Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης απο την βουλή ζητά ο Κόντε για το νέο συνασπισμό

Ιταλία: Ψήφο εμπιστοσύνης απο την βουλή ζητά ο Κόντε για το νέο συνασπισμό

Τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, παρουσίασε σε ομιλία του στο Κοινοβούλιο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο συνασπισμό του οποίου ηγείται και αποτελείται από το αντισυστημικό Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το φιλοευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (PD).
«Ο νέος συνασπισμός θα κάνει περισσότερα και θα τσακώνεται λιγότερο», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, κάνοντας ευθεία αναφορά στον προηγούμενο συνασπισμό με την ακροδεξιά Λέγκα, που είχε σημαδευτεί από συνεχείς τσακωμούς.

Ο πρωθυπουργός ,κατηγόρησε τον πρώην σύμμαχό του, τον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ότι ενδίδει σε στείρα πολεμική και χαρακτήρισε την απόφασή του να εγκαταλείψει τον προηγούμενο συνασπισμό απερίσκεπτη.
Στην ομιλία του, απηύθυνε κάλεσμα για λιγότερο συγκρουσιακές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επανέλαβε ότι θα εργαστεί μαζί με τις Βρυξέλλες για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων της Ένωσης και τους μεταναστευτικούς της νόμους.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτίμησε πως πρέπει να «βελτιωθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας» της ΕΕ που επιβάλλει στις χώρες μέλη όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%.

Για τη μετανάστευση –θέμα στο οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση κρατούσε σκληρή γραμμή– ο Κόντε υπόσχεται μια «απαιτητική και υπεύθυνη» προσέγγιση και επισημαίνει ότι η αμφιλεγόμενη νομοθεσία για το θέμα θα αναθεωρηθεί.
Κάλεσε επίσης για περισσότερη «αλληλεγγύη» από τους εταίρους της ΕΕ και για τη δημιουργία «ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών διαδρόμων» προκειμένου να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες από επικίνδυνες περιοχές.
Την ώρα που μιλούσε ο Κόντε, ο Σαλβίνι ενωνόταν με εκατοντάδες ακροδεξιούς υποστηρικτές του μπροστά από το Κοινοβούλιο και διαδήλωναν ζητώντας πρόωρες εκλογές.

ΠΗΓΉ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

www.ert.gr

Ρούλα Κρικώνη