Μήνας Θετικού Περιεχομένου στο Διαδίκτυο: για μια καλύτερη ψηφιακή παιδική ηλικία!

Τα παιδιά, οι γονείς και οι δάσκαλοι σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη νέα σχολική χρονιά και ποιος καλύτερος τρόπος για τη μετάβαση από τις καλοκαιρινές διακοπές από τον Μήνα Ευαισθητοποίησης για το Θετικό Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο;

Ποιο είναι το “θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο”;

Το καταλαβαίνουμε ως “ψηφιακό περιεχόμενο που απευθύνεται στα παιδιά, το οποίο τους επιτρέπει να μαθαίνουν, να διασκεδάζουν, να δημιουργούν, να απολαμβάνουν, να αναπτύσσουν μια θετική άποψη για τον εαυτό τους και να σέβονται την ταυτότητά τους, να ενισχύουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνία, να παράγουν και να διανέμουν το δικό τους θετικό περιεχόμενο”.

Από τις πρώτες ηλικίες, τα παιδιά αλληλοεπιδρούν σήμερα με τη σύγχρονη τεχνολογία και το διαδικτυακό περιεχόμενο που μπορεί να τους προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες να μάθουν, να αναπτυχθούν ή απλά να διασκεδάσουν. Σε τέτοιες δημογραφικές ηλικίες, ένας καλά σχεδιασμένος, δημιουργικός και πάνω απ’ όλα ασφαλής ψηφιακός πόρος – είτε πρόκειται για μια εφαρμογή, για μια ιστοσελίδα είτε για μια υπηρεσία στο διαδίκτυο – μπορεί να κάνει τη διαφορά για ένα παιδί και μπορεί να αφήσει ένα θετικό σημάδι. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πιστεύουμε ότι κάθε παιδί, παντού, αξίζει μια «καλύτερη ψηφιακή παιδική ηλικία», που είναι και το θέμα της φετινής καμπάνιας για το θετικό περιεχόμενο (POCC).

Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα για να διασφαλιστεί ότι οι ενήλικες του αύριο έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, είναι ψηφιακά εγγράμματοι και ενεργοί πολίτες μέσα από θετικές διαδικτυακές εμπειρίες. Για τους ίδιους αυτούς λόγους, η Εκστρατεία για το Θετικό Περιεχόμενο στο Διαδίκτυο έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του θετικού διαδικτυακού περιεχομένου για παιδιά, την προώθηση της συζήτησης με τους νέους, τους γονείς και τους δασκάλους ώστε να ενημερώνονται σχετικά με την κατάσταση του θετικού ηλεκτρονικού περιεχομένου για παιδιά στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, στοχεύει να ενθαρρύνει τη συζήτηση με τη βιομηχανία, με τους παραγωγούς και παρόχους περιεχομένου για να ενθαρρύνει την παραγωγή πιο θετικού διαδικτυακού περιεχομένου για παιδιά.

  • Το επίκεντρο αυτής της εκστρατείας είναι η αναθεωρημένη, εξατομικευμένη λίστα ελέγχου κριτηρίων θετικού περιεχομένου στο διαδίκτυο (διαθέσιμη σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες) ειδικά σχεδιασμένη για παραγωγούς και παρόχους παιδικού περιεχομένου στο διαδίκτυο, η οποία μπορεί εξίσου να βοηθήσει τους γονείς και τους δασκάλους να κατανομίσουν την πληθώρα ψηφιακού περιεχομένου για παιδιά που διατίθεται επί του παρόντος στο διαδίκτυο. Επομένως, ο μήνας POC θα έχει μία εβδομάδα αφιερωμένη σε καθεμία από αυτές τις ομάδες:
  • Την εβδομάδα 1, από τις 2 έως τις 8 Σεπτεμβρίου, θα επικεντρωθεί στην έννοια του θετικού περιεχομένου στο διαδίκτυο και πώς μπορεί κανείς να το αναγνωρίσει ακολουθώντας την πλήρη λίστα ελέγχου κριτηρίων POCC.
  • Η εβδομάδα 2, από τις 9 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, θα είναι αφιερωμένη στους δασκάλους και τους γονείς. Μείνετε συντονισμένοι για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη-βίντεο και πολλές κορυφαίες συμβουλές για να σας βοηθήσουν να περιηγηθείτε στην πληθώρα ψηφιακού περιεχομένου που απευθύνεται στα παιδιά. Εάν είστε δάσκαλος, φροντίστε να συντονιστείτε στη συζήτηση #EdChatEU  στο Twitter, με ζωντανές συμβουλές σε καθηγητές σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 13:00 CEST.
  • Η εβδομάδα 3, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, αφορά τα παιδιά και τους νέους. Μείνετε συντονισμένοι για εισαγωγή στο θέμα από τους Πρεσβευτές της Νεολαίας BIK, μαζί με πολλή διασκέδαση!
  • Η εβδομάδα 4, από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένη στη βιομηχανία, δηλαδή στους παραγωγούς και παρόχους ψηφιακού περιεχομένου για παιδιά. Το επίκεντρο της εβδομάδας θα είναι ένα Focus Group επικεντρωμένο στη βιομηχανία που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τι θα ακολουθήσει για το ηλεκτρονικό περιεχόμενο για παιδιά και τις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο τριμηνιαίο Δελτίο Better Internet for Kids (BIK), το οποίο έχει προγραμματιστεί για δημοσίευση στις 30 Σεπτεμβρίου 2019 για να ολοκληρωθεί η εκστρατεία με πολλά άρθρα, συμβουλές και πληροφορίες.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την καμπάνια POCC, ακολουθήστε τα hashtags #PositiveContent και #BetterDigitalChildhood στα κοινωνικά δίκτυα, παρακολουθήστε την ιστοσελίδα Better Internet for Kids (BIK) και το Positive Online Content Minisite, μπείτε στο #EdChatEU στο Twitter και δείξτε στον κόσμο ότι υποστηρίζετε το θετικό ηλεκτρονικό περιεχόμενο για παιδιά προσθέτοντας ένα Twibbon στα προφίλ των κοινωνικών μέσων σας!

ΠΗΓΗ: saferinternet4kids.gr

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση