Τσίπρας για Αναπτυξιακό: Μοντέλο ασυδοσίας, που σπάει κόκκαλα στο πεδίο των εργασιακών

Δριμεία κριτική άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Εγώ αυτό το μοντέλο θα το ονόμαζα, μοντέλο ασυδοσίας και όχι μοντέλο ανάπτυξης είπε χαρακτηριστικά, στηλιτεύοντας με έμφαση τις προβλέψεις του νομοσχεδίου στον τομέα των εργασιακών.

Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα δεν γλίτωσε ούτε το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και δη την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Τονίζοντας μάλιστα ήδη από την αρχή της ομιλίας του ότι «η χώρα έχει νέα κυβέρνηση, αλλά έχει και μια ισχυρή, ισχυρότατη αντιπολίτευση» ευθύνη της οποίας είναι να «κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να μην επιτρέψουμε να γκρεμιστούν όλα όσα χτίσαμε με κόπο, όσα ο ελληνικός λαός έχτισε και κέρδισε με κόπο» και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν πρόκειται και να αφήσουμε να συμβούν πράγματα που θα ακυρώνουν τις συλλογικές μας κατακτήσεις, δεν θα επιτρέψουμε να χαραμιστούν οι δυνατότητες που διανοίχτηκαν για τη χώρα, δεν θα χαριστούμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια οπισθοδρόμησης που μειώνει τις κατακτήσεις και τις θυσίες όλων μας» κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί καθ ‘ υπόδειξη των βιομηχάνων του ΣΕΒ.

«Αναπτυξιακό μοντέλο κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας»

«Αυτό, είναι το αναπτυξιακό μοντέλο αυτής της κυβέρνησης. Το αναπτυξιακό μοντέλο, της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Της διευκόλυνσης των φίλων επιχειρηματιών σε βάρος του Δημόσιου συμφέροντος. Και της απόλυτης αδιαφορίας για το περιβάλλον αλλά και για τη πολιτιστική μας κληρονομιά.»

» Και αναρωτιέμαι μπορεί με αυτό το μοντέλο η χώρα να πάει μπροστά; Μπορεί να διατηρήσει για πολύ ακόμη τα οφέλη της εξόδου από τη κρίση αλλά και τις δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά της; Εγώ αυτό το μοντέλο θα το ονόμαζα, μοντέλο ασυδοσίας και όχι μοντέλο ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Στην αγορά εργασίας η ασυδοσία σπάει κόκκαλα»

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσίπρας στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την προστασία των εργαζομένων.

«Εκεί που η ασυδοσία σπάει κόκκαλα, είναι στο πεδίο της αγοράς εργασίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «εκεί η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης, καθ’ υπαγόρευση του ΣΕΒ και των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, έχουν πραγματικά ξεπεράσει τον εαυτό τους».

Μέσα σε 60 μόλις μέρες, συνέχισε ο κ. Τσίπρας «έχουν καταφέρει δύο αρνητικά ρεκόρ: ρεκόρ στη μερική απασχόληση και ρεκόρ στις απολύσεις.»

» Και μέσα σε μόλις 60 μόλις μέρες, έχουν καταφέρει να καταργήσουν πραξικοπηματικά: Τον βάσιμο λόγο απόλυσης που έβαζε τέλος στις αυθαίρετες απολύσεις και την προστασία των εργολαβικών εργαζομένων με ρυθμίσεις που θέσπισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

«Σαν να μην έφταναν αυτά» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «από το βήμα της ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε και την κατάργηση του νόμου ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση των υπερωριών. Έναν νόμο χάρη στον οποίο μέσα σε μία μόνο χρονιά από τη θέσπισή του, δηλώθηκαν 6 εκατ. ώρες υπερεργασίας, οι οποίες στο παρελθόν ούτε δηλώνονταν, ούτε φυσικά και πληρώνονταν στους εργαζόμενους.»

Νομοσχέδιο κόλαφος για τα εργασιακά δικαιώματα και τις συμβάσεις

«Ο κατήφορος, βέβαια», δεν σταματά εκεί, τόνισε ο κ. Τσίπρας για να μιλήσει για την επίθεση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

«Γιατί τώρα ετοιμάζουν και τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους και σε κάθε προσπάθεια ρύθμισης της αγοράς εργασίας που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Με ένα νομοσχέδιο κυριολεκτικά κόλαφο για τα εργασιακά δικαιώματα, ετοιμάζουν:

» Την ουσιαστική κατάργηση των βασικών αρχών που υποστηρίζουν την συλλογική διαπραγμάτευση: Την αρχή της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων και την αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης.»

» Οι επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις απομείνουν και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα.»

» Και φυσικά το κόκκινο πανί: Το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία περιορίζεται τόσο που ουσιαστικά καταργείται. Οι εργαζόμενοι πλέον θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους. Δημιουργείται, έτσι, ένας καλά οργανωμένος μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Άλμα πίσω στα σκληρά μνημονιακά χρόνια»

Τον μηχανισμό αυτό, έσπευσε να προσθέσει ο κ. Τσίπρας, τον γνωρίσαμε καλά στα «σκληρά μνημονιακά χρόνια της εφαρμογής της πιο ακραίας λιτότητας.»

» Η αγορά εργασίας κάνοντας ένα άλμα πίσω στο χρόνο θα βρεθεί ξανά στο απόλυτο μνημονιακό σκοτάδι της περιόδου 2012 – 2014.»

«Ούτε λόγος για αύξηση κατώτατου μισθού»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην παντελή έλειψη αναφοράς στο κυβερνητικό πρόγραμμα για τον κατώτατο μισθό.

«Και φυσικά ούτε λόγος για αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019. Τί έγινε άραγε με την προγραμματισμένη από εμάς αύξηση 7%+7% τα επόμενα δυο χρόνια; Δεν ακούσαμε κουβέντα πριν μια εβδομάδα. Μάλλον θα τους ξέφυγε» ήταν το δηκτικό σχόλιο Τσίπρα.

«Το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, για ποιο λόγο ξανανοίγει»

Λάβρος κατά της κυβέρνησης ήταν ο Αλέξης Τσίπρας και σε ότι αφορά στο Ασφαλιστικό. Υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του αναρωτήθηκε για ποιο λόγο ξανανοίγει το ζήτημα για να απαντήσει ότι αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο για να εξασφαλίσουν όφελος ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

«Στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Ένα σχέδιο που ακυρώνει προκλητικά όλη την προσπάθεια που κάναμε όλοι μαζί για να έχουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Ένα σχέδιο που θέτει και πάλι σε διακινδύνευση τις συντάξεις και τις εισφορές των ασφαλισμενων, τους κόπους μιας ζωής.» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Και το ερώτημα είναι για ποιο λόγο να ξανανοίξει το ασφαλιστικό; Ποιος μας πιέζει για κάτι τέτοιο; Ποια ανάγκη; Ποιος άραγε ωφελείται από ένα τέτοιο σχέδιο; Όσες φορές κι αν ρωτήσαμε τη ΝΔ δεν πήραμε απάντηση.»

» Πώς άλλωστε να ξεστομίσει μια κυβέρνηση ότι προχωρά σε ένα τέτοιο πρωτάκουστο ντιλ, μόνο και μόνο για να κομίσει όφελος σε πολύ συγκεκριμένες ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες;»

«Πόση δημαγωγία μπορεί να κρυφτεί πίσω από 3 λέξεις;»

Κλείνοντας το κεφάλαιο του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως βιρτουόζο στη δημαγωγία.

«Και ειλικρινά αναρωτιέμαι πόση υποκρισία πια μπορεί να έχει κανείς για να παρουσιάζει αυτό το σχέδιο υπο τον τίτλο ‘ανάπτυξη για όλους’; Πόση δημαγωγία μπορεί να κρυφτεί πίσω από τρεις μονάχα λέξεις;»

» Στην υποκρισία και τη δημαγωγία ομολογώ, βέβαια, ότι αυτή η κυβέρνηση παίρνει άριστα».

Αφήστε μια απάντηση