Ημερίδα την Κυριακή με θέμα «Κομποστοποίηση-Επανάχρηση-Ανακύκλωση»

Ημερίδα την Κυριακή με θέμα «Κομποστοποίηση-Επανάχρηση-Ανακύκλωση»

Την Κυριακή στις 10 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΔ Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Κομποστοποίηση-Επανάχρηση- Ανακύκλωση» στο πλαίσιο της 19ης Οικολογικής Γιορτής Καρδίτσας, η οποία και είναι φέτος αφιερωμένη στο συγκεκριμένο θέμα, με βασικό διοργανωτή την Οικόσφαιρα. Σήμερα δόθηκε συνέντευξη τύπου για την ημερίδα στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Δ. Αναγνωστόπουλο αρχικά να αναφέρει: «H Περιφέρεια Θεσσαλίας –Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας συνδιοργανώνει και στηρίζει την 19 η Οικολογική Γιορτή όλα αυτά τα χρόνια. Η ΟικόΣφαιρα, ως κύριος διοργανωτής, επέλεξε συνειδητά να αναδείξει
φέτος το συγκεκριμένο ζήτημα και με την αρωγή όλων των συνδιοργανωτών, που στηρίζουν ενεργά την Οικολογική Γιορτή, θα προσπαθήσουμε από κοινού να ενημερώσουμε τους πολίτες και να ρίξουμε το ΄΄σπόρο΄΄ του προβληματισμού και του διαλόγου για ένα θέμα που αφορά την κοινωνία μας, αφορά το περιβάλλον, αφορά την ίδια την ποιότητα ζωής μας.
Οι εξαίρετοι ομιλητές θα φωτίσουν διάφορες πτυχές του ζητήματος και συνδυαστικά με τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν, είμαι βέβαιος πως θα προκύψουν χρήσιμα και άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα που θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Προσωπικά για μένα, ως Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, ήταν τιμή μου που συμμετείχα στη φετινή διοργάνωση και ευχαριστώ ολόθερμα όλη την ομάδα για την πολύ εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε».
Ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Περιβάλλοντος κ. Σπ. Κουρτεσιώτης αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία του Δήμου Καρδίτσας με όλους τους διοργανωτές, επεσήμανε ότι ο δήμος είναι αρωγός στη διοργάνωση της Οικολογικής Γιορτής, διαθέτοντας υλικά και εξειδικευμένο προσωπικό Κάλεσε δε τους πολίτες να συμμετέχουν τόσο στις ημερίδα όσο και στις εκδηλώσεις της Οικολογικής Γιορτής.
Ο Γενικός Διευθυντής Π.Α.Δ.Υ.θ Α.Ε κ. Ορ. Πλάσσιας αναφέρθηκε στη θεματολογία της ημερίδας. Θα υπάρξει εισήγηση για την οικιακή κομποστοποίηση, και για τα αποτελέσματα αυτής στα 700 νοικοκυριά στα οποία έγινε δοκιμαστική εφαρμογή, επί ένα χρόνο. Επίσης θα υπάρξει εισήγηση για την επανάχρηση «και όμως έχει δεύτερη ζωή»¨, με τον κ. Πλάσσια να επισημαίνει ότι θα πρέπει να περάσει στον κόσμο, η γραμμική διαδικασία των προϊόντων να γίνει κυκλική, να κατανοήσουν όλοι δηλαδή ότι υπάρχουν προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν. Στη διάρκεια δε της ημερίδας θα γίνει αναφορά στα 14 χρόνια του δικτύου των μπλε κάδων, ενώ θα υπάρξει και εισήγηση για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που προγραμματίζεται να γίνει από τους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων.
Ο Διευθυντής της Αναπτυξιακής Καρδίτσας και υπεύθυνος της ημερίδας κ. Β. Μπέλλης είπε μεταξύ άλλων ότι είναι υποχρέωση της ΑΝ.ΚΑ να στηρίζει κάθε εγχείρημα που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος, με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, και παρέχει τεχνική υποστήριξη κάθε πρόσφορο μέσο και κάθε δυνατό πόρο στη διοργάνωση της Οικολογικής Γιορτής που αδιαλείπτως πραγματοποιείται στην πόλη.
Η περιφερειακή σύμβουλος κ. Λ. Ρογγανάκη τόνισε: «το περιβάλλον είναι το σπίτι μας όποτε η Περιφέρεια δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτήν τη διοργάνωση. Το σπίτι μας το σεβόμαστε και το αγαπάμε και για να το δείξουμε
έμπρακτα πρέπει όλοι μας να στηρίξουμε αυτή την ημερίδα της οποίας το θέμα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ !σας περιμένουμε όλους την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 10:00 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΔΘεσσαλίας Μ. Αλεξάνδρου 3 ( 1 ος όροφος )». Στη συνέντευξη τύπου παρούσα ήταν και η Υπεύθυνη ομάδας Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων κ. Μ. Τσουρή – Καραμπινά και η κ. Ντίνα Μουτσέλου μέλος της οργανωτικής επιτροπής .

Το πρόγραμμα της ημερίδας
9:45 – 10:15 Προσέλευση – εγγραφές
10:15 – 10:30 Χαιρετισμοί
Προεδρείο: Ορέστης Πλιάσσας – Σύλβια Σινάνη
Α΄ Μέρος
10:30 – 10:50 Οικιακή κομποστοποίηση – Δοκιμαστική εφαρμογή σε 700 νοικοκυριά.
Εισηγητές: Παγανός Ελευθέριος, Πολιτικός Μηχανικός Msc – Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.
Πολυγέννης Ευάγγελος, Γεωπόνος
Καραλής Θωμάς, Γεωπόνος Τ.Ε.
10:50 – 11:10 ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ – «και όμως έχει δεύτερη ζωή»
Εισηγήτρια: Μιχαέλα Βόβες, χημικός
11:10 – 11:40 Ερωτήσεις – Τοποθετήσεις
11:40 – 12:00 Διάλειμμα
Β΄ Μέρος
12:00 – 12:20 Ανακύκλωση υλικών συσκευασίας. Η εμπειρία 15 χρόνων λειτουργίας.
Εισηγητής: Παγανός Ελευθέριος, Πολιτικός Μηχανικός Msc – Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.
12:20 – 12:40 Μετάβαση από την υγειονομική ταφή στην αξιοποίηση των απορριμμάτων
(Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Δυτικής Θεσσαλίας).
Εισηγητής: Γιαννόπουλος Δημήτριος, Μηχανικός Περιβάλλοντος – Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.
12:40 – 13:10 Ερωτήσεις – τοποθετήσεις Β΄ Μέρους
13:10 – 13:30 Συμπεράσματα επί των εισηγήσεων – κλείσιμο ημερίδας
Γ΄ Μέρος
13:30 – 14:00 Μπουφές Γευσιγνωσίας με προϊόντα βιολογικής γεωργίας βιοκαλλιεργητών Καρδίτσας
Στους συμμετέχοντες θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

www.ert.gr

ertweb