Καμίνι-Πύραυνος- για «ψήσιμο» κεραμικών έκτισε η ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠάρκεια κατά τη διάρκεια σεμιναρίου

Καμίνι-Πύραυνος- για «ψήσιμο» κεραμικών έκτισε η ΚΟΙΝΣΕΠ ΕΠάρκεια κατά τη διάρκεια σεμιναρίου

Ένα πρωτότυπο σεμινάριο με τον τίτλο «Πύραυνος» διοργάνωσε η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση –ΚΟΙΝΣΕΠ- Επάρκεια από την Ξάνθη!
Ο στόχος του σεμιναρίου ήταν η εκμάθηση κατασκευής ενός καμινιού, με συγκεκριμένες διαστάσεις, οι οποίες θα το βοηθήσουν να αναπτύξει υψηλές θερμοκρασίες έως και 1.000 βαθμούς Κελσίου.
Μέσα σε αυτές τις θερμοκρασίες «ψήνονται» πριν την τελική τους χρήση τα κεραμεικά σκεύη, τα οποία επίσης κατασκεύασαν, με πρώτο σκεύος την χύτρα ταχύτητας της εποχής των Αρχαίων Ελλήνων, όπου και μαγείρεψαν μέσα σε αυτό!

ΕΠίσης κατασκεύασαν και κεραμικό φούρνο.

Η διάρκεια του σεμιναρίου ήταν δεκαήμερη και συγκεκριμένα από τις 21 έως τις 31 Αυγούστου.
Η κατασκευή δεν θα την χαρακτηρίζαμε και ιδιαίτερα εύκολη, αν συμπεριλάβει κανείς και τις υψηλές θεροκρασίες του Αυγούστου, το άλλο καμίνι του καλοκαιριού!
Όλα τα τούβλα από πηλό «ζυμώθηκαν» από τους συμμετέχοντες με την κατάλληλη ποσότητα της άμμου, προκειμένου να είναι γερό υλικό για στέρεο κτίσιμο. Η ομάδα σταματούσε για ανάσες και φαγητό το μεσημέρι και έπιανε δουλειά ξανά το απόγευμα, πάντα με θετική ενέργεια και χαμόγελο στα υλικά της Γης.
Οι συμμετέχοντες από μέρη της Ελλάδας, αλλά και άλλες Χώρες του εξωτερικού, όπως Ευρώπη και Λατινική Αμερική, εκπαιδεύθηκαν στο να αξιοποιούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, καθώς επίσης, να γνωρίσουν και να μεταλαμπαδεύσουν με τη σειρά τους την πολύτιμη γνώση για ασχολίες της καθημερινότητας και της ζωής παλαιότερων γενεών.

Η επιτυχία αυτού του πρωτότυπου σεμιναρίου, ανοίγει το δρόμο για θεσμοθέτηση τέτοιων δράσεων, καθώς το ενδιαφέρον των ανθρώπων για μια πιο απλή ζωή, που συνεπάγεται προστασία του περιβάλλοντος, εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων, αλλά και αυτάρκειας, ολοένα και αυξάνεται!

Δεν αποκλείεται το επόμενο σεμινάριο να γίνει υπό την σκέπη του Δικτύου ΚΟΙΝΣΕΠ ΑΜ-Θ, μια και η διοργανώτρια ΚΟΙΝΣΕΠ Επάρκεια είναι μέλος του δικτύου.

Η δράση του σεμιναρίου Πύραυνος χρηματοδοτήθηκε από την Δ/νση Πολιτισμού του Υφυπουργείου Εσωτερικών στον τομέα Μακεδονίας Θράκης!

www.ert.gr

Βασιλική Μαχαίρα