IFA 2019: Η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογίας στην Ευρώπη [Απολογισμός]

Techblog.gr

IFA 2019

Φέτος, η IFA 2019 πραγματοποιήθηκε 6 με 11 Σεπτεμβρίου και φέτος στο Βερολίνο. Όπως κάθε χρόνο το Techblog ήταν εκεί και φρόντισε να σας κρατήσει ενήμερους για όλα τα νέα και τις ανακοινώσεις της έκθεσης. Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά μιας για πρώτη φορά είχαμε και τον ρόλο του Official Media Partner της έκθεσης, το μοναδικό μέσο από την Ελλάδα!

IFA 2019

Η IFA 2019 προσέφερε μία πρωτόγνωρη εμπειρία σε όλους τους επισκέπτες της μέσω καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής, χρησιμοποιώντας φωνή, AI και τη δύναμη του 5G. Την έκθεση επισκέφτηκαν χιλιάδες ενδιαφερόμενοι και δημοσιογράφοι από 160 και πλέον χώρες.

Στη φετινή IFA 2019 στο Βερολίνο είδαμε πάνω από 2.000 εκθέτες, 245.000 επισκέπτες και ένα ιδιαίτερα αυξημένο ποσοστό συμμετοχής με πάνω από το 50% των επισκεπτών να προέρχονται από το εξωτερικό. Τρεις ήταν οι τάσεις κλειδιά που επικράτησαν στην έκθεση ο χειρισμός μέσω φωνής, η τεχνητή νοημοσύνη και η συνδεσιμότητα.

Δύο από τα IFA Keynotes, αυτά του CEO της Huawei Richard Yu και του προέδρου της Qualcomm Cristiano Amon, αφορούσαν το πώς η 5G συνδεσιμότητα μπορεί να ωθήσει την ισχύ της τεχνητής νοημοσύνης στα όρια των δυνατοτήτων της πληροφορικής, τόσο σε επίπεδο συσκευών και οχημάτων όσο και στις βιομηχανικές εφαρμογές.

Από την άλλη, ο CEO της Roku, Anthony Wood, αφιέρωσε τον χρόνο του περιγράφοντας το όραμα του για το πώς το online streaming θα κυριαρχήσει στις υπηρεσίες τηλεοπτικής ψυχαγωγίας και ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του θα επεκταθεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια στιγμή, ο CEO της Arçelik αναφέρθηκε κυρίως στο ότι η βιομηχανία πρέπει να στοχεύσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των πλαστικών αποβλήτων.

Τεκμηριώνοντας την επιτυχία της IFA 2019, ο εκτελεστικός διευθυντής της IFA, Jens Heithecker, ανέφερε ότι εντυπωσιάστηκε από το επίπεδο καινοτομίας, και τόνισε ότι ο αριθμός των εκθετών έχει αυξηθεί, η ποιότητα και η ποσότητα των καινοτομιών είδαν άνοδο και ο αριθμός των πρεμιερών νέων προϊόντων ήταν μεγαλύτερος από ποτέ.

Επιπλέον, αυξήθηκε η παρουσία των δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Φέτος στο Βερολίνο ήρθαν εκπρόσωποι ΜΜΜ από 160 χώρες. Αυτό δείχνει ότι η IFA έχει γίνει σημαντική καταχώρηση στο ημερολόγιο των δημοσιογράφων τεχνολογίας και τρόπος ζωής. Συγκεκριμένα, η IFA 2019 προσέλκυσε περίπου 2.800 διεθνείς δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο.

Μερικά ηχηρά παραδείγματα των μέσων που βρέθηκαν στην έκθεση IFA 2019 ήταν ο Al Jazeera από τα Αραβικά Εμιράτα, το NDTV από την Ινδία, ο BBC από το Ηνωμένο Βασίλειο, το CNBC από τις ΗΠΑ, αρκετοί ακόμη ραδιοτηλεοπτικοί φορείς, όπως το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Από την Ελλάδα η TechBlog.gr.

IFA NEXT

Ρεκόρ σημειώθηκε και στον κόμβο καινοτομίας IFA NEXT, όπου είδαμε περισσότερες start-up και ηγέτες της τεχνολογίας από κάθε άλλη χρονιά, σε δύο διαφορετικές αίθουσες, καθώς και τα ερευνητικά ινστιτούτα της Γερμανίας, της Ιαπωνίας και της Κορέας.

Φέτος, στην IFA NEXT είδαμε την Ιαπωνία ως την πρώτη χώρα Global Innovation Partner. Στο περίπτερο της Ιαπωνίας είδαμε τις νεότερες ιδέες και καινοτομίες σχετικά με το πώς οι μηχανές και ο άνθρωπος μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Για μία ακόμη φορά, η IFA απέδειξε ότι είναι η σημαντικότερη εμπορική έκθεση στον κόσμο όσον αφορά τα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης και τις οικιακές συσκευές. Ο πρόεδρος του Supervisory Board of IFA organizer gfu Consumer & Home Electronics, Hans-Joachim Kamp, δήλωσε τα εξής:

“As an important driving force for trade and industry and the world’s most important platform for consumer electronics and home appliances, IFA 2019 met the high expectations. With its large number of innovations, it has a positive influence on the mood in the international markets. With an unexpectedly stable high order volume in regard to the current market situation, the foundation was laid for a successful year-end business.”

Μεγάλες δηλώσεις έκαναν και ο πρόεδρος της ZVEI, Dr. Reinhard Zinkann, καθώς και ο CEO της Messe Berlin, Dr. Christian Göke. Ο πρώτος δήλωσε τα ακόλουθα:

“We are satisfied with the results of IFA 2019. Accordingly, the household appliance industry is optimistic about the future. This year too, IFA has strengthened its position as the world’s significant trade show for home appliances and made a positive contribution to the market development.”

Ενώ ο Dr. Christian Göke είπε ότι για μία ακόμη φορά η IFA έδειξε τη δύναμη της συν-καινοτομίας, όπου οι εφευρέτες διαφόρων τομέων και βιομηχανιών εμπνέουν ο ένας τον άλλο. Επίσης, προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί πόλεμοι και φραγμοί, καθώς και τα πολιτικά εμπόδια θα βλάψουν τους καταναλωτές κάνοντας τα προϊόντα ακριβότερα και επιβραδύνοντας την καινοτομία.

SHIFT – Future of Mobility

Στις 10 και 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην IFA Berlin η διήμερη εκδήλωση SHIFT που αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι νέες τεχνολογίες διαμορφώνουν το μέλλον της κινητικότητας. Το partner site Autonomous.gr ήταν Official Media Partner της έκθεσης SHIFT 2019.

Όπως και κάθε άλλος τομέας της IFA, φέτος η SHIFT παρουσίασε άνοδο τόσο σε ενδιαφέρον όσο και σε συμμετοχή. Μεταξύ των ομιλητών υπήρχαν κορυφαία σχελέχη μεγάλων εταιρειών της βιομηχανίας και των ασφαλίσεων, όπως η AXA, η BMW, η Daimler/Smart, η Ford Fujitsu και η Volkswagen.

Επιπλέον, είδαμε στελέχη νεοσύστατων εταιρειών όπως ο ιδρυτής της Zipcar, Robin Chase, ο πρώην CTO της Barcelona, Francesca Bria, ο πρώην CEO της Tata Motors, Venkat Sumantran, και ο δημιουργικός διευθυντής του Franchise Cars της Pixar Animation Studios, Jay Ward, ο οποίος εκτελεί χρέη συμβούλου στην αυτοκινητοβιομηχανία.

IFA Global Markets

Η IFA Global Markets είναι ένα χώρος αποκλειστικά προσβάσιμος από εμπορικούς επισκέπτες, προμηθευτές, κατασκευαστές και OEM/ODM εταιρείες, ο οποίος καθιερώθηκε πλέον ως σημαντικό κομμάτι της IFA.

Ο διευθυντής της IFA, Dirk Koslowski, δήλωσε ότι η IFA Global Markets αναπτύσσεται συνεχώς εδώ και τέσσερα χρόνια και είναι η κορυφαία πλατφόρμα προμηθευτών στην Ευρώπη. Επιπλέον, τόνισε ότι έχει εδραιώσει τον εαυτό της ως η μεγαλύτερη έκθεση στη γηραιά ήπειρο.

Αν και καλύπτει την εξωπραγματική έκταση των 20.000 τετραγωνικών μέτρων, η IFA Global Markets κατάφερε για μία ακόμη φορά να καλυφθεί πλήρως.

Επερχόμενες εκδηλώσει της IFA Global

CE China 2019

  • 19 – 21 Σεπτεμβρίου, Guangzhou, China

CE Week 2020

  • 10 – 11 Ιουνίου, New York, USA

IFA Global Press Conference 2020

  • 2 – 5 Απριλίου, Cyprus

IFA 2020

  • 4 – 9 Σεπτεμβρίου
  • 2 – 3 Σεπτεμβρίου, IFA Media Days
  • 2 Σεπτεμβρίου, IFA Opening Press Conference
  • 6 – 9 Σεπτεμβρίου IFA Global Markets

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος