Τηλεόραση και βρέφος

Τα βρέφη από πολύ νωρίς εκτίθενται στην ακτινοβολία της τηλεόρασης λόγω της ενασχόλησης των γονέων με αυτήν. Πολλές μελέτες αποδεικνύουν πως τα δύο πρώτα χρόνια ζωής, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού, δεν πρέπει να εκτίθεται το παιδί στην τηλεόραση, σε DVD ή και σε παιχνίδια στον υπολογιστή. Η πρώιμη έκθεση στην ακτινοβολία της τηλεόρασης έχει αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ειδικά στα βρέφη κάτω των 10 μηνών η τηλεόραση δεν προσφέρει τίποτα.

Η οθόνη της τηλεόρασης θεωρείται από το βρέφος ένα μπέρδεμα χρωμάτων και φωτών που του προκαλεί υπνηλία. Αδυνατεί το βρέφος να καταλάβει τι συμβαίνει στην τηλεόραση. Στη βρεφική ηλικία για τα παιδιά είναι πιο σημαντικές για την ανάπτυξη τους (νοητικά, κοινωνικά) άλλες δραστηριότητες .Θέλουν να ανακαλύψουν τις αισθήσεις τους, να πιάσουν πράγματα, να τα βάλουν στο στόμα τους, να τα μυρίσουν ή να τα πετάξουν.
Η τηλεόραση δεν συμβάλει ουσιαστικά σε κάτι στην βρεφική ηλικία. Όταν το βρέφος θα είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται πως κάτι συμβαίνει στην τηλεόραση θα αρχίσει να χοροπηδάει πάνω-κάτω ή να χτυπάει τα χέρια του ενθουσιασμένο.

Μετά την ηλικία των δύο ετών επιτρέπεται να παρακολουθεί μόνο παιδικές εκπομπές και πάλι με πολύ προσεκτική επιλογή του περιεχομένου τους από τους γονείς. Ακατάλληλα προγράμματα μπορεί να προκαλέσουν φόβο και άγχος στο παιδί. Μην υποθέτετε ότι όλα τα παιδικά καρτούν είναι κατάλληλα, πολλά έχουν πολύ βία ή αθέμιτα μηνύματα. Περιορίστε το χρόνο που το παιδί βλέπει τηλεόραση σε 1-2 ώρες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι όλη η οικογένεια δεν πρέπει να παρακολουθεί ανεξέλεγκτα όλη την ημέρα τηλεόραση, ούτε να είναι σε μόνιμη βάση ανοικτή, διότι θα νομίζει πως αυτό είναι το φυσιολογικό κι όταν θα κλείνει θα του λείπει.
Ιδιαίτερα να μην χρησιμοποιείτε την τηλεόραση ως μέσο απασχόλησης του παιδιού.

Να βλέπετε μαζί με το παιδί τηλεοπτικά προγράμματα ώστε να του εξηγείτε γνώριμα ζώα, ανθρώπους, αντικείμενα και να του εξηγείτε τι συμβαίνει.

πηγή: iator.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση