ΦΠΑ: Τι αλλαγές έρχονται στην αγορά ακινήτων

Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία χρόνια εκτιμάται ότι είναι το μέτρο που θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν.

Η τριετής αναστολή του ΦΠΑ εκτιμάται ότι θα αυξήσει τη ζήτηση για νέες κατοικίες και θα προσελκύσει τους ξένους που βλέπουν ευκαιρίες για επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Επίσης, το «πάγωμα» του ΦΠΑ, η θέσπιση της έκπτωσης φόρου 40% για τις επισκευές ακινήτων, αλλά και το πάγωμα του φόρου υπεραξίας δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον το οποίο ενδείκνυται για την έκδοση περισσότερων οικοδομικών αδειών, για την αύξηση της κατασκευαστικής δραστηριότητας αλλά και για την εντατικοποίηση των επισκευών ακινήτων με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερων εισοδημάτων από ενοίκια.

Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ έδειξε ότι μια μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές από 24% σε 13% θα έδινε στους κατασκευαστές τη δυνατότητα μείωσης των τιμών πώλησης νέων κατοικιών κατά περίπου 9%, βελτιώνοντας τη σχετική τιμή των νέων έναντι των παλαιότερων κατοικιών, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσε να φέρει επιπλέον επενδύσεις έως 140 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσει από 921 έως 3.650 θέσεις εργασίας. Όλα αυτά θα είχαν μια θετική επίδραση στο ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνοντάς το κατά 66 – 265 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό κίνητρο για την αγορά ακινήτου χωρίς ΦΠΑ είναι μεγάλο. Ο ΦΠΑ 24% αποχωρεί και προστίθεται ο φόρος μεταβίβασης 3% με αποτέλεσμα να δημιουργείται ισχυρό κίνητρο για την αγορά νεόδμητου ακινήτου.

Από την άλλη, η έκπτωση φόρου 40% για τις επισκευές ακινήτων, συνιστά πολύ ισχυρό κίνητρο για να γίνουν παρεμβάσεις στα ακίνητα με την έκδοση τιμολογίων. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν αυτό το 40% να το συμψηφίσουν είτε με τον φόρο εισοδήματος που θα τους βεβαιώνεται είτε φυσικά με τον ΕΝΦΙΑ.

Ενισχυμένη η οικοδομική δραστηριότητα

Αύξηση 1,1% στον όγκο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας σημειώθηκε τον Ιούνιο εφέτος, καθώς, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, εκδόθηκαν 1.457 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 324,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.363,1 χιλιάδες m3 όγκου.

Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε αύξηση 5,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, 10,8% στην επιφάνεια και 1,1% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Το α’ εξάμηνο, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει αύξηση 1,3% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών και μείωση 7,6% στην επιφάνεια και 6,9% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2018.

Αφήστε μια απάντηση