Κομοτηνή: Μάθηση μέσω της ζωγραφικής

Κομοτηνή: Μάθηση μέσω της  ζωγραφικής

Στις 16 Σεπτεμβρίου η Άννα Παπαλεξάνδρου, η Κομοτηναία ζωγράφος θα υποδεχτεί τους μαθητές της για 13η σχολική χρονιά στο δικό της εργαστήριο. Παιδιά από πέντε ετών μέχρι μαθητές της 3ης Λυκείου θα «ταξιδέψουν» στο χώρο της γνώσης. « Με ενδιαφέρει το παιδί να εκφράζεται μέσα από τη ζωγραφική και να μαθαίνει πέντε πράγματα σε σχέση με την ιστορία της Τέχνης.

Δεν έχει σημασία να φύγει με ένα αριστούργημα. Σημασία έχει να περάσει καλά, να δημιουργήσει το ίδιο, να δράσει» δηλώνει η κα Παπαλεξάνδρου και σημειώνει πως «από εκεί και πέρα θα δοκιμάσει πολλές τεχνικές, πολλά υλικά, θα μάθει για ζωγράφους και κινήματα από την ιστορία της Τέχνης, θα καταπιαστεί με ανακυκλώσιμα υλικά, πάντα ανάλογα με το κέφι των παιδιών και τις ιδέες της δασκάλας.»

Όπως τονίζει η Κομοτηναία ζωγράφος η τέχνη είναι θεραπεία. Είναι ένας τρόπος έκφρασης, άρα και εκτόνωσης και σίγουρα τρόπος χαλάρωσης για τα παιδιά. Αν και, όπως σπεύδει να τονίσει, «η ζωγραφική δεν έχει ηλικία, όπως ισχύει με τον αθλητισμό, τη μουσική και άλλες τέχνες. Εγώ αναλαμβάνω παιδιά μέχρι 3ης Λυκείου γιατί οι ενήλικες δεν είναι τόσο συνεπείς όσον αφορά στο πρόγραμμα.»

Όσον αφορά στο ταλέντο που διακρίνει τα νέα παιδιά σήμερα η κα Παπαλεξάνδρου δηλώνει κατηγορηματικά πως υπάρχουν «Πάρα πολλά ταλέντα» κι εξηγεί « Βλέπω μαθητές που ξεκίνησαν τη ζωγραφική στα νήπια να έρχονται στην 3η Λυκείου για να κάνουν σχέδιο με σκοπό την εισαγωγή τους στις  Σχολές Καλών Τεχνών». Όπως λέει η νεαρή ζωγράφος τα ερεθίσματα είναι πολλά. Άλλοτε, η θεματολογία που επιλέγει βασίζεται στην ιστορία της Τέχνης, άλλοτε στην επικαιρότητα, στην ιστορία, στην παράδοση.

Έχοντας ήδη πλούσια εμπειρία ενασχόλησης και διδασκαλίας προτρέπει τους γονείς να ενισχύσουν τα παιδιά τους να ασχολούνται με τις Τέχνες και τον Αθλητισμό. «Έτσι», όπως λέει, «θα γλιτώσουν από άλλα όταν θα έρθει η ώρα της εφηβείας ή δυσκολότερα χρόνια. Οι Τέχνες και ο Αθλητισμός κρατάνε τα παιδιά μακριά από άλλες επιρροές και είναι μια θεραπεία. Μην ξεχνάτε ότι οι παιδοψυχολόγοι, όταν χρειάζονται να ανιχνεύσουν πληροφορίες από ένα παιδί το βάζουν να σχεδιάσει. Τέχνες κι αθλητισμός, κίνηση, άθληση ακόμη και περπάτημα στο βουνό είναι όφελος. Όχι καφέ μόνο. Είδα μετά τον αγιασμό πολλούς γονείς να τρέχουν για καφέ. Το κύριο μέλημα μας ας μην είναι μόνο ο καφές.» καταλήγει στέλνοντας το δικό της μήνυμα.
Φώτο: Η κα Άννα Παπαλεξάνδρου με την μικρή της κόρη ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου