Προετοιμάζονται στις Μπαχάμες για την… υποδοχή του κυκλώνα (Reuters)

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που έχει μετατραπεί στον συντονιστή της βοήθειας του G7 για τον Αμαζόνιο, ενημέρωσε πως έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Παραγουάης, της Βραζιλίας, του Περού, της Κολομβίας και της Βολιβίας για «να ενημερωθεί για τις ανάγκες τους και να συντονίσει τη βοήθεια».

Η Χιλή θα στείλει τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών που κατακαίνε το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία, με χρηματοδότηση που υποσχέθηκαν να προσφέρουν οι χώρες του G7, ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Ρόλος συντονιστή

Ο αρχηγός του Κράτους της Χιλής, που έχει μετατραπεί στον συντονιστή της βοήθειας του G7 για τον Αμαζόνιο αφού προσκλήθηκε και παρέστη στη σύνοδο της ομάδας των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη στο Μπιαρίτς της Γαλλίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, εξήγησε πως έχει ήδη έλθει σε επαφή με τις κυβερνήσεις της Παραγουάης, της Βραζιλίας, του Περού, της Κολομβίας και της Βολιβίας για «να ενημερωθεί για τις ανάγκες τους και να συντονίσει τη βοήθεια».

Αλλωστε «η Χιλή προσφέρει ήδη τη βοήθειά της με αεροσκάφος AT8, ικανό να μεταφέρει 3.000 λίτρα [νερό] ανά πτήση», που ανέπτυξε αυτήν την εβδομάδα στην Παραγουάη, διευκρίνισε ο Πινιέρα σε εκπροσώπους του Τύπου. Αν και το τροπικό δάσος του Αμαζονίου δεν εκτείνεται ως την Παραγουάη, η χώρα αυτή πλήττεται το τελευταίο διάστημα από εκτεταμένες πυρκαγιές.

«Σύντομα, θα στείλουμε τέσσερα παρόμοια αεροσκάφη στη Βραζιλία. Επίσης, προσφέραμε τη βοήθειά μας στη Βολιβία», συνέχισε ο συντηρητικός πρόεδρος της Χιλής.

«Θα τα κάνουμε όλα αυτά χάρη στη χρηματοδότηση των χωρών του G7», δηλαδή των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Καναδά, και «χωρίς να παραμελούμε τις δικές μας ανάγκες ως προς τον αγώνα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών», διαβεβαίωσε ο Πινιέρα.

Συνάντηση με Μπολσονάρου

Ο χιλιανός πρόεδρος, ο οποίος επέστρεψε στη Λατινική Αμερική την Τετάρτη, συναντήθηκε την ίδια ημέρα στην Μπραζίλια με τον βραζιλιάνο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υφίσταται έντονη διεθνή πίεση εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έχει χειριστεί τις πυρκαγιές στην Αμαζονία.

Ο Μπολσονάρου ερίζει ότι η Γερμανία και η Γαλλία αποπειράθηκαν να «αγοράσουν» τον Αμαζόνιο, να καταστρατηγήσουν την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας.

Επί τρεις ημέρες ο Μπολσονάρου απαιτούσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έκρινε πως το ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας στον Αμαζόνιο είναι ανοικτό και κατηγόρησε τον ακροδεξιό βραζιλιάνο πρόεδρο πως είπε «ψέματα» όταν έκανε δεσμεύσεις για την προστασία του τροπικού δάσους, να ανακαλέσει τις «προσβολές» του.

Δεν αποδέχθηκε τη βοήθεια 20 εκατομμυρίων δολαρίων που δεσμεύθηκε να προσφέρει άμεσα το G7 για τον Αμαζόνιο, θέτοντας ως προϋπόθεση γι’ αυτό τη συγγνώμη και την ανάκληση των δηλώσεων του Εμανουέλ Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση