Φοροελαφρύνσεις: Ποιοι και πόσα κερδίζουν – Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

Ένα πακέτο με φοροελαφρύνσεις – ανάσα για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ξεδίπλωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πάνω από 4 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι λόγω της μείωσης του φόρου εισοδήματος θα δουν τον Ιανουάριο του 2020 αύξηση των καθαρών αποδοχών τους, ενώ  άλλη μία αύξηση θα διαπιστώσουν οι μισθωτοί τον Ιούλιο με τη μείωση των ασφαλιστικών τους εισφορών.

Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα σημερινά επίπεδα των 8.636 ευρώ και η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ φέρνουν φορο – ανάσες στα νοικοκυριά που ξεκινούν από 177 ευρώ και φθάνουν τα 477 ευρώ για τους μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και χωρίς παιδιά.

Το κόστος από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα περίπου 500 εκατ. ευρώ θα κοστίσει στον προϋπολογισμό του 2020 η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Μαζί με παρεμβάσεις στις εισφορές, τα επιδόματα νέων παιδιών και τον ΦΠΑ στην οικοδομή, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι το συνολικό κόστος θα αγγίξει το 1,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος.

Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί το κόστος των μέτρων που ψηφίστηκαν πριν από τις εκλογές και συγκεκριμένα η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση με κόστος 667 εκατ. ευρώ, τα 830 εκατ. ευρώ για το επίδομα της 13ης σύνταξης, ενώ από την εξισορρόπηση της διατήρησης του αφορολογήτου και της κατάργησης φορολογικών αντίμετρων έμεινε μια διαφορά περίπου 460 εκατ. ευρώ.

Το πακέτο με τις φοροελαφρύνσεις

Τα μέτρα τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση στο πεδίο της φορολόγησης έχουν ως εξής:

  • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
  • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%, ενώ άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
  • Μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος των εταιρειών και των λοιπών νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων από το 28% στο 24% για τη χρήση του 2019. Το όφελος από το μέτρο αυτό θα γίνει αντιληπτό το 2020, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβληθούν για τα εισοδήματα της χρήσης του 2020. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου αυτού θα φθάσει τα 500 εκατ. ευρώ το 2020.
  • Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, για τη χρήση του 2019.
  • Αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών. Η αναστολή θα διαρκέσει 3 χρόνια (2020-2022).
  • Χορήγηση έκπτωσης φόρου εισοδήματος ίσης με το 40% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.
  • Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Η αναστολή θα διαρκέσει τρία χρόνια (2020-2022) και ο φόρος θα επανεξεταστεί από μηδενική βάση το 2023.

Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Αυτά είναι τα μέτρα – ανάσα για τους ιδιοκτήτες

Μεγαλύτερο όφελος θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες από την επόμενη χρονιά.

Για παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με εισόδημα 10.000 ευρώ, με τα παλιά δεδομένα πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ και άλλα 2.200 ευρώ προκαταβολή, συνολικά δηλαδή 4.400 ευρώ, έναντι 1.800 ευρώ που θα πληρώσει μετά την μείωση του συντελεστή. Θα έχει όφελος 2.600 ευρώ. Σημαντική θα είναι επίσης και η μείωση στο φόρο των επιχειρήσεων καθώς από το 28% που ισχύει σήμερα θα πέσει στο 24% και στα μερίσματα από 10% σε 5%. Μία επιχείρηση με ετήσια κέρδη ύψους 15.000 ευρώ, με τον φόρο στο 28% πλήρωνε με προκαταβολή συνολικά 8.400 ευρώ, μετά την μείωση στο 24% θα πληρώσει 7.200 ευρώ, θα έχει όφελος 1.200 ευρώ. Κάτι που θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων είναι και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η φορολογική κλίμακα

Αύξηση αποδοχών θα δουν από τον Ιανουάριο εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι λόγω των αλλαγών στη φορολογική κλίμακα.

Η νέα κλίμακα θα έχει για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος συντελεστή 9%, αντί για 22% που είναι σήμερα, ενώ θα διατηρηθεί και το αφορολόγητο όριο των περίπου 8.636 ευρώ. Η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στο ύψος του θα γίνει με τη μερική αδρανοποίηση του οφέλους από τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή.

Από την αλλαγή στη φορολογική κλίμακα θα προκύψει όφελος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο και θα είναι της τάξης, όπως αναφέρθηκε, των 150-200 ευρώ ετησίως, ανάλογα με την τελική μορφή της κλίμακας που θα επιλεγεί.

Η νέα φορολογική κλίμακα θα ισχύσει κανονικά από το νέο έτος για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Και ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα δουν μέσω της παρακράτησης του φόρου εισοδήματoς το όφελος από την Πρωτοχρονιά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν ένα όφελος της τάξης των περίπου 1.300 ευρώ με το εκκαθαριστικό του 2021 όταν και θα φορολογηθούν για το εισόδημα του 2020.

Κερδισμένες και οι οικογένειες

Στους κερδισμένους και οι γονείς. Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα παιδικά καθίσματα και τα βρεφικά είδη.

Εφόσον περάσει η μείωση αυτή στο σύνολό της στον τελικό καταναλωτή σημαίνει περιορισμό των λιανικών τιμών κατά περίπου 9%.

Την ίδια μείωση θα έχουν και οι τελικές τιμές στα κράνη δικύκλων στα οποία επίσης μειώνεται ο ΦΠΑ.

Οι οικογένειες θα έχουν όφελος και από την προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Οι εξαγγελίες με τη φοροτεχνική «ματιά»

Τις φορολογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από βήματος της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σχολίασε η φοροτεχνικός Χριστίνα Μαννέ, μιλώντας στην εκπομπή One Direct Weekend.

«Περιμέναμε να ακούσουμε τι θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Αυτά που ακούσαμε είναι θετικά. Μιλάμε για μια κατεύθυνση ως προς τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Επίσης είναι θετικό ότι άνθρωποι που έχουν τεκμήρια δε θα πιαστούν στη ‘’δαγκάνα’’ για να πληρώσουν παραπάνω φόρους. Πολύ σημαντική ήταν και η αύξηση στο αφορολόγητο για κάθε παιδί. Αυτό θα δώσει ανάσα στο εκκαθαριστικό. Και φυσικά, η στροφή και η ανάγκη στήριξης του πρωτογενούς τομέα της χώρα μας, μια και ακούσαμε έναν συντελεστή 10% για τα αγροτικά σχήματα» σχολίασε η κ. Μαννέ.

Στη συνέχεια μίλησε για το πώς τα μέτρα θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία. «Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα με τη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και με την ταυτόχρονη άρση κατασχέσεων και τραπεζικών λογαριασμών, θα δώσει την πρώτη ώθηση. Σίγουρα έρχεται κάτι καλύτερο, αλλά δεν θα πρέπει να μείνουμε μόνο εκεί» τόνισε και πρόσθεσε πως «στο κομμάτι των φυσικών προσώπων, υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις. Ρίχνω το βάρος εκεί, διότι οι συνεχόμενες μειώσεις μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με τις αυξήσεις φόρων, άδειασαν τα ταμεία αυτών των οικογενειών».

Αφήστε μια απάντηση