Κομοτηνή: Νέο ξεκίνημα με χαμόγελα, αλλά και κενά

Κομοτηνή: Νέο ξεκίνημα με χαμόγελα,  αλλά  και κενά
Η κα Μαίρη Κοσμίδου, προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

“Tο σχολείο είναι ένα “καράβι” με πολλούς στόχους, διαδρομές, λιμάνια τα οποία θα πρέπει να προσεγγίσει , ένα “καράβι” με πολλούς καλούς “καραβοκύρηδες”, εκπαιδευτικούς οι οποίοι με την καθημερινή, έντονη και διαρκή παρουσία είναι εκεί για να σμιλέψουν αυτό τον βράχο, τον ακατέργαστο λίθο , που είναι τα παιδιά μας, τα παιδιά μας τα οποία έρχονται γεμάτα ελπίδες, αγωνίες , προσδοκίες για το τι θα φέρει η χρονιά κι έτσι θέλω να είναι με αγωνίες, προσδοκίες και στοχο-προσήλωση “ δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κα Μαίρη Κοσμίδου, διευθύντρια της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ροδόπης μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Μιλώντας για την σημερινή πρώτη μέρα τονίζει πως: «Είναι μια υπέροχη μέρα για μας τους εκπαιδευτικούς. Μέρα που ζωντανεύουν οι αυλές των σχολείων, που τα χαμόγελα τα παιδικά είναι εδώ, που ανθίζει η ελπίδα πραγματικά και ελπίζουμε ότι στο τέλος της χρονιάς αυτός ο κύκλος θα έχει διαγραφεί αφήνοντας πραγματικά υπέροχες αναμνήσεις κατακτώντας δεξιότητες και ικανότητες , ώστε να αποκτήσουμε ένα σεβασμό στον εαυτό μας, ως μαθητές και ως δάσκαλοι, σεβασμό στους θεσμούς που είναι πολύ σημαντικό. Σεβασμό στην κοινωνία, και μια στάση ενός πολίτη που είναι με εν συναίσθηση, ήθος και αξίες.»
Όσον αφορά στην προετοιμασία που έχει γίνει για να κυλήσουν όλα ομαλά η κα Κοσμίδου τονίζει πως στη Ροδόπη η χρονιά ξεκινά με τα βιβλία ήδη στα σχολεία εγκαίρως. «Οι μαθητές από τα σχολεία έφυγαν σήμερα με τα βιβλία τους» δηλώνει και παραδέχεται πως έλλειμμα σημαντικό στη Ροδόπη, μετά την πρώτη φάση διορισμού των αναπληρωτών, υπάρχει στο διδακτικό προσωπικό . «Υπάρχουν κενά ακάλυπτα» δηλώνει και προσθέτει πως « Πανελλαδικά η Δευτεροβάθμια δεν έχει πάρει μεγάλο αριθμό ενδεχομένως γιατί θεωρεί το Υπουργείο ότι δεν είναι τόσο τελεσίδικα καθορισμένα και τακτοποιημένα τόσο ο αριθμός των τμημάτων όσο και ο αριθμός των μαθητών με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Και ο προσανατολισμοί φτιάχνονται, τα μαθήματα επιλογής μπορούν να αλλάξουν. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε ότι με τη δεύτερη φάση των διορισμών, των αναπληρωτών η Ροδόπη θα έχει καλυφθεί κατά το μέγιστο ώστε να μπορούμε να πούμε ότι τα σχολεία μας θα ξεκινήσουν με τους καλύτερους οιωνούς. Μιλάμε για τέτοιους αριθμούς, για 4-5 κενά φιλολόγων, μαθηματικών κ.α.»

Επίσης ένα θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η κα Κοσμίδου σε συνεργασία με Δήμο και Περιφέρεια είναι αυτό της εύρεσης νέων χώρων καθώς στα σχολεία της Κομοτηνής υπάρχει  θέμα χώρου, μια που η νέα εκπαιδευτική χρονιά που ξεκίνησε είναι χρονιά αύξησης του μαθητικού δυναμικού. «Έχουμε θέμα για το πώς θα καλυφθεί. Θα τα συζητήσουμε τον δήμαρχο Κομοτηναίων και με τον αντιπεριφερειάρχη για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την μαθητική στέγη με προγραμματισμό σε βάθος χρόνου.» δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν.
Φώτο: Η κα Μαίρη Κοσμίδου, προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης.
– Στιγμιότυπα από την έναρξη της χρονιάς ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Μαρία Νικολάου