Πολιτιστική κληρονομιά και αειφόρος τοπική ανάπτυξη-Διασυνοριακό Φεστιβάλ

Πολιτιστική κληρονομιά και αειφόρος τοπική ανάπτυξη-Διασυνοριακό Φεστιβάλ

«Ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς και αειφόρος τοπική ανάπτυξη από τον σχεδιασμό στην πράξη» είναι το θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή  στην έδρα του Δήμου Αμφίπολης, στο Ροδολίβος. Εξειδικευμένοι επιστήμονες ανέλυσαν τους τρόπους με τους οποίους η διατήρηση και ανάδειξη των ιστορικών και αρχαιολογικών στοιχείων της διασυνοριακής περιοχής θα συμβάλουν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου διασυνοριακού θεματικού προορισμού. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω μικρών παρεμβάσεων υποδομής και με σειρά ενεργειών και καλών πρακτικών στου Δήμους Αμφίπολης και Blagoevgrad. Τοπικές δράσεις με ευρωπαϊκή διάσταση για τη νεολαία και τον πολιτισμό, διαδρομές ανάπτυξης στην ύπαιθρο και έκδοση χάρτη πολιτιστικών διαδρομών, κατάρτιση με τη διεξαγωγή σεμιναρίων με σκοπό την παροχή κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων είναι κάποιες από τις δράσεις και τα εργαλεία που περιλαμβάνονται  στο έργο «Borderless Culture», που  εντάσσεται στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020».Υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), το Δήμο Αμφίπολης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Blagoevgrad και το Πανεπιστήμιο South-WestUniversity «NeofitRilski».

«Στόχος ένας βιώσιμος διασυνοριακός τουριστικός θεματικός προορισμός»

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, όπως και του Διασυνοριακού Φεστιβάλ, έκανε ο Υφυπουργός Εσωτερικός, υπεύθυνος για τον Τομέα Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. Χαρακτήρισε ως υποδειγματική τη διακρατική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας, υπογραμμίζοντας την συμβολή της λαϊκής παράδοσης και του πολιτισμού στην εδραίωση φιλίας των δυο λαών, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης της διασυνοριακής περιοχής

«Στόχος του “Borderless culture”, όπως είναι ο τίτλος του προγράμματος, είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της αποκατάστασης των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων-μνημείων διασυνοριακής σημασίας, προκειμένου να σχεδιαστεί και να αναπτυχθεί ένας βιώσιμος διασυνοριακός τουριστικός θεματικός προορισμός. Μακροπρόθεσμα εργαζόμαστε από κοινού για τη συνολική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής δίνοντας βαρύτητα: στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και στην ενίσχυση του προφίλ της διασυνοριακής περιοχής ως πολιτιστικού τουριστικού προορισμού, μέσω της συνεχούς προώθησης της: ιστορικής,πολιτισμικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.Επιδίωξη μας είναι από τις δράσεις του προγράμματος, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων σε Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως επίσης και των επαγγελματιών του πολιτισμού και του τουρισμού,με απώτερο σκοπό να δώσουμε ένα νέο προσανατολισμό στον τουριστικό σχεδιασμό της ευρύτερης περιοχής» υποστήριξε –μεταξύ άλλων- ο κ.Καράογλου.

Στο Αρχαιολογικό Πάρκο

Ελληνοβουλγαρικοί ρυθμοί πλημμύρισαν για δύο μέρες το αρχαιολογικό πάρκο της Αμφίπολης. Πολυφωνικά σχήματα και μουσικά συγκροτήματα προσέφεραν ένα ξεχωριστό μουσικό ταξίδι σε διάφορες περιοχές των δύο όμορων χωρών, ενώ μέλη χορευτικών συγκροτημάτων- πέρα από πλούσιο θέαμα που προσέφεραν- αναζήτησαν κοινούς βηματισμούς στην λαϊκή παράδοση των δύο χωρών, στο πλαίσιο του Διασυνοριακού Φεστιβάλ. Κατά τη διάρκειά του λειτούργησε και διαδραστικό εργαστήριο εικονικής πραγματικότητας με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά.

www.ert.gr

Θάλεια Καμπουρίδου
image}

Αφήστε μια απάντηση