Πυραύλους Patriot θα ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση του με τον Ντ. Τραμπ

Πυραύλους Patriot θα ζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντηση του με τον Ντ. Τραμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσει την αγορά αμερικανικών πυραύλων Patriot με τον Ντόναλντ Τραμπ αυτό τον μήνα, τονίζοντας ότι η προσωπική του σχέση με τον Αμερικανό ομόλογό του μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστεί η κρίση που έχει προκαλέσει στις σχέσεις των δύο χωρών η αγορά από την Άγκυρα των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει ξεκαθσρίσει πως έληξε η προσφορά πώλησης στην Άγκυρα του αμερικανικού αμυντικού συστήματος Patriot της εταιρείας Raytheon, ενώ εκκρεμεί από τον Ιούλιο η προοπτική επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400.

Εντούτοις, ο Ερντογάν δήλωσε στο Reuters ότι συζήτησε την αγορά Patriots σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τραμπ πριν από δύο εβδομάδες και θα συνεχίσει την συζήτηση αυτή όταν συναντηθούν οι δύο ηγέτες στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.

«Tόνισα πως πρέπει να διερευνηθεί αν οι Patriot θα ταιριάζουν με τους S-400», δήλωσε ο Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε: ‘Είσαι σοβαρός;’.

Σε ερώτηση κατά πόσον θα ζητήσει επίσης από τον Αμερικανό πρόεδρο να αποτρέψει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ από το να επιβάλει ένα βαρύ πρόστιμο στην κρατική τράπεζα της Τουρκίας Halkbank για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν, ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε πως είναι βέβαιος ότι μπορούν να αποφύγουν ένα τέτοιο «λάθος».

«Κατά την άποψή μου μια χώρα όπως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να βλάψουν άλλο την σύμμαχο Τουρκία. Αυτή δεν είναι μια λογική συμπεριφορά» τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Reuters από το ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.

Η Τουρκία έχει ήδη παραγγείλει παραπάνω από 100 αεροσκάφη F-35 αλλά μετά την παράλληλη αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν θα υπάρξει νέο συμβόλαιο.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

www.ert.gr

Σοφία Χούντα