Τα μεγάλα προβλήματα της αμπελουργίας

Τα μεγάλα προβλήματα της αμπελουργίας

Τα προβλήματα της αμπελουργίας στη Κρήτη παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, με πρωτοβουλία της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, παρουσία του περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, βουλευτών και εκπροσώπων φορέων.

Τονίστηκε ότι φέτος οι τιμές είναι πολύ χαμηλές, υπάρχει αδυναμία ανταγωνισμού με ξένους αμπελουργούς, ενώ οι προσβολές από περονόσπορο και χολέρα σε κάποιες περιοχές έχουν προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.
«Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ο Νομός Ηρακλείου καλλιεργούσε 132. 000 στρέμματα σουλτανίνα και σήμερα δεν καλλιεργεί ούτε 20.000. 75.000 στρέμματα ήταν τα οινοποιήσιμα και σήμερα δεν καλλιεργούνται ούτε 7.000 στρέμματα. Καταρρέει καθημερινά η αμπελουργία, είτε μιλάμε για οινοποιήσιμο σταφύλι, είτε σταφιδοποιήσιμο, είτε και επιτραπέζιο που είναι η ναυαρχίδα μας στις εξαγωγές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης και συνέχισε: «Εφέτος το επιτραπέζιο σταφύλι έχει μια πολύ μεγάλη κατρακύλα, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε ούτε εμείς ως παραγωγοί, ούτε οι εξαγωγείς, τους Ισπανούς με τις υπερποικιλίες και τις υπερπαραγωγες. Χρειάζεται ένας εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός, που θα δώσει λύσει στα προβλήματα των αμπελουργών. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η αναμπέλωση κι ότι έχουμε βγει εκτός αγορών. Το εξαιρετικό κρητικό σταφύλι δεν το ζητούν οι αγορές, γιατί βρίσκουν φθηνότερα σταφύλια».
«Από το 2009 υπάρχει μελέτη του ΤΕΙ Κρήτης. Έχουν αλλάξει 10 Υπουργοί και κανένας δεν την έχει πάρει στα σοβαρά», είπε ο κ. Χιλετζάκης και τόνισε: «Σήμερα δικαιώνεται και το ΤΕΙ και οι γεωπόνοι και οι γεωτεχνικοί που έκαναν τότε τη μελέτη. Έπρεπε να είμαστε 7 μήνες στην αγορά για να μπορούμε να έχουμε μια θέση στο ράφι. Αυτό δεν το κατάλαβε η Ελλάδα, δεν λήφθηκε στα σοβαρά η συγκεκριμένη μελέτη και ήρθαν τα σημερινά αποτελέσματα. Τα σταφύλια μας είναι στα αζήτητα, με πολύ χαμηλές τιμές και οι παραγωγοί έχουν φτάσει σε ένα οικονομικό τέλμα. Χτυπάμε το καμπανάκι και ζητάμε από τον Υπουργό να κοιτάξει την αμπελουργία, να κοιτάξει αυτό το εθνικό προϊόν με την ιστορία των 4.000 ετών».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του ΕΛΓΑ Κρήτης, Νίκος Δασκαλάκης ανέφερε πως η συνάντηση έχει σκοπό να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελουργικός τομέας στην Κρήτη. «Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τις ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν και οφείλονται σε καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια από τον ΕΛΓΑ και μη καλυπτόμενα ασφαλιστικά αίτια που δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Ίσως υπάρξουν άλλες διαδικασίες που θα καλύψουν το συγκεκριμένο κομμάτι», είπε ο ίδιος και τόνισε: «Είμαστε στη φάση της συζήτησης για τη διερεύνηση των προβλημάτων και πιθανών λύσεων. Πρέπει να γίνει κάτι με πρωτοστάτες τους ίδιους τους αγρότες, ούτως ώστε να δημιουργηθούν σχήματα και να προωθούνται τα προϊόντα τους σε τιμές ικανοποιητικές που να πληρώνεται ο κόπος και τα έξοδα τα οποία κάνουν για την παραγωγή των προϊόντων τους».
Για αδιέξοδο έκανε λόγο ο πρόεδρος παραδοσιακών αποσταγματοποιών νομού Ηρακλείου, Αναστάσιος Βρέντζος. «Θέλουμε στρατηγικό σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση του κρητικού αμπελώνα. Έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να δώσουμε τα προϊόντα μας κι αυτό είναι καταστροφικό. Προσπαθούμε να παράξουμε σταφύλι και τελικά αυτό δεν μπορεί να εξαχθεί. Δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε, οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση».
Ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, στάθηκε στην τραγικότητα της κατάστασης ενώ ζήτησε την άμεση παρέμβαση της πολιτείας.
«Υπάρχει- επισήμανε- μια τραγική κατάσταση σε διάφορες περιοχές. Επιτέλους, θα πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός από την Πολιτεία. Ο αμπελώνας της Κρήτης συρρικνώνεται χρόνο με τον χρόνο. Ενημερώσαμε προ καιρού τον Υπουργό, αλλά οι καταστάσεις είναι πιο τραγικές από αυτές που αρχικά είχαμε υπολογίσει. Θα έχουμε επίσημα στοιχεία στα χέρια μας τις επόμενες ημέρες για το πώς διαμορφώθηκε η παραγωγή εφέτος. Υπάρχει φτωχοποίηση και χρειάζεται η άμεση παρέμβαση της Πολιτείας»
Ο κ. Ιερωνυμάκης στάθηκε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής σημειώνοντας: «Είχαμε επισημάνει εδώ και δύο χρόνια για το πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή και το αμπέλι και την ελιά. Γι’ αυτό χρειάζεται ο στρατηγικός σχεδιασμός. Δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από ιδιώτες γεωπόνους, που ο καθένας θέλει να πουλήσει την πραμάτεια του. Έχουν καταστραφεί παραγωγοί φυτεύοντας αμπελώνες που δεν κάνουν σε κάποιες περιοχές. Χρειαζόμαστε μελέτη και υπάρχει μελέτη, στήριξη από τους ίδιους τους κρατικούς φορείς. Απαιτούμε τη βοήθεια του επιστημονικού προσωπικού του Υπουργείου Γεωργίας. Ο αμπελώνας αφορά όλους τους κατοίκους του νησιού. Ο αμπελώνας και ο ελαιώνας είναι οι πνεύμονες της Κρήτης».

www.ert.gr

Κώστας Βασιλάκης