ΕΝΦΙΑ 2019 : Φωτιά πήρε το taxisnet για τα εκκαθαριστικά – Οι μειώσεις και οι δόσεις

Στο κόκκινο η κίνηση στο taxisnet με χιλιάδες φορολογούμενους να μπαίνουν στην πλατφόρμα για να δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019, των οποίων η ανάρτηση ξεκίνησε από χθες, Παρασκευή, αργά το απόγευμα, προκειμένου να δουν τι θα πληρώσουν φέτος και πώς επηρεάζουν τη δική τους τσέπη οι μειώσεις στον φόρο που εξήγγειλε από φέτος η κυβέρνηση.

Οι φορολογούμενοι και φέτος έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ καταβολής ή πληρωμής σε πέντε δόσεις του ΕΝΦΙΑ 2019.

Ωστόσο, πριν την πληρωμή οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή συμβουλεύοντας ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ελεγχθούν κωδικό προς κωδικό από τους φορολογούμενους προκειμένου να διαπιστώσουν αν τα στοιχεία των ακινήτων τους ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Πόσο θα ξεφουσκώσει ο λογαριασμός

Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μειώσεις στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα σε σύγκριση με πέρυσι από 30% έως 10%, ενώ η μεσοσταθμική μείωση θα είναι 22%.

Ειδικότερα, οι μειώσεις ΕΝΦΙΑ ανάλογα το ύψος της αντικειμενικής αξίας του συνόλου της ακίνητης περιουσίας των πολιτών είναι οι εξής:

  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ: μείωση 30%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ: μείωση 27%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ: μείωση 25%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ: μείωση 20%.
  • Για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ: μείωση 10%.

Προσοχή για τους ιδιοκτήτες. Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωµάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισµού.

Βάσει των νέων δεδομένων πάνω από 475.000 ιδιοκτήτες που δε θα είχαν µείωση, γιατί έχουν ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, θα έχουν µείωση 20%.

Σημειώνεται ότι η µείωση θα υπολογιστεί και στο συµπληρωµατικό φόρο.

Ο φόρος θα υπολογιστεί σε όλους µε βάση τις ισχύουσες αντικειµενικές αξίες.

Απαλλαγές και εκπτώσεις

Για ειδικές κοινωνικές ομάδες θα ισχύσουν και φέτος ως ως ίσχυαν οι απαλλαγές από το φόρο 50% και 100%.

Ειδικότερα, έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι φορολογούµενοι που έχουν χαµηλά εισοδήµατα έως 9.000 ευρώ, αν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους εντός των ηµεροµηνιών του νόµου, η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά τα 150 τ.µ., και η αξία της τις 200.000 ευρώ για µια τετραµελή οικογένεια.

Πλήρη απαλλαγή δικαιούνται οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι και τα άτοµα µε αναπηρία, αν έχουν υποβάλει εµπρόθεσµα και σωστά τις φορολογικές τους δηλώσεις αλλά και τις δηλώσεις Ε9. Αν το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδηµα του προηγούµενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώµενο µέλος, το σύνολο της επιφάνειας των ακινήτων τα 150 τετραγωνικά µέτρα και η αξία της περιουσίας τις 85.000 ευρώ για τον άγαµο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαµο ή τη µονογονεϊκή οικογένεια, µε ένα εξαρτώµενο τέκνο, και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαµο, τον ή τη σύζυγό του και τα εξαρτώµενα τέκνα τους ή τη µονογονεϊκή οικογένεια, µε δύο εξαρτώµενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ παρέχεται στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαµβάνουν ανάπηρα άτοµα κατά ποσοστό 80% και άνω, µε τις ακόλουθες προϋποθέσεις: συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδηµα 12.000 ευρώ, συν 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώµενο µέλος. Σύνολο επιφανείας ακινήτων 150 τετραγωνικά µέτρα.

Για τον προσδιορισµό του ΕΝΦΙΑ στο οικογενειακό εισόδηµα υπολογίζονται και έκτακτα εισοδήµατα, δηλαδή αποζηµιώσεις απόλυσης, κοινωνικές παροχές, τα οποία δεν φορολογούνται και δεν υπόκεινται καν σε ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως τα επιδόµατα στήριξης τέκνων, τα ειδικά επιδόµατα τριτέκνων και πολυτέκνων, οι µισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιµισθία ολικά τυφλών και κινητικά αναπήρων σε ποσοστό άνω του 80%.

Στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδηµα για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα συνυπολογιστούν τα επιδόµατα ανεργίας, το ΕΚΑΣ και τα προνοιακά επιδόµατα των αναπήρων.

Πληρωμή σε πέντε δόσεις

Η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι επόμενες δόσεις θα πρέπει καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2020.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση η Εφορία να κάνει μόνη της τη δουλειά, προχωρώντας σε συμψηφισμό της συνολικής οφειλής ΕΝΦΙΑ με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου που έχει ο φορολογούμενος και ακόμη δεν του έχει καταβληθεί.

Αν συμβεί αυτό, ο πολίτης θα χάσει το προνόμιο να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ σε μηνιαίες δόσεις καθώς μέρος ή το σύνολο του φόρου θα συμψηφιστεί με την επιστροφή που έχει προκύψει κατά την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσής του.

Σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμή του φόρου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έκπτωση φόρου.

Όσοι δε επιθυμούν να πληρώσουν τον φόρο σε άτοκες δόσεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα προγράμματα των τραπεζών που προωθούν μέσω των πιστωτικών καρτών.

Από την άλλη, η Εφορία δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέσω της πάγιας ρύθμισης έως 12 έντοκες δόσεις με ετήσιο επιτόκιο 5%.

Πώς θα εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι μπορούν να κάνουν την εκτύπωση του ΕΝΦΙΑ 2019 και την Ταυτότητα Πληρωμής μέσω των προσωπικών λογαριασμών στο TAXISnet.

Για να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το ποσό του φόρου που προκύπτει θα πρέπει:

  1. Nα συνδεθούν στο gsis.gr (my taxisnet – Ο λογαριασμός μου) με τους προσωπικούς τους κωδικούς (username / password) επιλέγοντας την εφαρμογή «Υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9)».
  2. Επιλέξτε το τρέχον έτος (2019).
  3. Επιλέξτε την καρτέλα Πιστοποιητικά και από τις Διαθέσιμες ενέργειες την έκδοση νέου πιστοποιητικού για χρήση στο έτος 2018.
  4. Επιλέξτε χρήση και πληκτρολογήστε τον εντεκαψήφιο Α.Τ.ΑΚ. του εμπραγμάτου δικαιώματος, για το οποίο θέλετε να εκδώσετε πιστοποιητικό.
  5. Για κάθε Α.Τ.ΑΚ. εκδίδεται ξεχωριστό πιστοποιητικό.
  6. Από τις διαθέσιμες ενέργειες, κάντε κλικ στην επιλογή δικαιώματος για έκδοση πιστοποιητικού.
  7. Επιλέξτε έκδοση πιστοποιητικού και στη συνέχεια εκτύπωση.

Μητσοτάκης : Μείωση των φορολογικών βαρών χωρίς καμία καθυστέρηση

Με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ότι η κυβέρνηση προχωρά χωρίς χρονοτριβές στην υλοποίηση της κεντρικής δέσμευσής της για μείωση των φορολογικών βαρών.

Θυμίζει, μάλιστα, πως το εν λόγω μέτρο είχε εξαγγελθεί για το 2020 αλλά νομοθετήθηκε φέτος.

«Το εξαγγείλαμε για το 2020. Το νομοθετήσαμε φέτος. Και σήμερα 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας μπορούν να δουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα εκκαθαριστικά τους. Η μείωση των φορολογικών βαρών των πολιτών είναι κεντρική δέσμευση για την Κυβέρνησή μας. Την υλοποιούμε χωρίς καμία καθυστέρηση».

Αφήστε μια απάντηση