Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις δεσμεύσεις Μητσοτάκη (video)

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στις δεσμεύσεις Μητσοτάκη (video)

Ψηλά στο πεδίο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η οικονομία με το ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι για μια ακόμα φορά το παραπέμπει στο μέλλον το θέμα των πλεονασμάτων.

Στην κριτική από την Κουμουνδούρου περί μη κοστολόγησης των μέτρων που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απαντά: «Πριν από λίγες μέρες ο ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωνε ότι είχε δήθεν πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Τώρα ανακάλυψε ότι το είχε “δρομολογήσει” και ότι ήταν “ρεαλιστική προοπτική”. Το δήθεν “σχέδιο” μείωσης των υπερβολικών πλεονασμάτων που οι ίδιοι υπέγραψαν, ήταν “κρυφό”: δεν το γνώριζε κανείς στην Ευρώπη», τονίζει. και προσθέτει: Κατανοούμε την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέει ο λαός μας, όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια».

ΣΥΡΙΖΑ: «Ας φροντίσει να μάθει ο κ. Μητσοτάκης την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε»

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης χρειάστηκε πάνω από 2,5 ώρες για να επιβεβαιώσει πως ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% και τις 10.500 προσλήψεις καθηγητών,» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

«Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε -για μια ακόμα φορά- τη μείωση των πλεονασμάτων στο αόριστο μέλλον,» συνεχίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και προσθέτει: «Με την ευκαιρία αυτή, τον ενημερώνουμε ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% που δρομολόγησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος απέρριψε για να τη διεκδικήσει κάποτε, στο αόριστο μέλλον, δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ήταν μια ρεαλιστική προοπτική καθώς καμία συμφωνία δεν παραβιαζόταν και τα χρήματα των εταίρων ήταν διασφαλισμένα. Μπορεί να τον ενοχλεί, αλλά κάποια στιγμή οφείλει να το συνειδητοποιήσει: η χώρα έχει βγει πλέον από τα μνημόνια χάρη στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.» «Μέχρι να συμβεί αυτό, ας φροντίσει ο κ. Μητσοτάκης να μάθει την κοστολόγηση των μέτρων που εξήγγειλε. Δεν συνάδει με την κατασκευασμένη εικόνα του “τεχνοκράτη” πολιτικού η παραπομπή της κοστολόγησης στο μέλλον» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.΄ «Όπως, βέβαια, δεν παραπέμπει στον φλογερό μακεδονομάχο που γνωρίσαμε η έμπρακτη αναγνώριση της ανάγκης για πιστή τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών» καταλήγει.

Φ.Γεννηματά:»Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι μόνο για λίγους»

«Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι μόνο για τους λίγους», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στην ομιλία και τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στην 84η ΔΕΘ, ενώ τον κατηγόρησε πως αρνείται να διαπραγματευτεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα και άφησε τη μείωση τους στα χέρια της κ. Λαγκάρντ.

«Κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δίνει το στίγμα της δημιουργικής Ελλάδας, της Ελλάδας που παράγει, που καινοτομεί, της εξωστρεφούς Ελλάδας», δήλωσε η κ. Γεννηματά στους δημοσιογράφους, κατά την επίσκεψη της στην 84η ΔΕΘ, και σημείωσε: «Όμως, ακούσαμε τον κ. Μητσοτάκη, τον πρωθυπουργό. Φάνηκε, δυστυχώς, ότι η ανάπτυξη, η δική του ανάπτυξη, είναι μόνο για λίγους. Και φάνηκε αυτό από τα όσα είπε, την αρνητική του στάση στις κλαδικές συμβάσεις των εργαζομένων και βέβαια φάνηκε γιατί για άλλη μια φορά αρνείται να διαπραγματευτεί για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μια μείωση που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, την άφησε στα χέρια της κ. Λαγκάρντ», σημειώνει η κυρία Γεννηματά.

ΚΚΕ: Νέα δώρα στους καπιταλιστές

Το ΚΚΕ τονίζει ότι η ομιλία του κ. Μητσοτάκη από την αρχή ως το τέλος περιείχε νέα «δώρα» στους καπιταλιστές επενδυτές -βιομήχανους, εφοπλιστές. «Ακόμα και η ενδεχόμενη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν θα αξιοποιηθεί για να ανακουφιστεί η λαϊκή οικογένεια, αλλά για να στηριχτούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπως παραδέχτηκε και ο πρωθυπουργός», αναφέρει το ΚΚΕ.
«Χρειάζεται δυναμική οργάνωση της εργατικής λαϊκής πάλης και ανάπτυξη της ταξικής ενότητας», δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, από το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

ΜέΡΑ25:»Εκκωφαντική σιγή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, περιβαλλοντοκτόνα σχέδια για τις Σκουριές- εξαπάτηση των πολιτών»

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως τα περιθώρια κινήσεων που του επιτρέπουν οι δανειστές είναι εξαιρετικά περιορισμένα – το μόνο μέτρο που έχει κάποιο ειδικό βάρος είναι η μείωση του φόρου επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, αλλά και πάλι είναι κενό γράμμα ως προς τον αναπτυξιακό ρόλο που θέλει να επιτελέσει η κυβέρνηση με αυτό το μέτρο όσο παραμένει η 100% προκαταβολή φόρου, για την οποία δεν έγινε η παραμικρή αναφορά. Άλλες εξαγγελίες είτε θα ισχύσουν μόνο για ένα χρόνο, είτε ενδέχεται να ισχύσουν σε «εύθετο χρόνο που ελπίζουμε να είμαστε ακόμη ζωντανοί» αναφέρει η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25.

Ελληνική Λύση:Ανεπαρκές σχέδιο

Ανεπαρκές χαρακτήρισε το κυβερνητικό σχέδιο η Ελληνική Λύση, κάνοντας λόγο για ξεπούλημα των ελληνικών επιχειρήσεων, ενώ για το Προσφυγικό αναφέρει: «Ο κ. Μητσοτάκης κοροϊδεύει τους Έλληνες! Δήθεν θα συναντήσει τον Ερντογάν για να λύσει το «προσφυγικό» . Αν ο Ερντογάν αποφασίσει να στείλει 30.000 στρατιώτες άοπλους με πολιτικά, που θα εισέλθουν από τον Έβρο περπατώντας, ως δήθεν πρόσφυγες, η ΝΔ τι θα κάνει; Ο κ. Μητσοτάκης θα παριστάνει τον… φιλάνθρωπο τροχονόμο; Ο Ελληνικός στρατός θα ανοίξει πυρ; Το πρόβλημα δεν είναι ότι η Ν.Δ. δεν έχει λύση για κανένα πρόβλημα, το πρόβλημα είναι ότι η Ν.Δ. είναι το… πρόβλημα».

Λαϊκή Ενότητα: Υποσχέσεις στον λαό, καθαρές παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο

«Τα πιο συγκεκριμένα όμως από αυτά είναι παροχές προς το μεγάλο κεφάλαιο αφού μειώνει τον φόρο στα μερίσματα στο 5% από 10%, που το είχε μειώσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ (ήταν 15%) και μειώνει τη φορολογία για τις μεγάλες επιχειρήσεις για τα (εισοδήματα του 2019) από 28 στο 24%. Η τάχα αύξηση της αμοιβής της υπερωριακής απασχόλησης των ελαστικά απασχολούμενων είναι υποκριτική, αφού δεν συνδυάζεται με μέτρα για την σταθερή μόνιμη απασχόληση και την προστασία των εργαζομένων. Στο θέμα που μένει σταθερός ο πρωθυπουργός είναι του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και άλλων παραγωγικών τομέων», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Αντωνιάδη

www.ert.gr

Ιωάννης Δασκαλάκης
image}

Αφήστε μια απάντηση