωνική δικαιοσύνη. Και ακριβώς αυτή την αντίληψη υπηρετεί και αυτός και η κυβέρνησή του σε όλους τους τομείς της οικονομικής πολιτικής κάνοντας δώρα σε επιχειρηματίες σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αφήστε μια απάντηση