Μαίνεται ο πόλεμος κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα – Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για το ζήτημα των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά -ειδικά μετά τις πρόσφατες συναντήσεις του με τους ευρωπαίους ηγέτες- ότι παραπέμπει τη σχετική διαπραγμάτευση με τους εταίρους στο μακρινό μέλλον. Κριτική που συμμερίζεται μάλιστα και το ΚΙΝΑΛ.

Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων μέχρι το 2022, αλλά και η αναμφισβήτητη κρισιμότητά του ζητήματος για την οικονομία και την ανάπτυξη το κατέστησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ένα από τα κεντρικά ζητήματα της συνέντευξης Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για το ζήτημα, αλλά αυτό που έριξε λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν η παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο «μηχανισμός» του ΣΥΡΙΖΑ για εφαρμογή μειωμένων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής είναι «μια πρόταση εκτός τόπου και χρόνου».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι παραπλάνησε προεκλογικά το λαό σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για μείωση των στόχων των πλεονασμάτων, αλλά και ότι δεν αξιοποιεί το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για το ζήτημα, ήταν άμεση και οργισμένη.

Μητσοτάκης:  Στο φαντασιακό κόσμο του κ. Τσίπρα υπήρχε αυτή η πρόταση

Δεχόμενος ερώτηση για το ποια είναι η θέση του απέναντι στην πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει ότι μπορούσαν να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2020 μέσα από τον Ειδικό Λογαριασμό που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας απ’ το Ζάππειο, και αν η ΝΔ έχει διερευνήσει το ζήτημα αυτό σε συζήτηση με τους δανειστές ο κ. Μητσοτάκης απάντησε χαρακτηριστικά:

«Παραδόξως αυτή η πρόταση δεν συζητήθηκε ποτέ με κανέναν και είναι μία πρόταση εκτός τόπου και χρόνου. Στο φαντασιακό κόσμο του κ.Τσίπρα υπήρχε αυτή η πρόταση.»

» Εμείς ακολουθούμε τη δική μας στρατηγική και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε.»

Εξάλλου, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, «η πρόταση αυτή συγχέει δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Συγχέει τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας με τους στόχους επίτευξης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουμε εμπιστοσύνη στη στρατηγική μας. Θα πετύχουμε τη στρατηγική μας. Θα έχουμε το δημοσιονομικό χώρο που χρειαζόμαστε για το 2020 και πιστεύω το 2021 η χώρα θα μας βρει με μειωμένα πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορούμε να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την πολιτική μας».

Πέτσας: Δεν το γνώριζε κανείς στην Ευρώπη

Τη σκυτάλη της αμφισβήτησης και της ειρωνείας απέναντι στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ πήρε λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναλαμβάνοντας να απαντήσει στα σκληρά σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού.

Μεταξύ άλλων στο σχόλιο του ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «παρέπεμψε -για μια ακόμα φορά- τη μείωση των πλεονασμάτων στο αόριστο μέλλον».

«Με την ευκαιρία αυτή» συνέχιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, «τον ενημερώνουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να τη διεκδικήσει κάποτε, στο αόριστο μέλλον, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.»

» Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Δηκτική ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στα παραπάνω σχόλια.

«Πριν από λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε ότι είχε δήθεν πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τώρα ανακάλυψε ότι το είχε “δρομολογήσει” και ότι ήταν “ρεαλιστική προοπτική”.

Το δήθεν “σχέδιο” μείωσης των υπερβολικών πλεονασμάτων που οι ίδιοι υπέγραψαν, ήταν “κρυφό”: δεν το γνώριζε κανείς στην Ευρώπη!» τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντώντας στις δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Κατανοούμε την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέει ο λαός μας, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» προσθέτει ο κ. Πέτσας.

Χαρίτσης: Λεκτικά παιχνίδια για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα

Για «λεκτικά παιχνίδια» προκειμένου να δικαιολογήσει την απόφασή της να μη χρησιμοποιήσει τον δημοσιονομικό μηχανισμό που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα πλεονάσματα κατηγορεί την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

«Κατανοούμε τη δυσκολία του κυβερνητικού εκπροσώπου να υπερασπιστεί την επιλογή του κ. Μητσοτάκη που παραπέμπει τη μείωση των πλεονασμάτων κάπου ανάμεσα στο μακρινό και στο πολύ μακρινό μέλλον και αφού εφαρμόσει ένα δικό του μνημόνιο» σημειώνει ο κ. Χαρίτσης με δήλωσή του.

«Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη: η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2020 με έναν δημοσιονομικό μηχανισμό που εγγυώνταν τα χρήματα των εταίρων».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να μη χρησιμοποιήσει αυτόν τον μηχανισμό. Και τώρα καταφεύγει σε λεκτικά παιχνίδια για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα» καταλήγει ο κ. Χαρίτσης.

Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός αρνείται να διαπραγματευτεί

Για άρνηση του πρωθυπουργού να διαπραγματευτεί τη μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων μίλησε σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ του πρωθυπουργού και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Μία μείωση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή» συμπλήρωσε η Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης το άφησε «στα χέρια της κας Λαγκάρντ».

«Φαίνεται ότι θεωρεί ότι πρέπει η Ελλάδα να επαιτεί και όχι να διεκδικεί αυτό που είναι σωστό για να διαμορφώσει το μέλλον που της αξίζει» κατέληξε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

Το σχέδιο Μητσοτάκη για τα πλεονάσματα – Ήδη συζητάμε ανεπίσημα με τους εταίρους

Με το θέμα των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων να βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών ερωτήσεων από αυτές που δέχθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να απαντήσει στην κριτική που δέχεται από την Αντιπολίτευση ότι έχει παραπέμψει στις καλένδες το ζήτημα της μείωσης των στόχων αλλά και να αναλύσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για το ζήτημα.

Επιμένοντας ότι προέχει η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, και η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων ώστε οι εταίροι να πειστούν ότι η Ελλάδα γύρισε επιτέλους σελίδα, εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2021 ο στόχος του πλεονάσματος θα είναι μικρότερος από το 3,5% που προβλέπεται σήμερα, προσθέτοντας ότι ήδη έχει ξεκινήσει η προετοιμασία του εδάφους.

«Το να κάνει κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάλει τη μνήμη των πολιτών»

«Νομίζω ότι το να μας ασκεί  κριτική ο ΣΥΡΙΖΑ για την τακτική της διαπραγμάτευσης προσβάλει λίγο τη μνήμη των πολιτών. Γιατί όλοι θυμόμαστε πού μας οδήγησε η περήφανη διαπραγματευτική τακτική του πρώτου εξαμήνου του 2015, και πρέπει να σας πω ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% εξακολουθούν και είναι μια ζωντανή υπενθύμιση του τι έγινε στη χώρα αυτούς τους καταστροφικούς έξι μήνες» τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική που του ασκούν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι συνεπής σε όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά και πως ούτε απεμπολείται ο στόχος της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος, ούτε αποφεύγει να το θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης· το αντίθετο.

Όπως είπε: «Ήδη συζητάμε ανεπίσημα» και πρόσθεσε πως έχει αναλύσει στους ξένους ηγέτες και εταίρους το επιχείρημα ότι είναι ξεπερασμένοι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς πλέον τα επιτόκια δανεισμού είναι πολύ χαμηλά και άρα η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει πιο άνετα το χρέος της.

Υπογράμμισε, πάντως, ότι οι ιδιαίτερα υψηλοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων σχετίζονται άμεσα με την έλλειψη αξιοπιστίας της προηγούμενης κυβέρνησης και επανέλαβε ότι θα διεκδικήσει επίσημα τη μείωσή τους, αφού η Ελλάδα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήδη συζητά ανεπίσημα το ζήτημα του πλεονάσματος και τόνισε ότι «έχουμε όλα τα επιχειρήματα με το μέρος μας». Καταλήγοντας, σημείωσε ότι φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% και πως «πιστεύουμε ότι για το κρίσιμο 2020 θα έχουμε τον χώρο που θα μας επιτρέψει να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμά μας για φοροελαφρύνσεις».

«Νέα ύφεση στην Ευρώπη ισχυροποιεί τα επιχειρήματά μας για μείωση των στόχων»

Ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις επιπτώσεις μιας νέας ύφεσης στην Ευρώπη στην ελληνική οικονομία και ειδικότερα στις επιδιώξεις για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα θα είναι η ευχάριστη έκπληξη της Ευρωζώνης την επόμενη τριετία και ότι έχουμε ένα πλαίσιο πολιτικών που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τον στόχο μας για ισχυρή ανάπτυξη.»

» Προφανώς, ο στόχος αυτός είναι εξαρτημένος και από το τι γίνεται στη διεθνή οικονομία. Δεν συμμερίζομαι προσωπικά τις πιο απαισιόδοξες απόψεις, ότι η διεθνής οικονομία οδεύει προς μία βαθιά ύφεση, αλλά σε κάθε περίπτωση εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό το οποίο μας αναλογεί.»

» Αυτό μου επιτρέπει να επανέλθω και στο ζήτημα της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας της τελευταίας τετραετίας. Όταν τα πράγματα πήγαιναν εξαιρετικά καλά στη διεθνή οικονομία, η χώρα μας ήταν ουραγός στην ανάπτυξη. Τώρα πρέπει, ενδεχομένως, να κάνουμε το ανάποδο -και θα το πετύχουμε […]»

» Ως προς το ζήτημα τώρα της διεκδίκησης του δημοσιονομικού χώρου, θα σας έλεγα ότι, εάν η Ευρώπη βαδίζει προς μία ύφεση, ένας λόγος παραπάνω να εξετάσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πια, πολιτικές οι οποίες θα στηρίξουν ενεργά τη ζήτηση: περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, ενδεχομένως έναν προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία.»

» Δεν είναι δική μου δουλειά να υποδείξω στην Καγκελάριο Μέρκελ τι θα κάνει με τα δικά της δημόσια οικονομικά, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει πια για τα καλά στην Ευρώπη.»

» Εάν δε η χώρα μας απειλείται από αρνητικές διεθνείς οικονομικές εξελίξεις, αυτό προσθέτει ακόμα ένα επιχείρημα στα επιχειρήματά μας γιατί πρέπει να μειωθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Αφήστε μια απάντηση