Κομοτηνή: Ο αγρότης θα πρέπει να βλέπει δέκα χρόνια μπροστά

Κομοτηνή: Ο αγρότης θα πρέπει να βλέπει δέκα χρόνια μπροστά

Ο Λάζαρος Κουροκεχαγιάς, γεωπόνος μελετά καιρό τώρα πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την ελιά και κατ΄επέκταση τα φυτά. Σε εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα παρουσίασε μια εργασία που έκανε σχετικά με τη χρήση του ασβεστίου και κατά πόσο αυτή ελέγχει μια φυσική ορμόνη που υπάρχει στο φυτό και ονομάζεται αιθυλένιο, ουσία που υπάρχει σχεδόν σε όλα τα φυτά.

Στην τελευταία ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο κος Κουροκεχαγιάς φιλοξένησε το ελαιοτριβείο «Κύκλωπας» την οικογένεια Κελλίδη.

«Παρομοιάζω το αιθυλένιο με την πίεση του αίματος στον άνθρωπο» δηλώνει ο ίδιος κι εξηγεί ότι το αιθυλένιο κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά και μέσα στο φυτό, όταν δηλαδή δέχεται «στρες» το φυτό από κάποια κλιματική αλλαγή, από κάποια πλημμύρα, από κάποια χαλαζόπτωση, από πολύ θερμό αέρα, από ξηρασία, τότε γίνεται έκκληση αιθυλενίου και ανεβαίνει αυτή η τιμή στα ύψη. « Εμείς πλέον με διάφορα Ινστιτούτα Βιοτεχνολογικά της Ισπανίας προσπαθούμε να δούμε κατά πόσο εδώ στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια ενός καιρικού φαινομένου, μπορούμε να μειώσουμε αυτή την πίεση έτσι ώστε το φυτό εκείνη την στιγμή που δέχεται την επίθεση να κατεβάσει την πίεση του και να μπορέσει να αντεπεξέλθει χωρίς να νιώσει όλα αυτά τα συμπτώματα της κλιματικής αλλαγής που δέχεται. «Είναι ένα πολύ μεγάλο επιστημονικό πρότζεκτ, μελετάτε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εμείς είμαστε ένα κομμάτι του το οποίο όταν θα έχουμε τα αποτελέσματα σε περίπου δύο χρόνια για όλη τη Μεσόγειο θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη μελέτη για την κλιματική αλλαγή για το πώς επηρεάζει τα φυτά μας και κατ’ επέκταση για την ελιά.»

Ο κος Λάζαρος Κουροκεχαγιάς

Σύμφωνα με τον κο Κουροκεχαγιά την φετινή καλλιεργητική χρονιά υπήρξαν συμπτώματα τα οποία δεν είχαν παρατηρηθεί για πολλά χρόνια, για παράδειγμα να καθυστερήσει η ανθοφορία 15 μέρες. «Η επίπτωση που είχε ήταν ενώ είχαμε πολλά θετικά μηνύματα και λέγαμε ότι θα έχουμε πάρα πολλές ελιές, το γεγονός ότι άνθισαν τα δένδρα 15 μέρες μετά και τύχαμε πάνω σε καύσωνες είχε ως αποτέλεσμα να καούν τα άνθη και να μην έχουμε τελικά αυτή την παραγωγή που περιμέναμε. Παρόλο αυτά είχαμε καρπόδεση.»
Όπως τονίζει, όλες οι μελέτες που γίνονται δείχνουν ότι: «Η Κρήτη Αφρικανο-ποιείται και ο Βορράς Κρήτηκοποιείται» κι εξηγεί «έχουμε μια μετατόπιση των ζωνών και μετά από τριάντα, σαράντα με πενήντα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, της ανομβρίας, της καθυστερημένης ανάπτυξης των φυτών λόγω των κλιματικών αλλαγών πιθανόν η ελαιοκαλλιέργεια στο Νότο να μην είναι και εφικτή. Ήδη αυτό το άνοιγμα που έκαναν χώρες όπως η Τυνησία, το Μαρόκο, η Αλγερία και έχουν κάνει μεγάλες εκτάσεις κι έχουν ισπανική τεχνογνωσία και έχουν μπει πολύ δυνατά σ’ αυτό το κομμάτι νομίζουμε ότι κάποια στιγμή θα έχει ημερομηνία λήξης και ό,τι θα είναι μια «φούσκα», η οποία θα περάσει πολύ σύντομα μια που δεν θα τους βοηθάει καθόλου το κλίμα . Πιθανόν να το βιώσουμε κι εμείς αυτό στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.»

Η σωστή πρόβλεψη απαιτεί σωστή ενημέρωση και οι αγρότες το γνωρίζουν καλά.

Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των αγροτών; Ρωτήσαμε τον κο Κουροκεχαγιά; «μπορεί να στραφεί σε βιολογικές καλλιέργειες, μπορεί να στραφεί στην ανακύκλωση υποπροϊόντων της ελιάς», απάντησε για να εξηγήσει ότι «θα πρέπει να ξέρουμε ότι πλέον οι ζώνες καλλιέργειας αρχίζουν και μετατοπίζονται, δηλαδή στη Θράκη θα μπορούμε να καλλιεργούμε πολύ ευκολότερα ελιά από ό,τι καλλιεργούσαμε τα παλαιότερα χρόνια. Και ταυτόχρονα θα μπουν στο παιχνίδι και οι βόρειες χώρες και η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Κι αυτές οι χώρες που δεν μπορούσαν σιγά σιγά θα μπορούν.»
Σύμφωνα με τον Κομοτηναίο ερευνητή για την περιοχή της Θράκης τα πράγματα φαίνεται πως θα είναι καλύτερα στο να ανοίξουν νέες καλλιέργειες , όπως οι θερμοκοιπιακές καλλιέργειες . «Για παράδειγμα τα project για την αξιοποίηση γεωθερμίας που ακούσαμε ότι θα υλοποιηθούν, θα μας οδηγήσουν σε μια κατάσταση όπως η Κρήτη. Βλέπουμε δέκα χρόνια μπροστά, μοιραία στην δενδροκομία δέκα χρόνια μπροστά πρέπει να δούμε, φυτεύουμε τώρα και παίρνουμε παραγωγή σε περίπου επτά –οκτώ χρόνια μετά, άρα έτσι πρέπει να σκεφτούμε. Γενικά η δενδροκομία προς τα εκεί πάει. Όλες αυτές οι μεγάλες καλλιέργειες πιθανόν να μην είναι εύκολο να καλλιεργηθούν και να είναι συμφέρουσες. Για την ώρα είναι, στο μέλλον δεν το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει. Άρα ο Έλληνας αγρότης, για τα παιδιά του, για τα χωράφια τα οποία αγοράζει θα πρέπει να δει δέκα χρόνια μπροστά. Κι εμείς αυτό κάνουμε και λέμε ότι η ελαιοκομία έχει μέλλον στην περιοχή μας.» δηλώνει και καταλήγει με την σημείωση « Αν ήμουν Πελοπονήσιος ή Κρητικός πιθανόν να μην το έλεγα αυτό, αλλά ως Θρακιώτης έχοντας υπόψιν όλο αυτό το πράγμα που συμβαίνει, θα μπω σε μια διαδικασία να σκεφτώ ναι εμείς έχουμε ένα αβαντάζ σε σχέση με τους Νότιους.»

Φώτο: Λάζαρος Κουροκεχαγιάς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου