Το μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2023 (video)

Το μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2023 (video)

Στη Βουλή, εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων της Βουλής ο διορισμός του Νίκου Ταχιάου και Νίκου Κουρέτα στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αντιστοίχως της Αττικό Μετρό ΑΕ. Νωρίτερα ειχε προκύψει αντιπαράθεση των κομμάτων για την ολοκλήρωση και το κόστος του έργου.

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που εστιάστηκε στην εξέλιξη του έργου στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι η στάση των αρχαιολόγων δεν είναι ενιαία, σημειώνοντας πως σε αρκετές περιπτώσεις έργων, είτε το δασαρχείο είτε οι αρχαιολόγοι δημιουργούν προσκόμματα.

«Στόχος είναι να ολοκληρωθεί το έργο τον Απρίλιο του 2023», επισήμανε ο υπουργός, «στο σύνολό του μαζί με το σταθμό Βενιζέλου».  Ο επίμαχος σταθμός » Βενιζέλου», αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης στη Θεσσαλονίκη, με τους περισσότερους φορείς να προκρίνουν τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των ευρημάτων των ανασκαφών μετά την ολοκλήρωσή του.  Λύση, που την  υιοθετεί και ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα στη βουλή  και ο υπουργός Υποδομών. » Το κόστος των ανασκαφών  που έγιναν όλο αυτό το διάστημα στη Θεσσαλονίκη, πλησιάζει στα 135 εκατομμύρια ευρώ, τη στιγμή που το μουσείο της Ακρόπολης κόστισε λιγότερα χρήματα» , επισήμανε ο Κώστας Καραμανλής και τόνισε πως «εάν δεν τελειώσει το έργο έως το 2025, τότε όλα τα χρήματα θα επιστραφούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Το ΚΚΕ

«Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, έχουν πληρώσει ακριβά, τόσο μέσα από την άμεση και έμμεση φορολογία, όσο και με τις διαρκείς αναβολές, ένα μεγάλο κόστος για την ολοκλήρωση του έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης. Το νέο χρονοδιάγραμμα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, καθώς και η αναθεώρηση του σχεδίου για την κατασκευή του Σταθμού Βενιζέλου, δημιουργούν νέα προβλήματα. Επίσημα πλέον η λειτουργία της βασικής γραμμής αναβάλλεται για το 2023, 17 χρόνια μετά την έναρξη κατασκευής του έργου, ενώ η λύση απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου είναι αντίθετη με τις προτάσεις και εκτιμήσεις επιστημονικών φορέων, όπως ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Πηγή : ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Λάμπρος Παναγιώτου

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη

Αφήστε μια απάντηση