Στ. Πέτσας: Προς υλοποίηση το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (video)

Στ. Πέτσας: Προς υλοποίηση το Εθνικό Σύστημα Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (video)

η συγκρότηση συλλογικού οργάνου για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ στο μεταναστευτικό ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δίνοντας μάλιστα συγκεκριμένα στοιχεία με αριθμούς, σχετικά με τη μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε άλλες χώρες, αλλά και συνολικά για τη μετακίνηση των μεταναστών.

O κ. Πέτσας αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, επισήμανε ότι συγκροτήθηκε συλλογικό όργανο για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ και έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία με αριθμούς, σχετικά με τη μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών σε άλλες χώρες, αλλά και συνολικά για τη μετακίνηση ατόμων.

Από το τέλος Αυγούστου μέχρι χθες έχουν μετακινηθεί από τα νησιά προς την ενδοχώρα στο πλαίσιο αποσυμφόρησης των νησιών 1747 πρόσφυγες-μετανάστες και έχουν πραγματοποιηθεί 98 μετακινήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Εστία. Επίσης προετοιμάζεται η μεταφορά άλλων 1000 ατόμων.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής υλοποιεί το έργο ανάπτυξης του εθνικού συστήματος ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης που χρηματοδοτείται απο το ταμείο εσωτερικής ασφάλειας, φτάνει τα 50 εκατ ευρώ και μπορεί να επεκταθεί κατά 12 εκατ. Έργο εθνικής σημασίας καθώς η ολοκλήρωση του θα επιτρέψει την επιτήρηση του ελληνικού θαλάσσιου χώρου σε πραγματικό χρόνο και 24ωρη βάση. παροχή σημαντικών επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αποτελεσματικότερη θαλάσσια επιτήρηση και βελτιστοποίηση κόστους και ακρίβειας επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης

Σε ότι αφορά τα ασυνόδευτα παιδιά έχουν ήδη εκδοθεί αεροπορικά εισιτήρια για 89 παιδιά προκειμένου να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες για να επανασυνδεθούν με τις οικογένειες τους. Επίσης υπάρχει διακρατική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μετεγκατάσταση 60 ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιά πέραν των 50 που ήδη μετακινήθηκαν, ενώ υπάρχει επικοινωνία με την ιρλανδική κυβέρνηση για τη μετεγκατάσταση άλλων 36.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Κώστας Σκουλάς

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης