120 δόσεις: Σε ισχύ οι αλλαγές στη ρύθμιση – Πότε ενεργοποιείται η πλατφόρμα

Τον δρόμο στους οφειλέτες της εφορίας για να ενταχθούν στη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων ανοίγει η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών και του επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την οποία ενεργοποιήθηκαν από χθες οι νέες διατάξεις.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η ηλεκτρονική πλατφόρμα των 120 δόσεων με τις αλλαγές στη ρύθμιση μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία θα μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.

Με την προθεσμία να εκπνέει κανονικά στις 30 Σεπτεμβρίου, στην απόφαση που υπογράφουν οι Απόστολος Βεσυρόπουλος και Γιώργος Πιτσιλής αποσαφηνίζεται το νέο πλαίσιο της ρύθμισης.

Το σχέδιο

Ειδικότερα:

  • Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή ποσού με χορήγηση ισόποσης απαλλαγής προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτυακής εφαρμογής για όλες τις περιπτώσεις που αυτό υποστηρίζεται τεχνικά. Σε περίπτωση που υφίσταται αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης, η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή τελωνείο ή άλλη υπηρεσία της ΑΑΔΕ. Η αίτηση-δήλωση για προκαταβολή και η επιλογή του ποσού από τον οφειλέτη γίνεται κατά την υποβολή του αιτήματος υπαγωγής στη ρύθμιση. Το ελάχιστο ποσό προκαταβολής είναι το διπλάσιο της μηνιαίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης που έχει επιλέξει ο οφειλέτης. Η προκαταβολή είναι καταβλητέα άπαξ, μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Η ρύθμιση καθίσταται ενεργή με την προκαταβολή του ποσού που επιλέγει ο οφειλέτης.
  • Η μείωση του τόκου στο 3% από 5% γίνεται αυτοματοποιημένα μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου.
  • Οφειλέτες που έχουν υπαγάγει τις οφειλές τους σε ρύθμιση κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4621/2019 (ήτοι 31.7.2019) με βάση τις προϊσχύουσες διατάξεις δύνανται να ζητήσουν την εκ νέου ρύθμιση των οφειλών τους σύμφωνα με τις νέες διατάξεις μέχρι την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση.
  • Για την αποδέσμευση των κατασχεμένων στα χέρια τρίτου μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη, ο οφειλέτης εισέρχεται με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών σε ειδική εφαρμογή του Taxisnet στον δικτυακό τόπο www.aade.gr και εκτυπώνει βεβαίωση την οποία γνωστοποιεί στην τράπεζα ή σε τρίτο εντός μηνός από την έκδοσή της, με κάθε πρόσφορο μέσο. Η βεβαίωση αποδέσμευσης αναφέρει τη συγκεκριμένη αναγκαστική κατάσχεση («Ταυτότητα Οφειλής Κατασχετηρίου – ΤΟΚ») προς αποδέσμευση των μελλοντικών απαιτήσεων του οφειλέτη έναντι του τρίτου.

Αφήστε μια απάντηση