Βρετανία: Αλλεπάλληλες ήττες Τζόνσον – Διατηρεί την δημοτικότητά του (video)

Βρετανία: Αλλεπάλληλες ήττες Τζόνσον – Διατηρεί την δημοτικότητά του (video)

Πολιτικό χάος εξακολουθεί να επικρατεί στη Βρετανία. Σκωτσέζικο δικαστήριο έκρινε παράνομο το κλείσιμο της βουλής, ωστόσο, παρά τις αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές -και πλέον και δικαστικές- ήττες του ο Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών, όπως φαίνεται από νέα δημοσκόπηση.

Το ανώτατο δικαστήριο της Σκωτίας αποφάνθηκε σήμερα πως η απόφαση του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες είναι παράνομη, ανακοίνωσε η βουλευτής η οποία ηγήθηκε της προσφυγής στο εν λόγω δικαστήριο. Πρόκειται για την πρώτη δικαστική νίκη των αντιπάλων αυτής της πολύ αμφιλεγόμενης διακοπής της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάρος της απόφασης του σκωτσέζικου δικαστηρίου, πράγμα που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο σχέδιό του για το Brexit και θα κρατήσει κλειστό το κοινοβούλιο.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εμμένει ότι το πολυσυζητημένο backstop θα αφαιρεθεί από κάθε συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θέλει να απαλειφθεί ο μηχανισμός ασφαλείας ως προς τα σύνορα με την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop, που έχει σκοπό να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, χώρα μέλος της ΕΕ. Το Λονδίνο αναφέρει ότι θα πρέπει να παρουσιάσει για αυτό νέες προτάσεις.

Ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε την υπόσχεσή του για έξοδο από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία.

Η επαναλειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων και η συνέχιση των συνεδριάσεων των βουλευτών μέσα στα επόμενα 24ωρα, ακόμη και η παραίτηση του πρωθυπουργού Τζόνσον, αν αποδειχθεί ότι παραπλάνησε τη Βασίλισσα για τα κίνητρα και τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφασή να αναστείλει το κοινοβουλευτικό έργο, βρίσκονται στο επίκεντρο των αιτημάτων που διατυπώνουν όσοι εναντιώθηκαν εξαρχής στη διακοπή.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Ε. Λυμπέρη

www.ert.gr

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΤΡΩΝΑΚΗΣ