HiSilicon Kirin 990: Γιατί έχει τους Cortex-A76 και όχι τους A77 [IFA 2019]

Techblog.gr

HiSilicon Kirin 990 IFA 2019

Στην IFA 2019 που λαμβάνει χώρα στο Βερολίνο αυτή την περίοδο, η Huawei αποκάλυψε τον νέο της επεξεργαστή HiSilicon Kirin 990. Ωστόσο, το νέο δημιούργημα της εταιρείας χρησιμοποιεί τους Cortex-A76 του 2018, αντί για τους νεότερους Cortex-A77 που βγήκαν μέσα στο 2019. Ο CEO της Huawei, Richard Yu, εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν την εταιρεία στην επιλογή παλαιότερων πυρήνων.

Σύμφωνα με τον Yu, όλα έχουν να κάνουν με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Η ταχύτητα που προσφέρει ο HiSilicon Kirin 990 είναι ήδη περισσότερη από ότι απαιτείται για την εκτέλεση και των πιο απαιτητικών εργασιών. Το μόνο που επιτεύχθηκε με τους Cortex-A77 είναι να αυξηθεί ονομαστικά η ήδη υπερβολική ταχύτητα των επεξεργαστών, τονίζει ο CEO.

Επιπλέον, ο Richard Yu ανέφερε ότι για να πετύχει ένας επεξεργαστής αυτή την ονομαστική αύξηση θα έπρεπε να χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργειας άρα να επηρεάζει αρνητικά τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Οπότε, σύμφωνα με τον CEO της Huawei οι καταναλωτές επιλέγουν μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής θα είναι ελαφρώς πιο αργός.

Ωστόσο, ο Yu παραδέχθηκε ότι εάν κάποια στιγμή η ζυγαριά μεταξύ απόδοσης και κατανάλωσης φαντάζει ικανοποιητική τότε η Huawei θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους Cortex-A77. Κάτι τέτοιο ίσως συμβεί όταν περάσουμε στην 5nm επεξεργασία, ο HiSilicon Kirin 990 βασίζεται σε 7nm, οπότε μάλλον έχουμε καιρό μπροστά μας.

Προς το παρόν, ο HiSilicon Kirin 990 είναι ο καλύτερος επεξεργαστής της Huawei και αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του με τα επερχόμενα Huawei Mate 30 και Mate 30 Pro.

Techblog.gr

Χάρης Αναγνωστόπουλος