Υπό όρους η συμμετοχή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη για την Ουκρανία

Υπό όρους η συμμετοχή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή διάσκεψη για την Ουκρανία

Η Ρωσία θέτει τρεις όρους, πριν συμφωνηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της συνόδου κορυφής στην οποία θα παραστούν οι ηγέτες της Ρωσίας, της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Γαλλίας, τόνισε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, Γιούρι Ουσακόφ. «Η επιτυχία της αναμενόμενης συνάντησης κορυφής στο Παρίσι» κρίνεται, όπως τόνισε, από τρεις προϋποθέσεις:

  • Να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα του διαχωρισμού των αντίπαλων ένοπλων δυνάμεων σε τρία σημεία τα οποία κατοικούνται (Λουγκάνσκαγια, Πετρόφσκογιε και Ζολοτόγιε».
  • Να συμφωνηθεί το ειδικό καθεστώς του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον «ορισμό του Στάϊνμάγιερ».
  • Να επιτευχθεί προκαταρκτική συμφωνία για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, δηλαδή «να συμφωνηθούν εκείνα τα αποτελέσματα, τα οποία θα παρουσιασθούν στην κοινή γνώμη και τα οποία εν συνεχεία θα είναι ο γνώμονας για την περαιτέρω συνεργασία που αφορά την διευθέτηση αυτής της κρίσης».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας μάχονται με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας από το 2014. Στο διάστημα αυτό έχουν χάσει την ζωή τους 13.000 άνθρωποι, ενώ οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σποραδικά, παρά την συμφωνία εκεχειρίας που είναι σε ισχύ.

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε παράταση των κυρώσεων κατά 170 Ρώσων αξιωματούχων και στελεχών της Ουκρανίας,  για έξι μήνες, έως τις 15 Μαρτίου. Τα μέτρα περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κριμαία.

Οι κυρώσεις αποφασίστηκαν λόγω της προσάρτησης  της Κριμαίας  τον Μάρτιο του 2014, και της ρωσικής υποστήριξης προς τους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας.

Στον κατάλογο των κυρώσεων συμπεριλαμβάνονται ο Ρώσος πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Ανατόλι Αντόνοφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκοσίν, ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός V.Gerasimov και ο παρουσιαστής της κρατικής τηλεόρασης Ντμίτρι Κισέλοφ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-TASS-Reuters

www.ert.gr

Σοφία Χούντα